Belgijska przekąska. Zapiekana cykoria pod beszamelem

To warzywo bywa pomijane w naszej kuchni ze względu na specyficzną goryczkę. W tej wersji pozbędziesz się tego smaku. Zapiekana cykoria to klasyk belgijskiej kuchni. Danie jest proste w wykonaniu i idealnie sprawdza się na lekki obiad lub przekąskę na imprezę. Jeśli masz w domu wegetarian, to po prostu pomiń szynkę.

Belgijska przekąska. Zapiekana cykoria pod beszamelemBelgijska przekąska. Zapiekana cykoria pod beszamelem
Dominika Czerniszewska

Składniki

  • 4 cykorie
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 2 duże szczypty soli morskiej
  • świeżo zmielony pieprz
  • 10 g masła
  • 4 plasterki gotowanej szynki
  • 50 g startego żółtego sera

Składniki

Sos serowy:

Składniki

  • 35 g masła
  • 35 g mąki
  • 450 ml mleka
  • 100 g twardego sera
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • szczypta soli morskiej
  • świeżo zmielony biały pieprz
  • gałka muszkatołowa

Przepis

Wrzucić cykorię do rondla z wodą. Dodać sok z cytryny, cukier, sól oraz pieprz. Gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

Przepis

W międzyczasie zrobić sos serowy. Na średnim ogniu roztopić masło. Dodać mąkę, wymieszać do gładkości. Na chwilę zdjąć patelnię z palnika, wlać mleko. Po czym gotować przez 4 minuty, ciągle mieszając. Następnie wrzucić starty ser i musztardę, gotować do momentu, aż ser całkowicie się rozpuści. Doprawić.

Przepis

Każdą z cykorii owinąć plasterkiem szynki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Polać sosem beszamelowym, posypać serem i zapiekać przez około 20 minut.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀