Zapomniana wędlina. Jak wykorzystać mortadelę?

Mortadela jest rodzajem włoskiej kiełbasy, która jest charakterystyczna dla Bolonii, a także Lobardii i Emilii-Romanii.

MortadelaWe Włoszech mortadela, królowa tamtejszych wędlin, zazwyczaj podawana jest z chlebem pełnoziarnistym lub z sałatką z karczochów, szpinaku, cebuli i selera
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Mortadela – charakterystyka

Mortadelę wyrabia się z mielonego mięsa wieprzowego i słoniny, dodając przyprawy takie jak pieprz, mirta i orzeszki pistacjowe, czasem też inne dodatki. Mortadela należy do wędlin gotowanych, zwykle ma kształt owalny i różowy kolor i miejscami białe plamki. Wyróżnia ją umiarkowany mięsny smak, który uwydatniają dodane do niej przyprawy, mortadela nie jest jednak pikantna. W Polsce nie jest szczególnie popularna, natomiast we Włoszech uznaje się ją za przysmak.

Produkowana we Włoszech Mortadella Bologna została zarejestrowany przez Komisję Europejską w systemie ochrony regionalnych produktów rolnych pod kategorią PDO (chroniona nazwa pochodzenia). Sama nazwa "mortadela" pochodzi z łaciny, w której farcimen myrtatum oznaczało drobno mieloną kiełbasę, do której dodawano mirtę. Możliwe też, że znaczenie miało tu słowo mortarium, oznaczające naczynie używane przy mieleniu mięsa.

Charakterystyczne przy produkcji mortadeli jest użycie mielarki zamiast rozdrabniarki, przez co jej konsystencja jest delikatna. Do mięsa wymieszanego z przyprawami dodaje się jeszcze pokrojony w kostkę tłuszcz z podgardla wieprzowego. Ba sam koniec mortadelę gotuje się w taki sposób, żeby nie miała kontaktu z wodą, czyli w piecu parowym.

Domowa wędlina w słoiku

Mortadela – sposoby podania na świecie

We Włoszech mortadela, królowa tamtejszych wędlin, zazwyczaj podawana jest z chlebem pełnoziarnistym lub z sałatką z karczochów, szpinaku, cebuli i selera. W Bolonii organizowany jest nawet festiwal wędliniarski, którego czołowym mięsem jest mortadela – festiwal nazywa się MortadellaBò. W Modenie, mieście niedaleko Bolonii, powstało też muzeum wędlin. Na całym świecie rozpowszechniły się produkty podobne do oryginalnej włoskiej mortadeli.

W Stanach Zjednoczonych produkuje się kiełbasę o nazwie bologna, do której nie dodaje się tłuszczu wieprzowego. W latach 1967–2000 zakazano importu mortadeli na teren Stanów ze względu na pomór świń w Afryce, co stało się podstawą dla filmu "Mortadela" z Sophią Loren z 1971 roku.

Mortadela z pieprzem i oliwkami jest rozpowszechniona w Hiszpanii i Portugalii. W São Paulo w Brazylii bardzo popularne są kanapki z mortadelą – dodaje się do niej ser Provolone, zakwas chlebowy, majonez i musztardę dijon. Mortadela ma też w Brazylii wydźwięk polityczny, ponieważ mortadela funkcjonuje tam jako pejoratywne określenie lewicowców.

W Rosji produkuje się tak zwaną kiełbasę doktorską, która przypomina mortadelę, ale nie dodaje się do niej tłuszczu, a w jej skład wchodzą wieprzowina i wołowina, jajka oraz mleko, zaś przyprawę stanowią zwykle kolendra i gałka muszkatołowa.

W krajach środkowego wschodu, np. w Syrii, Libanie, Zjednoczonych Emiratach Arabskich, Katarze i Arabii Saudyjskiej wersję koszerną i halal z mięsa kurczaka, wołowiny i baraniny. We wschodniej Azji mortadelę wietnamską bądź też chả lụa, którą dodaje się do wietnamskiego dania bánh cuốn.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja