Zrazy polowe Napoleona I. Receptura z 1882 roku

"Tym, co w tej recepturze jest zupełnie wyjątkowe jest bowiem sposób przygotowania. Na przepis ten natknęłam się w jednej z książek z lat dwudziestych ubiegłego wieku, w której autorka powołuje się na recepturę znalezioną w książce kucharskiej należącej do jej babci, jeszcze z roku 1882. Z pomocą tego łańcuszka pokoleń, dochodzimy do samego przepisu na zrazy polowe tzw. napoleońskie (co zresztą dobrze samo w sobie ilustruje legendę tej postaci w naszym kraju)" - czytamy na blogu "Kuchenny Kredens".

Zrazy polowe Napoleona I. Receptura z 1882 rokuZrazy polowe Napoleona I. Receptura z 1882 roku
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • ok. 1 kg mięsa wołowego na zrazy
  • 2 marchwie
  • 2 pietruszki
  • duża cebula lub por
  • 1/2 selera
  • 1 kalarepa
  • 1 szkl. białego wina lub wywaru z gotowania grzybów
  • sól, pieprz, mąka, masło

Przepis

Z kawałka mięsa wykroić owalne, niezbyt duże zrazy. Rozbić tłuczkiem, doprawić solą i pieprzem.
Obtoczyć w mące i krótko, bez rumienienia, obsmażyć na maśle.

Przepis

Warzywa obrać i pokroić w niezbyt drobne kawałki. W niedużym rondlu rozpuścić 2 łyżki masła, nałożyć warstwę jarzyn. Na nich ułożyć warstwę obsmażonych zrazów, znowu warzyw i tak na przemian do wypełnienia rondla. Pomiędzy poszczególne warstwy wrzucić ziarnka pieprzu, ziela angielskiego i listki laurowe. Całość zalać szklanką białego wina lub wywarem z gotowania grzybów. Zamknąć szczelnie przykrywką i umieścić w dużym garnku z gotującą się wodą tak, by poziom wody nie sięgał pokrywki i woda nie przeciekała do rondla z potrawą w trakcie gotowania. Rondel dodatkowo zabezpieczyć można ciastem zagniecionym z mąki i wody. Gotować na niedużym ogniu pod przykryciem ok. 2-2,5 godziny.

Wybrane dla Ciebie

Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze