Trwa ładowanie...
drv10uo

Belgijska przekąska. Zapiekana cykoria pod beszamelem

Przepis

To warzywo bywa pomijane w naszej kuchni ze względu na specyficzną goryczkę. W tej wersji pozbędziesz się tego smaku. Zapiekana cykoria to klasyk belgijskiej kuchni. Danie jest proste w wykonaniu i idealnie sprawdza się na lekki obiad lub przekąskę na imprezę. Jeśli masz w domu wegetarian, to po prostu pomiń szynkę.

3.4
(30 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Belgijska przekąska. Zapiekana cykoria pod beszamelem
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 4 cykorie
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 2 duże szczypty soli morskiej
  • świeżo zmielony pieprz
  • 10 g masła
  • 4 plasterki gotowanej szynki
  • 50 g startego żółtego sera

Sos serowy:

  • 35 g masła
  • 35 g mąki
  • 450 ml mleka
  • 100 g twardego sera
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • szczypta soli morskiej
  • świeżo zmielony biały pieprz
  • gałka muszkatołowa
Przepis

Wrzucić cykorię do rondla z wodą. Dodać sok z cytryny, cukier, sól oraz pieprz. Gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

W międzyczasie zrobić sos serowy. Na średnim ogniu roztopić masło. Dodać mąkę, wymieszać do gładkości. Na chwilę zdjąć patelnię z palnika, wlać mleko. Po czym gotować przez 4 minuty, ciągle mieszając. Następnie wrzucić starty ser i musztardę, gotować do momentu, aż ser całkowicie się rozpuści. Doprawić.

Każdą z cykorii owinąć plasterkiem szynki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Polać sosem beszamelowym, posypać serem i zapiekać przez około 20 minut.

Belgijska przekąska. Zapiekana cykoria pod beszamelem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
drv10uo

Podziel się opinią

41
9
Share
drv10uo
drv10uo
drv10uo
drv10uo
Więcej tematów
drv10uo