WAŻNE
TERAZ

Obajtek i Dworczyk bez immunitetów. Jest decyzja PE

Zapiekanka z grzybami. Na ten widok cieknie ślinka

Masz ochotę na sycący posiłek bez mięsa? Przygotuj smakowitą zapiekankę z fasolą, grzybami i mozzarellą. Pięknie pachnie ziołami i czosnkiem oraz doskonale smakuje. Przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".

Zapiekanka z grzybami. Na ten widok cieknie ślinkaZapiekanka z grzybami. Na ten widok cieknie ślinka
Anna Kamińska

Grzyby:

  • 200 g brązowych pieczarek eko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżka natki pietruszki

Zapiekanka:

  • 200 g fasoli ugotowanej na parze
  • 1 puszka pomidorów pelati + sok
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej + pieprz
  • 100 g mozzarelli

Przepis

Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.Najpierw zrób grzyby. Oczyść je i pokrój na plasterki, czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Na patelnię z grubym dnem wlej oliwę i dodaj czosnek, zacznij podgrzewać i włóż pokrojone pieczarki. Zwiększ ogień i smaż wszystko mieszając łopatką. Jeżeli pojawi się płyn, smaż grzyby do jego odparowania. Smaż je, aż będą brązowe. Dodaj sól, pieprz i natkę pietruszki. Wymieszaj.

Przepis

Do pieczarek dodaj fasolę, pomidory, posiekany czosnek, tymianek, sól i dobrze wymieszaj. W razie potrzeby spróbuj i dodaj sól i pieprz. Ułóż na wierzchu kawałki mozzarelli. Piecz bez przykrycia w piekarniku przez około 30 minut. Płyn w zapiekance powinien trochę bulgotać i nieco się zredukować, a ser się stopić i nieco przypiec. Podawaj gorącą zapiekankę prosto z pieca z bagietką lub innym chlebem.

Przepis

Przed zapiekaniem możesz posypać danie okruchami czerstwej bułki i dopiero wstawić do pieca.

Wybrane dla Ciebie

Z łopatki, ze schabu lub z indyka. Polskie dyskonty kuszą promocjami na mięso mielone
Z łopatki, ze schabu lub z indyka. Polskie dyskonty kuszą promocjami na mięso mielone
Rośnie w wielu ogrodach. Pomoże ze wzdęciami i uczuciem przejedzenia
Rośnie w wielu ogrodach. Pomoże ze wzdęciami i uczuciem przejedzenia
Tak szybko wyczyścisz blachę z piekanika bez szkodliwej chemii. Brud i przypalenia odchodzą niemal same
Tak szybko wyczyścisz blachę z piekanika bez szkodliwej chemii. Brud i przypalenia odchodzą niemal same
Wybuchowy owoc do sałatek i nie tylko. Wystrzałowa cena w marketach zachęca do zakupu
Wybuchowy owoc do sałatek i nie tylko. Wystrzałowa cena w marketach zachęca do zakupu
Lubisz ketchup? Niektóre produkty nadają się tylko do wyrzucenia
Lubisz ketchup? Niektóre produkty nadają się tylko do wyrzucenia
Twoja dieta opiera się głównie na tych produktach? Naukowcy mają dla ciebie dobrą wiadomość
Twoja dieta opiera się głównie na tych produktach? Naukowcy mają dla ciebie dobrą wiadomość
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy