Zielone soki dla zdrowia

Zielone warzywa dostarczają, szczególnie wiosną, mnóstwa składników odżywczych i mikroelementów. Magicznym elementem jest tu zielony barwnik - chlorofil. Warzywa w kolorze trawy zawierają także enzymy, żelazo, magnez, fosfor, potas i sód, prowitaminę A, witaminy z grupy B oraz witaminy C, E i K. Na pewno warto je jeść. Ostatnio jednak pojawiła się nowa moda - na zielone soki, robione właśnie z miksowanych warzyw. Taki napój ma właściwości antynowotworowe.

Obraz
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock

Dobroczynnego działania chlorofilu nie sposób przecenić. Ma on różne właściwości. Działa przeciwzapalnie - leczy ból gardła, zapalenie dziąseł, zapalenia i owrzodzenia błony śluzowej żołądka i jelit, pomaga w leczeniu stanów zapalnych skóry i stawów, jest pomocny przy walce z żylakami. Chlorofil ma też właściwości oczyszczające - usuwa pozostałości po lekach, unieszkodliwia toksyny, neutralizuje metale ciężkie, pomaga oczyścić wątrobę i jelita, a nawet niweluje nieprzyjemny oddech.

Zawarty w diecie chlorofil i jego pochodna, chlorofilina zmniejszają też ryzyko pojawienia się nowotworów. Badania przeprowadzili naukowcy z Uniwersytetu Stanowego w Oregonie. Tak jak przypuszczano, zawarty w zielonych warzywach związek zapewnia ochronę przed niewielkimi dawkami substancji rakotwórczych występującymi zwykle w środowisku. Liczba guzów wątroby spadła pod jego wpływem o 29 do 64 proc. zaś nowotworów żołądka - o 24-45 proc. Mechanizm działania był prosty - chlorofil wiązał się ze szkodliwymi substancjami, co ułatwiało ich wydalenie. Dodajmy też, że wszystkie zielone warzywa zawierają również antyrakowy beta-karoten, który jest jedną z najskuteczniejszych broni przed nowotworami.

Zielony barwnik roślinny pomaga również w wielu innych sytuacjach: dodaje energii, regeneruje tkanki i niszczy wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się organizmu, pomaga przy anemii, reguluje ciśnienie tętnicze, a do tego - powodując szybszą przemianę materii, umożliwia szybsze i skuteczniejsze zrzucenie wagi u osób na diecie.

Szczególnie dużo zielonych roślin i przygotowanych z nich soków powinny spożywać osoby, które pracują w miejscach z ograniczonym dostępem światła słonecznego - w biurach i fabrykach, a także osoby narażone na przemęczenie i stres. Szklanka zielonego soku dziennie zdecydowanie poprawi samopoczucie i doda energii. Dodatkowo, te bogate w sole potasu soki, poprawiają funkcje serca i neutralizują kwasy w mięśniach.

Najlepszymi źródłami chlorofilu są: lucerna, młode listki pszenicy i jęczmienia, zielone części: brokułów, kalafiora, rzepy, kalarepy, rzodkiewek, naci pietruszki i selera, a także jarmuż, szpinak, liście kapusty włoskiej, pekińskiej, rzeżucha, mniszek lekarski i pokrzywa.

Jak przygotować sobie zdrową "zieloną pożywkę"?

Najważniejsza zasada jest taka, by nie miksować samych zielonych części warzyw, ale dodawać je do owoców. Proporcja pół na pół jest odpowiednia, choć najlepiej miksować ze sobą 60 proc. owoców i 40 proc. zielonych warzyw. Można dodać także trochę wody, by rozcieńczyć napój. Dodajemy również przyprawy poprawiające smak: zioła, cynamon, sok z cytryny, miód, oliwę z oliwek. Absolutnie nie dodajemy cukru, który zdecydowanie zwiększa kaloryczność napoju.
A teraz garść przepisów.

*Napój szpinakowy *
Miksujemy bardzo dokładnie umyte liście szpinaku, bez ogonków i łodyżek. Wyjmujemy z miksera i miksujemy w nim truskawki albo porzeczki. Dodajemy przygotowany szpinak, łyżeczkę miodu, łyżeczkę oliwy i trochę wody. Miksujemy jeszcze raz. Najlepiej wypić go zaraz po przyrządeniu, ponieważ chlorofil bardzo szybko ulega zniszczeniu.

Napój ziołowy

Do przygotowania tego napoju możemy użyć wszelkich ziół, choć najlepsze będą dzikie, zebrane z dala od dróg, a najlepiej z własnego ogródka, w którym nie używamy chemii. Szklankę listków mniszka lekarskiego (młodych, bo starsze są bardzo gorzkie), szklankę liści pokrzywy, trochę mięty albo koperku miksujemy ze szklanką pokrojonego w kostkę i pozbawionego pestek arbuza albo melona. Trochę miodu do smaku i gotowe. Nie musimy dodawać wody - owoce zawierają jej aż nadto.

Czysta zieleń z pszenicy

Zieloną pszenicę najlepiej przygotować samemu. Ziarna zboża umieszczamy w miseczce wypełnionej watą i nasączoną wodą. Stawiamy miseczkę w ciemnym miejscu i gdy zacznie kiełkować, przestawiamy na parapet okienny. Po dwóch tygodniach listki są na tyle wyrośnięte, by można je wykorzystać. W ten sam sposób możemy hodować też ziarna owsa czy jęczmienia. Taką "trawkę" ścinamy, miksujemy z małą ilością wody, dodajemy banana i gotowe. Banan jest tak słodki, że nie musimy dodawać już miodu.

*Sok z jabłek i kapusty *
Miksujemy ze sobą obrane i oczyszczone jabłka oraz ok. pięć umytych i pokrojonych na paski liści kapusty włoskiej albo młodej kapusty białej. Dodajemy łyżkę soku z cytryny, trochę soli i wody - w zależności od tego, jak gęsty sok uzyskaliśmy podczas miksowania.

Sok z sałaty

Miksujemy ze sobą sałatę, dokładnie umytą i pokrojoną oraz garść liści mięty albo pietruszki zielonej. Do tego dodajemy pokrojoną, miękką gruszkę (lub banan) i miksujemy jeszcze raz. Łyżeczka oliwy dodana podczas miksowania pomoże połączyć smaki.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach