Znana restauracja odtworzy ucztę z "Wesela". Znaleźli oryginalne przepisy

Uczta w Bronowicach to już legenda kulinarna polskiej literatury. Wyspiański w "Weselu" przedstawił zwyczaje polskiej wsi w sposób bogaty i dokładny. Zapomniał jednak o jednym. O opisie jadłospisu.

Na weselu w Bronowicach jadło się tradycyjnie.
Źródło zdjęć: © Kadr z filmu "Wesele"
Paulina Brzozowska

Rąbka tajemnicy postanowili uchylić właściciele restauracji 2 PI ER, którzy zrekonstruują uroczystość opisaną w dramacie. Gościć na niej będzie Dorota Zapędowska Wyspiańska – wnuczka poety.

Zgodnie z tradycją, wesele Lucjana Rydla odbyło się w czasie świniobicia, czyli w listopadzie. To wtedy chłopi przygotowywali się na zimę i robili zapasy. Dlatego też na opisanej przez Wyspiańskiego uczcie królowały prawdopodobnie polskie kiełbasy i wędliny.

- Na pewno na weselnym stole pojawiły się kaszanka, salceson i kiełbasy. Choćby słynna kiszka z Postolic, którą wytwarza się do dziś – mówi w rozmowie z "Dziennikiem Wschodnim" Łukasz Cichy, szef kuchni w restauracji Biała Róża, który już kiedyś podjął się rekonstrukcji "Wesela".

Kolację historyczną z rekonstrukcją dań z wesela w Bronowicach przygotują Chef Kuchni Jakub Piętowski oraz Sous Chef Mateusz Niewiadomski z Restauracji 2 PI ER. Kolacja składa się z czterech serwowanych dań oraz deski weselnej z faszerowaną perliczką, cebularzami, fajercarzami, gołąbkami pani Rydlowej oraz maczanką po krakowsku. Będzie także stół wiejski. Uroczystość odbędzie się 22, 23 i 24 listopada.

Co jeszcze mogło pojawić się na stole w "Weselu"? Być może zaserwowano tradycyjne weselne danie, czyli rosół na młodych kogutkach jako symbol młodości i jurności. Oprócz tego goście prawdopodobnie jedli kwaśnicę i kapustę z mięsem.

Dlaczego Wyspiański nie opisał dokładnie potraw, jakie podano na uczcie w Bronowicach? Pisząc "Wesele" poeta był już bardzo chory i miał problem z przełykaniem. Przyjmował tylko posiłki w formie płynnej, dlatego prawdopodobnie nie chciał wspominać o tradycyjnych potrawach.

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯