Zapiekanka makaronowa z brokułami. Na obiad lub kolację
Nie masz pomysłu na sycący posiłek, który posmakuje całej rodzinie? Na szczęście my mamy i chętnie się nim podzielimy! Oto przepis na zapiekankę makaronową z brokułem. Będzie pysznie!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Rodzaj diety: |
- opakowanie makaronu penne,
- 2 brokuły,
- 100 g sera mozzarella,
- 200 g sera pleśniowego (np. blue),
- 250 ml śmietanki 30 proc.,
- masło,
- 2 łyżeczki ulubionych ziół (np. majeranek, oregano, bazylia).
Brokuły umyj, podziel na różyczki i obgotuj przez 5 minut w osolonym wrzątku. Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu. Na grubych oczkach tarki zetrzyj sery, dodaj śmietankę i suszone zioła. Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego włóż połowę ugotowanego wcześniej makaronu i przykryj go połową brokułów. Na nich połóż pozostały makaron, a następnie brokuły. Naczynie przykryj pokrywką lub folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut. Po tym czasie wyjmij zapiekankę z piekarnika, polej ją sosem serowo-śmietankowym i wstaw ponownie na 30 minut (już bez przykrycia).
Zobacz także wideo: Resztki, które warto wykorzystać w kuchni
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze