Pytt i panne z kiełbasą

Pytt i panne (typowo skandynawskie danie, dosłownie "drobiazg na patelni" – przyp. tłum.) to ratunek dla zabieganej pani domu! Wystarczy otworzyć szufladę na warzywa, sprawdzić, co w niej jest, pokroić owo znalezisko w kostkę, plastry lub na kawałki i usmażyć z ziemniakami. Wykorzystaj wczorajsze ziemniaki, jeśli akurat je masz. Osobiście lubię zadbać nieco o estetykę tego dania, poświęcając chwilę na pokrojenie warzyw w kostkę o tej samej wielkości. Jeśli jednak chcesz upichcić coś szybko i łatwo, tnij je, jak masz ochotę. W wersji bezmięsnej pomiń zaś kiełbaski.

Pytt i panne z kiełbasąPytt i panne z kiełbasą
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 800 gramów ziemniaków, pokrojonych w równą kostkę
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 400 gramów grubo mielonej kiełbasy, pokrojonej na plastry
  • 2 marchewki, pokrojone w kostkę
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 por, pokrojony na plasterki
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone na plasterki
  • 2 papryki (najlepiej w różnych kolorach), pokrojone w kostkę
  • 100 gramów mrożonego groszku sól i pieprz
  • świeże zioła (do wyboru)

Przepis

  • Rozgrzej na patelni odrobinę oliwy z oliwek i usmaż na niej kiełbaski. Powinny nieco się zrumienić. Zdejmij je z patelni i odłóż na talerz.
  • Na patelnię włóż ziemniaki i smaż je przez około 10 minut, aż będą dość miękkie. One również powinny nieco się zrumienić. W czasie smażenia dopraw je solą i pieprzem.
  • Na patelnię włóż marchewki i cebulę. Smaż je razem z ziemniakami, aż cebula stanie się miękka.
  • Dodaj por, czosnek i paprykę i smaż przez kolejne 5–10 minut. Dopraw solą i pieprzem.
  • Na koniec wrzuć na patelnię groszek i usmażoną kiełbasę. Smaż jeszcze przez kilka minut, aż groszek się rozmrozi, a plasterki kiełbasy dokładnie się podgrzeją.
  • Przed podaniem dopraw solą oraz pieprzem i udekoruj świeżymi ziołami.
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał