Trwa ładowanie...

Złote mleko. Napój rozgrzewający o cudownych właściwościach

Jest wiele przepisów na przyrządzanie mikstur leczniczych z udziałem kurkumy. Jednym z nich jest "złote mleko" - tradycyjny ajurwedyjski napój rozgrzewający.

Złote mleko. Napój rozgrzewający o cudownych właściwościachŹródło: Fotolia
d40ha57
d40ha57

Jest wiele przepisów na przyrządzanie mikstur leczniczych z udziałem kurkumy. Jednym z nich jest "złote mleko" - tradycyjny ajurwedyjski napój rozgrzewający.

W medycynie ajurwedyjskiej i chińskiej jest ceniona jako skuteczny środek m.in. przeciwzapalny, przeciwbólowy, przeciwwirusowy, przeciwgrzybiczny. Naukowcy odkryli że kurkumina - podstawowy składnik czynny kurkumy - wykazuje ponad 400 korzyści zdrowotnych.
Dr Saraswati Sukumar, onkolog Uniwersytetu Johna Hopkinsa, przeprowadziła szereg badań, których wyniki przedstawiła w 300 publikacjach naukowych potwierdzając przeciwnowotworowe i przeciwcukrzycowe.

Złote mleko to połączenie mleka, kurkumy i miodu. Jak każde mleko wpite na noc ułatwia dobre zasypianie, a pić się go powinno właśnie o tej porze. Oprócz tego to doskonałe smarowidło od wewnątrz na stawy, uelastycznia kręgosłup, usuwa kryształki wapnia. My śpimy a kurkuma zawarta w mleku wspomaga trawienie.
Gdy przeczytacie przepis, zapewne skojarzy się wam z naszym mlekiem z masłem, miodem i czosnkiem, stosowanym na przeziębienia.

Składniki:

- 1/8 łyżeczki do herbaty kurkumy,
- 1/4 szklanki wody,
- 1 szklanka mleka krowiego pasteryzowanego w niskiej temperaturze lub mikrofiltrowanego albo mleka kokosowego lub ryżowego,
- miód (do smaku).

d40ha57

Kurkumę zalać wodą i gotować ok. 8 min, mieszając, aż uzyska się konsystencję pasty. Jeżeli wygotuje się za dużo wody, to ją uzupełnić. (Można przygotować większą ilość pasty z kurkumy i przechowywać ją w lodówce do 40 dni). Jednocześnie zagotować mleko i odstawić. Następnie dodać do przygotowanego mleka gęstą pastę z kurkumy i - gdy przestygnie - posłodzić miodem dla smaku.

Eliksir doskonale zastępuje posiłek, gdy jesteśmy głodni późno wieczorem, i uspokaja przed zaśnięciem. By unormować nadmierny apetyt i wyregulować metabolizm - do gotowania mleka dodać strączek kardamonu i dosłodzić miodem. Najlepiej pić codziennie wieczorem przez 30 dni.

d40ha57
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d40ha57
Więcej tematów