Znana restauracja odtworzy ucztę z "Wesela". Znaleźli oryginalne przepisy

Uczta w Bronowicach to już legenda kulinarna polskiej literatury. Wyspiański w "Weselu" przedstawił zwyczaje polskiej wsi w sposób bogaty i dokładny. Zapomniał jednak o jednym. O opisie jadłospisu.

Na weselu w Bronowicach jadło się tradycyjnie.
Źródło zdjęć: © Kadr z filmu "Wesele"
Paulina Brzozowska

Rąbka tajemnicy postanowili uchylić właściciele restauracji 2 PI ER, którzy zrekonstruują uroczystość opisaną w dramacie. Gościć na niej będzie Dorota Zapędowska Wyspiańska – wnuczka poety.

Zgodnie z tradycją, wesele Lucjana Rydla odbyło się w czasie świniobicia, czyli w listopadzie. To wtedy chłopi przygotowywali się na zimę i robili zapasy. Dlatego też na opisanej przez Wyspiańskiego uczcie królowały prawdopodobnie polskie kiełbasy i wędliny.

- Na pewno na weselnym stole pojawiły się kaszanka, salceson i kiełbasy. Choćby słynna kiszka z Postolic, którą wytwarza się do dziś – mówi w rozmowie z "Dziennikiem Wschodnim" Łukasz Cichy, szef kuchni w restauracji Biała Róża, który już kiedyś podjął się rekonstrukcji "Wesela".

Kolację historyczną z rekonstrukcją dań z wesela w Bronowicach przygotują Chef Kuchni Jakub Piętowski oraz Sous Chef Mateusz Niewiadomski z Restauracji 2 PI ER. Kolacja składa się z czterech serwowanych dań oraz deski weselnej z faszerowaną perliczką, cebularzami, fajercarzami, gołąbkami pani Rydlowej oraz maczanką po krakowsku. Będzie także stół wiejski. Uroczystość odbędzie się 22, 23 i 24 listopada.

Co jeszcze mogło pojawić się na stole w "Weselu"? Być może zaserwowano tradycyjne weselne danie, czyli rosół na młodych kogutkach jako symbol młodości i jurności. Oprócz tego goście prawdopodobnie jedli kwaśnicę i kapustę z mięsem.

Dlaczego Wyspiański nie opisał dokładnie potraw, jakie podano na uczcie w Bronowicach? Pisząc "Wesele" poeta był już bardzo chory i miał problem z przełykaniem. Przyjmował tylko posiłki w formie płynnej, dlatego prawdopodobnie nie chciał wspominać o tradycyjnych potrawach.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia