Belgijska przekąska. Zapiekana cykoria pod beszamelem
To warzywo bywa pomijane w naszej kuchni ze względu na specyficzną goryczkę. W tej wersji pozbędziesz się tego smaku. Zapiekana cykoria to klasyk belgijskiej kuchni. Danie jest proste w wykonaniu i idealnie sprawdza się na lekki obiad lub przekąskę na imprezę. Jeśli masz w domu wegetarian, to po prostu pomiń szynkę.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 4 cykorie
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka cukru
- 2 duże szczypty soli morskiej
- świeżo zmielony pieprz
- 10 g masła
- 4 plasterki gotowanej szynki
- 50 g startego żółtego sera
Sos serowy:
- 35 g masła
- 35 g mąki
- 450 ml mleka
- 100 g twardego sera
- 1 łyżka musztardy Dijon
- szczypta soli morskiej
- świeżo zmielony biały pieprz
- gałka muszkatołowa
Wrzucić cykorię do rondla z wodą. Dodać sok z cytryny, cukier, sól oraz pieprz. Gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
W międzyczasie zrobić sos serowy. Na średnim ogniu roztopić masło. Dodać mąkę, wymieszać do gładkości. Na chwilę zdjąć patelnię z palnika, wlać mleko. Po czym gotować przez 4 minuty, ciągle mieszając. Następnie wrzucić starty ser i musztardę, gotować do momentu, aż ser całkowicie się rozpuści. Doprawić.
Każdą z cykorii owinąć plasterkiem szynki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Polać sosem beszamelowym, posypać serem i zapiekać przez około 20 minut.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze