Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą. Solidna porcja na obiad
Kiedy na zewnątrz robi się chłodniej, chętniej sięgamy po sycące i treściwe potrawy. Świetną propozycją na jesienny rodzinny obiad będzie zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą. Przepis jest bardzo prosty, a większość składników znajdziecie w swojej kuchni.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zapiekanki
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 5 ziemniaków
- 200 g kiełbasy śląskiej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 125 ml śmietany 18 proc.
- 150 sera żółtego
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżka oleju
- masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Przepis
- Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w mundurkach na półtwardo. Po ugotowaniu obierz i pokrój w grube plastry.
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na patelni razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Kiełbasę pokrój w grubą kostkę, dodaj do cebuli i podsmaż.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Na dnie ułóż warstwę ziemniaków, dodaj połowę kiełbasy, przykryj kolejną porcją ziemniaków, drugą połową kiełbasy. Na wierzch ułóż resztę ziemniaków.
- Śmietanę wymieszaj z jajkiem, przyprawami i startym żółtym serem. Polej zapiekankę.
- Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, piecz przez około 30 min.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl