Złote mleko. Napój rozgrzewający o cudownych właściwościach

Jest wiele przepisów na przyrządzanie mikstur leczniczych z udziałem kurkumy. Jednym z nich jest "złote mleko" - tradycyjny ajurwedyjski napój rozgrzewający.

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

Jest wiele przepisów na przyrządzanie mikstur leczniczych z udziałem kurkumy. Jednym z nich jest "złote mleko" - tradycyjny ajurwedyjski napój rozgrzewający.

W medycynie ajurwedyjskiej i chińskiej jest ceniona jako skuteczny środek m.in. przeciwzapalny, przeciwbólowy, przeciwwirusowy, przeciwgrzybiczny. Naukowcy odkryli że kurkumina - podstawowy składnik czynny kurkumy - wykazuje ponad 400 korzyści zdrowotnych.
Dr Saraswati Sukumar, onkolog Uniwersytetu Johna Hopkinsa, przeprowadziła szereg badań, których wyniki przedstawiła w 300 publikacjach naukowych potwierdzając przeciwnowotworowe i przeciwcukrzycowe.

Złote mleko to połączenie mleka, kurkumy i miodu. Jak każde mleko wpite na noc ułatwia dobre zasypianie, a pić się go powinno właśnie o tej porze. Oprócz tego to doskonałe smarowidło od wewnątrz na stawy, uelastycznia kręgosłup, usuwa kryształki wapnia. My śpimy a kurkuma zawarta w mleku wspomaga trawienie.
Gdy przeczytacie przepis, zapewne skojarzy się wam z naszym mlekiem z masłem, miodem i czosnkiem, stosowanym na przeziębienia.

Składniki:

- 1/8 łyżeczki do herbaty kurkumy,
- 1/4 szklanki wody,
- 1 szklanka mleka krowiego pasteryzowanego w niskiej temperaturze lub mikrofiltrowanego albo mleka kokosowego lub ryżowego,
- miód (do smaku).

Kurkumę zalać wodą i gotować ok. 8 min, mieszając, aż uzyska się konsystencję pasty. Jeżeli wygotuje się za dużo wody, to ją uzupełnić. (Można przygotować większą ilość pasty z kurkumy i przechowywać ją w lodówce do 40 dni). Jednocześnie zagotować mleko i odstawić. Następnie dodać do przygotowanego mleka gęstą pastę z kurkumy i - gdy przestygnie - posłodzić miodem dla smaku.

Eliksir doskonale zastępuje posiłek, gdy jesteśmy głodni późno wieczorem, i uspokaja przed zaśnięciem. By unormować nadmierny apetyt i wyregulować metabolizm - do gotowania mleka dodać strączek kardamonu i dosłodzić miodem. Najlepiej pić codziennie wieczorem przez 30 dni.

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości