Znana restauracja odtworzy ucztę z "Wesela". Znaleźli oryginalne przepisy

Uczta w Bronowicach to już legenda kulinarna polskiej literatury. Wyspiański w "Weselu" przedstawił zwyczaje polskiej wsi w sposób bogaty i dokładny. Zapomniał jednak o jednym. O opisie jadłospisu.

Na weselu w Bronowicach jadło się tradycyjnie.
Źródło zdjęć: © Kadr z filmu "Wesele"
Paulina Brzozowska

Rąbka tajemnicy postanowili uchylić właściciele restauracji 2 PI ER, którzy zrekonstruują uroczystość opisaną w dramacie. Gościć na niej będzie Dorota Zapędowska Wyspiańska – wnuczka poety.

Zgodnie z tradycją, wesele Lucjana Rydla odbyło się w czasie świniobicia, czyli w listopadzie. To wtedy chłopi przygotowywali się na zimę i robili zapasy. Dlatego też na opisanej przez Wyspiańskiego uczcie królowały prawdopodobnie polskie kiełbasy i wędliny.

- Na pewno na weselnym stole pojawiły się kaszanka, salceson i kiełbasy. Choćby słynna kiszka z Postolic, którą wytwarza się do dziś – mówi w rozmowie z "Dziennikiem Wschodnim" Łukasz Cichy, szef kuchni w restauracji Biała Róża, który już kiedyś podjął się rekonstrukcji "Wesela".

Kolację historyczną z rekonstrukcją dań z wesela w Bronowicach przygotują Chef Kuchni Jakub Piętowski oraz Sous Chef Mateusz Niewiadomski z Restauracji 2 PI ER. Kolacja składa się z czterech serwowanych dań oraz deski weselnej z faszerowaną perliczką, cebularzami, fajercarzami, gołąbkami pani Rydlowej oraz maczanką po krakowsku. Będzie także stół wiejski. Uroczystość odbędzie się 22, 23 i 24 listopada.

Co jeszcze mogło pojawić się na stole w "Weselu"? Być może zaserwowano tradycyjne weselne danie, czyli rosół na młodych kogutkach jako symbol młodości i jurności. Oprócz tego goście prawdopodobnie jedli kwaśnicę i kapustę z mięsem.

Dlaczego Wyspiański nie opisał dokładnie potraw, jakie podano na uczcie w Bronowicach? Pisząc "Wesele" poeta był już bardzo chory i miał problem z przełykaniem. Przyjmował tylko posiłki w formie płynnej, dlatego prawdopodobnie nie chciał wspominać o tradycyjnych potrawach.

Wybrane dla Ciebie
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód