Zapiekanka z wołowiny i ziemniaków
- łyżka oleju roślinnego,
- 600 g wołowiny pokrojonej w niewielkie kawałki,
- pokrojona w kostkę cebula,
- 25 g mąki,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 liść laurowy,
- 550 ml wrzącej wody,
- Bulionetka do duszonych mięs Knorr,
- 3 pokrojone w kostkę ziemniaki,
- 2 pokrojone w kostkę marchewki,
- 50 g mrożonego groszku zielonego,
- 50 g kukurydzy z puszki,
- 250 g gotowego kruchego ciasta,
- jajko
Rozgrzej piekarnik do 160°C. W brytfance rozgrzej tłuszcz i przesmaż wołowinę. Gdy mięso nabierze złocistego koloru, dodaj do niego cebulę i zeszklij ją. Następnie dodaj koncentrat oraz liść laurowy. Wsyp mąkę i wymieszaj. Dolej wodę i dodaj Bulionetkę do duszonych mięs Knorr. Przykryj brytfankę i włóż do piekarnika na 2 godziny. Po tym czasie dodaj ziemniaki i marchewkę, a naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika jeszcze na godzinę. Jeśli po upływie tego czasu mięso wciąż nie będzie miękkie, wydłuż czas pieczenia. Do potrawy dodaj odsączoną kukurydzę oraz groszek. Wszystko wymieszaj, dopraw. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego, usuń liść laurowy i wystudź. Potrawę przykryj płatem kruchego ciasta i piecz przez 25 minut w temperaturze 190°C.
Przepis poleca Marco Pierre White
Podziel się opinią
Komentarze