Zapiekanka z cukinii, suszonych pomidorów i czerstwego pieczywa
Czerstwe pieczywo świetnie sprawdza się w roli bazy do zapiekanek. Na słodko lub na słono - można wyczarować pyszne dania. W połączeniu z cukinią i suszonymi pomidorami będzie smakować przepysznie. Sprawdzony przepis dla oszczędnych i lubiących pyszności z piekarnika prosto z bloga "Daylicooking".
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zapiekanki
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 kg cukinii
- 1 duża cebula
- 4 duże ząbki czosnku
- 2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzy
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- garść suszonych pomidorów
- 150 g czerstwego pieczywa lub sucharów
- 3 jajka
- mleko do namoczenia pieczywa
- 2 łyżki oliwy
- tłuszcz i bułka tarta do formy
Przepis
Pieczywo lub suchary namoczyć w mleku. Cukinię opłukać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w grubszą kostkę. Czosnek obrać i posiekać.Suszone pomidory pokroić w mniejsze kawałki. W garnku lub głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę i zeszklić. Dodać czosnek i suszone pomidory. Krótko podsmażyć. Na to włożyć pokrojoną cukinię i mieszając poddusić przez kilka minut. Przyprawić solą, tymiankiem i świeżo mielonym pieprzem. Przełożyć do większej miski i dodać dobrze odciśnięte z mleka pieczywo. Jajka wbić do miseczki i roztrzepać widelcem. Przelać do pieczywa i cukinii. Całość dobrze wymieszać. Formę do zapiekania natłuścić i obsypać bułką tartą - można także wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę i wyrównać ją w formie. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 45 minut. Wierzch zapiekanki powinien lekko zarumienić się. Podawać jako zamiennik ziemniaków (np. do mięs) lub jako samodzielne danie z pikantnymi sosami.
Zobacz także: bułki zapiekane z jajkiem i dodatkami