Trwa ładowanie...

Znana restauracja odtworzy ucztę z "Wesela". Znaleźli oryginalne przepisy

Uczta w Bronowicach to już legenda kulinarna polskiej literatury. Wyspiański w "Weselu" przedstawił zwyczaje polskiej wsi w sposób bogaty i dokładny. Zapomniał jednak o jednym. O opisie jadłospisu.

Znana restauracja odtworzy ucztę z "Wesela". Znaleźli oryginalne przepisyŹródło: Kadr z filmu "Wesele"
d4kln60
d4kln60

Rąbka tajemnicy postanowili uchylić właściciele restauracji 2 PI ER, którzy zrekonstruują uroczystość opisaną w dramacie. Gościć na niej będzie Dorota Zapędowska Wyspiańska – wnuczka poety.

Zgodnie z tradycją, wesele Lucjana Rydla odbyło się w czasie świniobicia, czyli w listopadzie. To wtedy chłopi przygotowywali się na zimę i robili zapasy. Dlatego też na opisanej przez Wyspiańskiego uczcie królowały prawdopodobnie polskie kiełbasy i wędliny.

- Na pewno na weselnym stole pojawiły się kaszanka, salceson i kiełbasy. Choćby słynna kiszka z Postolic, którą wytwarza się do dziś – mówi w rozmowie z "Dziennikiem Wschodnim" Łukasz Cichy, szef kuchni w restauracji Biała Róża, który już kiedyś podjął się rekonstrukcji "Wesela".

Kolację historyczną z rekonstrukcją dań z wesela w Bronowicach przygotują Chef Kuchni Jakub Piętowski oraz Sous Chef Mateusz Niewiadomski z Restauracji 2 PI ER. Kolacja składa się z czterech serwowanych dań oraz deski weselnej z faszerowaną perliczką, cebularzami, fajercarzami, gołąbkami pani Rydlowej oraz maczanką po krakowsku. Będzie także stół wiejski. Uroczystość odbędzie się 22, 23 i 24 listopada.

d4kln60

Co jeszcze mogło pojawić się na stole w "Weselu"? Być może zaserwowano tradycyjne weselne danie, czyli rosół na młodych kogutkach jako symbol młodości i jurności. Oprócz tego goście prawdopodobnie jedli kwaśnicę i kapustę z mięsem.

Dlaczego Wyspiański nie opisał dokładnie potraw, jakie podano na uczcie w Bronowicach? Pisząc "Wesele" poeta był już bardzo chory i miał problem z przełykaniem. Przyjmował tylko posiłki w formie płynnej, dlatego prawdopodobnie nie chciał wspominać o tradycyjnych potrawach.

d4kln60
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4kln60
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj