Trwa ładowanie...
d3pnqqv
09-08-2017 11:19

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i łososiem. Duża porcja pyszności

Przepis

Ziemniaczane zapiekanki to sposób na pyszny, prosty i w miarę szybki obiad. Ziemniaki w zestawieniu ze szpinakiem i dzikim łososiem będą smakować wyśmienicie. To łatwa propozycja również na rodzinną kolację.

d3pnqqv
4.2
(12 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

iStock
Źródło: iStock
Składniki
  • 750 g ziemniaków
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 250 g śmietany 12 proc.
  • 50 ml mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 300-400 g filetu ze świeżego łososia
  • 450 g szpinaku (mrożonego lub świeżego)
  • ¾ szklanki startego sera żółtego
  • Pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Pół łyżeczki tymianku
  • Sól i pieprz do smaku
Przepis

Ziemniaki cienki obrać i pokroić na mandolinie w cienie plastry. W misce doprawić je przyprawami i mieszamy. Formę do zapiekania natłuścić olejem i ułożyć. Ziemniaki ułożyć w formie, zalać śmietaną wymieszaną z mlekiem i zapiec w 200 stopniach przez ok. 40 minut. W tym czasie umyć i posiekać szpinak, łososia bez skóry pokroić na mniejsze kawałki. Oba składniki dodać warstwowo do formy na zapieczone ziemniaki, posypać serem i zapiekać jeszcze ok. 25 minut.

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i łososiem. Duża porcja pyszności
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

14
13

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3pnqqv
d3pnqqv
d3pnqqv
d3pnqqv
Więcej tematów
d3pnqqv