Zielone curry z kurczakiem

Obraz

Składniki

  • 40 dag piersi z kurczaka
  • 1 puszka pędów z bambusa, paski
  • 2 łyżki pasty zielone curry
  • 1 łyżka siekanego imbiru
  • 1 puszka mleka kokosowego 400ml
  • 3/4 szklanki słodkiej śmietanki 30% łowicz
  • 4 szklanki liście kaffiru( liście z drzewa limonkowego)
  • 1 papryczka chilli
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1 łyżka łodyga trawy cytrynowej pokrojona w krążki
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 4 łyżki świeżej kolendry
  • 1 łyżka oleju z winogron
  • kilka listków bazylii tajskiej do dekoracji

Przepis

Krok 1
Rozgrzewamy olej w woku dodajemy pastę curry, przesmażamy ją ok 1 min. Dodajemy pociętą trawę cytrynową, pokrojone w paski liście kaffiru, posiekany imbir, przesmażany kolejną minutę.
Krok 2
Dodajemy kurczaka pokrojonego w kawałki, podsmażamy ok 3-4 min, dodajemy pędy z bambusa, pokrojoną papryczkę chilli oraz czerwoną paprykę, pokrojoną w słupki. Dodajemy sos rybny.
Krok 3
Po kolejnych 5 min zalewamy wszystko puszką mleka kokosowego oraz śmietanką. Podgrzewamy nie doprowadzając do wrzenia, na końcu dodajemy świeżą posiekaną kolendrę.
Gotowe.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się