Zapomniana wędlina. Jak wykorzystać mortadelę?

Mortadela jest rodzajem włoskiej kiełbasy, która jest charakterystyczna dla Bolonii, a także Lobardii i Emilii-Romanii.

MortadelaWe Włoszech mortadela, królowa tamtejszych wędlin, zazwyczaj podawana jest z chlebem pełnoziarnistym lub z sałatką z karczochów, szpinaku, cebuli i selera
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Mortadela – charakterystyka

Mortadelę wyrabia się z mielonego mięsa wieprzowego i słoniny, dodając przyprawy takie jak pieprz, mirta i orzeszki pistacjowe, czasem też inne dodatki. Mortadela należy do wędlin gotowanych, zwykle ma kształt owalny i różowy kolor i miejscami białe plamki. Wyróżnia ją umiarkowany mięsny smak, który uwydatniają dodane do niej przyprawy, mortadela nie jest jednak pikantna. W Polsce nie jest szczególnie popularna, natomiast we Włoszech uznaje się ją za przysmak.

Produkowana we Włoszech Mortadella Bologna została zarejestrowany przez Komisję Europejską w systemie ochrony regionalnych produktów rolnych pod kategorią PDO (chroniona nazwa pochodzenia). Sama nazwa "mortadela" pochodzi z łaciny, w której farcimen myrtatum oznaczało drobno mieloną kiełbasę, do której dodawano mirtę. Możliwe też, że znaczenie miało tu słowo mortarium, oznaczające naczynie używane przy mieleniu mięsa.

Charakterystyczne przy produkcji mortadeli jest użycie mielarki zamiast rozdrabniarki, przez co jej konsystencja jest delikatna. Do mięsa wymieszanego z przyprawami dodaje się jeszcze pokrojony w kostkę tłuszcz z podgardla wieprzowego. Ba sam koniec mortadelę gotuje się w taki sposób, żeby nie miała kontaktu z wodą, czyli w piecu parowym.

Domowa wędlina w słoiku

Mortadela – sposoby podania na świecie

We Włoszech mortadela, królowa tamtejszych wędlin, zazwyczaj podawana jest z chlebem pełnoziarnistym lub z sałatką z karczochów, szpinaku, cebuli i selera. W Bolonii organizowany jest nawet festiwal wędliniarski, którego czołowym mięsem jest mortadela – festiwal nazywa się MortadellaBò. W Modenie, mieście niedaleko Bolonii, powstało też muzeum wędlin. Na całym świecie rozpowszechniły się produkty podobne do oryginalnej włoskiej mortadeli.

W Stanach Zjednoczonych produkuje się kiełbasę o nazwie bologna, do której nie dodaje się tłuszczu wieprzowego. W latach 1967–2000 zakazano importu mortadeli na teren Stanów ze względu na pomór świń w Afryce, co stało się podstawą dla filmu "Mortadela" z Sophią Loren z 1971 roku.

Mortadela z pieprzem i oliwkami jest rozpowszechniona w Hiszpanii i Portugalii. W São Paulo w Brazylii bardzo popularne są kanapki z mortadelą – dodaje się do niej ser Provolone, zakwas chlebowy, majonez i musztardę dijon. Mortadela ma też w Brazylii wydźwięk polityczny, ponieważ mortadela funkcjonuje tam jako pejoratywne określenie lewicowców.

W Rosji produkuje się tak zwaną kiełbasę doktorską, która przypomina mortadelę, ale nie dodaje się do niej tłuszczu, a w jej skład wchodzą wieprzowina i wołowina, jajka oraz mleko, zaś przyprawę stanowią zwykle kolendra i gałka muszkatołowa.

W krajach środkowego wschodu, np. w Syrii, Libanie, Zjednoczonych Emiratach Arabskich, Katarze i Arabii Saudyjskiej wersję koszerną i halal z mięsa kurczaka, wołowiny i baraniny. We wschodniej Azji mortadelę wietnamską bądź też chả lụa, którą dodaje się do wietnamskiego dania bánh cuốn.

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć