Złocisty dorsz z ziemniakami i pesto z rukoli

Monika, autorka bloga "Moniki smakołyki", poleca przepis na smażonego dorsza. Blogerka podała rybkę z apetycznie przyrumienionymi ziemniakami i domowym pesto z rukoli. Wyszło przepysznie.

Złocisty dorsz z ziemniakami i pesto z rukoliZłocisty dorsz z ziemniakami i pesto z rukoli
Monika Lemko

Ziemniaki:

  • ok. 20 małych, równej wielkości młodych ziemniaków (lub z jasną, cienką skórką)
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 ząbki czosnku
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • sól, pieprz do smaku
  • ok. ½ kubka wody

Pesto:

  • 80 g świeżej rukoli
  • 3 łyżki prażonego słonecznika
  • ok. 80 ml oliwa z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 4 kopiaste łyżki drobno startego sera żółtego np. grana padano

Ryba:

  • 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • ½ łyżeczka całego kminku rzymskiego
  • na czubek łyżeczki (1/4 łyżeczki) pieprzu chili cayenne
  • na czubek łyżeczki (1/4 łyżeczki) kurkumy
  • 2 szczypty suszonego, mielonego imbiru
  • 1 polędwica z dorsza atlantyckiego ok. 500 g
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • sok z cytryny

Przepis

Ziemniaki myjemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, delikatnie obsmażamy na nim ziemniaki oraz nieobrane ząbki czosnku. Dodajemy rozmaryn, doprawiamy solą i zalewamy gorącą wodą. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu ok. 30-40 min w zależności od wielkości ziemniaków. Podczas duszenia, kilka razy odwracamy ziemniaki. Woda powinna całkowicie odparować, ziemniaki w środku być miękkie. Pod koniec zdejmujemy pokrywę i chwilę podsmażamy, żeby skórka nabrała złotego koloru, doprawiamy pieprzem.

Przepis

W razie potrzeby można dolać niewielką ilość wody, ale bardzo mało, ponieważ ziemniaki mają być przysmażone, a nie ugotowane.

Przepis

Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni, studzimy i miksujemy. Za pomocą blendera miksujemy rukolę (nie za długo, po dodaniu pozostałych składników jeszcze raz będzie miksowana). Dodajemy słonecznik, przeciśnięty przez praskę czosnek i stopniowo dolewamy oliwę, miksujemy. Doprawiamy pieprzem, solą, sokiem z cytryny i dodajemy ser, całość mieszamy.

Przepis

Ryba: wszystkie przyprawy rozcieramy ze sobą w moździerzu, jeśli go nie macie, można użyć blendera.
Osuszoną rybę (ręcznikiem papierowym) dzielimy na porcje i nacieramy mieszanką przypraw.

Przepis

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim rybę.
W trakcie smażenia rybę polewamy, za pomocą łyżki gorącym olejem z patelni, następnie odwracamy i pozostawiamy na kilkanaście sekund.

Przepis

Rybę przed podaniem skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy pieprzem świeżo mielonym.

Wybrane dla Ciebie
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze