Sprawdź, co warto jeść
Dostarczają cennych substancji odżywczych, pomagają zapobiegać poważnym chorobom, dbają o dobrą kondycję skóry, włosów czy paznokci – prezentujemy produkty, które powinny gościć w jadłospisie każdej kobiety, bez względu na jej wiek.
Sok z granatu
Dzięki oryginalnemu, słodko-kwaśnemu smakowi dostarczy orzeźwienia w gorący dzień. Jednak sok z granatu to również niezwykle bogate źródło cennych dla zdrowia substancji, m.in. witamin C i B3, błonnika, potasu oraz dobrze przyswajalnych antyoksydantów: polifenoli, flawonoidów i antocyjanów, które chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników aktywizujących procesy starzenia organizmu.
Badania naukowe wykazały, że produkt wzmacnia układ odpornościowy, a dzięki dużemu stężeniu fitoestrogenów pomaga przywrócić równowagę hormonalną, zwłaszcza u kobiet w okresie menopauzy i w przypadku zespołu napięcia przedmiesiączkowego.
Natka pietruszki
Niewiele jest tak tanich i łatwo dostępnych produktów naturalnych, które jednocześnie wykazują równie dużo cennych właściwości. Amerykańscy naukowcy odkryli na przykład, że zawarta w natce pietruszki apigenina (związek z grupy flawonoidów) hamuje rozwój guzów w przypadku raka piersi.
Pachnące liście kryją w sobie także dużo innych wartościowych składników: witamina C wzmacnia system odpornościowy, żelazo pozwala uporać się z anemią, zaś magnez pomaga zmniejszyć dolegliwości miesiączkowe.
Komosa ryżowa
Quinoa, zwana komosą ryżową, to produkt uwielbiany przez gwiazdy show-biznesu, z Angeliną Jolie na czele. Nic dziwnego, bo jest skarbnicą potrzebnych kobiecie mikroelementów: żelaza (pomaga uporać się z anemią, niezbędne w okresie ciąży), magnezu i potasu (pozytywnie działają na układ nerwowy, sprzyjają regulacji gospodarki wodnej i ciśnienia krwi) oraz cynku (utrzymuje w dobrej kondycji skórę, włosy i paznokcie).
Komosa ryżowa dostarcza też dużo kwasu foliowego, witaminy E, zwanej "witaminą młodości i witalności” oraz błonnika regulującego pracę przewodu pokarmowego i wspomagającego odchudzanie. Poleca się ją także karmiącym matkom, ponieważ pobudza wytwarzanie pokarmu.
Woda kokosowa
"To eliksir życia” – zachwyca się Anna Lewandowska, żona najpopularniejszego polskiego piłkarza i wielka promotorka zdrowego odżywiania. Płyn wydobywany z wnętrza młodego owocu palmy kokosowej jest uznawany za jeden z najzdrowszych produktów naturalnych. Wysoka zawartość potasu i magnezu sprawia, że woda kokosowa pozytywnie działa na układ nerwowy, pomagając uporać się ze stresem. Sprzyja regulacji gospodarki wodnej i ciśnienia krwi.
Napój znakomicie uzupełnia niedobory elektrolitów, często pojawiające się np. u kobiet oczekujących dziecka. Nawadnia organizm znacznie skuteczniej niż popularne na rynku napoje izotoniczne.
Kasza jaglana
W jadłospisie kobiety kasze powinny gościć regularnie. Stanowią one podstawę piramidy żywieniowej i fundament zdrowej, zbilansowanej diety. Kasza jaglana to idealny produkt dla osób, które chcą zgubić trochę zbędnych kilogramów. Stanowi skarbnicę lecytyny, rozbijającej spożywane tłuszcze oraz cholesterol na małe cząstki.
"Jaglanka” oczyszcza również organizm z toksyn, dzięki dużej zawartości krzemu zapewnia zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci. Z kolei związki zwane ligninami wyrównują gospodarkę hormonalną, zaburzoną w okresie ciąży lub menopauzy.
Ryby morskie
Łosoś, sardynki, makrela czy tuńczyk są skarbnicą wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które korzystnie wpływają na układ krwionośny, chronią przed zawałem, obniżają ciśnienie krwi, zwiększają stężenie „dobrego” cholesterolu, wzmacniają odporność, poprawiają wygląd włosów, skóry i paznokci, a także działają antydepresyjnie.
Ryby morskie powinny gościć w diecie miesiączkujących kobiet. Kwasy tłuszczowe skutecznie ograniczają skurcze mięśni i zmniejszą bóle menstruacyjne. Dostarczają też dużo tryptofanu potrzebnego do produkcji serotoniny – hormonu poprawiającego nastrój.
Kurkuma
Egzotyczna przyprawa nadaje potrawom złocistego koloru i przyjemnego aromatu, ale warto po nią sięgać także z powodu imponujących właściwości odżywczych. Zawdzięcza je przede wszystkim głównemu z aktywnych składników, czyli kurkuminie. Zdaniem naukowców jest to jeden z najsilniejszych naturalnych antyoksydantów, zabezpieczających organizm przed wolnymi rodnikami.
Kurkuma oczyszcza wątrobę i zapewnia skuteczny detoks organizmu, pomaga uporać się ze stanami zapalnymi, a także hamuje rozwój i rozprzestrzenianie się komórek rakowych w przypadku nowotworu piersi, czyli jednego z głównych zagrożeń czyhających na współczesną kobietę.
Olej z pestek dyni
Ze względu na cenne właściwości nazywano go niegdyś "zielonym złotem”. Dzięki temu, że olej z pestek dyni tłoczony jest na zimno, zachowuje wszystkie walory odżywcze, w tym bardzo wysokie stężenie nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera też dużo błonnika, który nie tylko reguluje metabolizm, ale ułatwia odchudzanie.
Olej jest bogaty w witaminę E, witaminy z grupy B, cynk oraz selen, chroniący komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i stymulujący system odpornościowy.
Kawa zbożowa
Zamiast kilka razy dziennie sięgać po espresso, warto zastąpić je produktem wytwarzanym z palonych ziaren żyta, pszenicy lub jęczmienia, a czasem także korzenia mniszka, buraka cukrowego czy ususzonych liści cykorii.
Kawa zbożowa to skarbnica błonnika, magnezu, selenu oraz witamin z grupy B. Ważnym jej składnikiem jest inulina – naturalny prebiotyk wspomagający wchłanianie wapnia, będący też doskonałą pożywką dla mikroflory jelitowej. Napój powinny wprowadzić do jadłospisu osoby dbające o linię. W jego składzie nie znajdziemy tłuszczu, dzięki dużej zawartości błonnika przyspiesza pracę przewodu pokarmowego i zmniejsza wchłanianie cukrów z pożywienia. Jest także dość niskokaloryczny.
Awokado
To bez wątpienia jeden z najzdrowszych owoców. Miąższ awokado jest skarbnicą nienasyconych kwasów tłuszczowych, przede wszystkim z grupy omega-9, ale także świetnie przyswajalnych przez organizm witamin (m.in. witaminy E, zwanej "witaminą młodości”) i minerałów, zwłaszcza potasu czuwającego nad prawidłową pracą serca oraz układu nerwowego.
Awokado stanowi bogate źródło kwasu foliowego, potrzebnego kobietom, szczególnie spodziewającym się dziecka, ponieważ zapobiega wadom płodu. Choć jest kaloryczne, to zaleca się go osobom, które dbają o linię, ponieważ reguluje metabolizm i na długo zaspokaja głód, zapobiegając podjadaniu między posiłkami.