Pytt i panne z kiełbasą

Pytt i panne (typowo skandynawskie danie, dosłownie "drobiazg na patelni" – przyp. tłum.) to ratunek dla zabieganej pani domu! Wystarczy otworzyć szufladę na warzywa, sprawdzić, co w niej jest, pokroić owo znalezisko w kostkę, plastry lub na kawałki i usmażyć z ziemniakami. Wykorzystaj wczorajsze ziemniaki, jeśli akurat je masz. Osobiście lubię zadbać nieco o estetykę tego dania, poświęcając chwilę na pokrojenie warzyw w kostkę o tej samej wielkości. Jeśli jednak chcesz upichcić coś szybko i łatwo, tnij je, jak masz ochotę. W wersji bezmięsnej pomiń zaś kiełbaski.

Pytt i panne z kiełbasąPytt i panne z kiełbasą
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 800 gramów ziemniaków, pokrojonych w równą kostkę
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 400 gramów grubo mielonej kiełbasy, pokrojonej na plastry
  • 2 marchewki, pokrojone w kostkę
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 por, pokrojony na plasterki
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone na plasterki
  • 2 papryki (najlepiej w różnych kolorach), pokrojone w kostkę
  • 100 gramów mrożonego groszku sól i pieprz
  • świeże zioła (do wyboru)

Przepis

  • Rozgrzej na patelni odrobinę oliwy z oliwek i usmaż na niej kiełbaski. Powinny nieco się zrumienić. Zdejmij je z patelni i odłóż na talerz.
  • Na patelnię włóż ziemniaki i smaż je przez około 10 minut, aż będą dość miękkie. One również powinny nieco się zrumienić. W czasie smażenia dopraw je solą i pieprzem.
  • Na patelnię włóż marchewki i cebulę. Smaż je razem z ziemniakami, aż cebula stanie się miękka.
  • Dodaj por, czosnek i paprykę i smaż przez kolejne 5–10 minut. Dopraw solą i pieprzem.
  • Na koniec wrzuć na patelnię groszek i usmażoną kiełbasę. Smaż jeszcze przez kilka minut, aż groszek się rozmrozi, a plasterki kiełbasy dokładnie się podgrzeją.
  • Przed podaniem dopraw solą oraz pieprzem i udekoruj świeżymi ziołami.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości