Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i łososiem. Duża porcja pyszności
Ziemniaczane zapiekanki to sposób na pyszny, prosty i w miarę szybki obiad. Ziemniaki w zestawieniu ze szpinakiem i dzikim łososiem będą smakować wyśmienicie. To łatwa propozycja również na rodzinną kolację.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 750 g ziemniaków
- 1 duży ząbek czosnku
- 250 g śmietany 12 proc.
- 50 ml mleka
- 2 łyżki oleju
- 300-400 g filetu ze świeżego łososia
- 450 g szpinaku (mrożonego lub świeżego)
- ¾ szklanki startego sera żółtego
- Pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- Pół łyżeczki tymianku
- Sól i pieprz do smaku
Ziemniaki cienki obrać i pokroić na mandolinie w cienie plastry. W misce doprawić je przyprawami i mieszamy. Formę do zapiekania natłuścić olejem i ułożyć. Ziemniaki ułożyć w formie, zalać śmietaną wymieszaną z mlekiem i zapiec w 200 stopniach przez ok. 40 minut. W tym czasie umyć i posiekać szpinak, łososia bez skóry pokroić na mniejsze kawałki. Oba składniki dodać warstwowo do formy na zapieczone ziemniaki, posypać serem i zapiekać jeszcze ok. 25 minut.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze