Zaparz i pij codziennie. Pomoże w walce z żylakami i obniży cukier
Ten napój to tani sposób na to, by wesprzeć organizm. Chociaż pozostaje w cieniu tradycyjnych herbat i ziołowych naparów, warto dać mu szansę.
Herbata gryczana tak naprawdę herbatą nie jest, bo nie powstaje z liści Camellia sinensis. To napar z parzonych nasion gryki, który nie posiada kofeiny. Dzięki temu świetnie sprawdzi się zarówno rano, jak i przed pójściem spać. To zdrowy i niedrogi napój, który korzystnie wpływa na zdrowie. Warto dać mu szansę i przekonać się, że kasza gryczana to nie tylko dodatek do gulaszu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chrupiąca sałatka z kapusty i papryki – przepis na 5 słoików do spiżarni
Czym jest herbata gryczana?
W naszym kraju herbata gryczana u wielu osób budzi konsternację. To napój cieszący się szczególną popularnością w Japonii i Korei. Powstaje z uprzednio uprażonych ziaren gryki, które zalewa się gorącą wodą. W rezultacie otrzymujemy złocisty napar z delikatnym, lekko orzechowym smakiem. Herbata gryczana jest bogata w cenne składniki odżywcze, a jej prozdrowotne właściwości sprawiają, że zyskuje na popularności także poza Azją.
Jej ziarna można zaparzać wielokrotnie, a po wypiciu naparu nadają się do zjedzenia. To napój nie tylko zdrowy i smaczne, ale także bezodpadowy i wyjątkowo ekonomiczny.
Dlaczego warto pić herbatę gryczaną?
Ziarna gryki są bogate w mikroelementy takie jak cynk, magnez, potas i żelazo, które wspierają układ nerwowy, odpornościowy i krwionośny. Herbata gryczana dostarcza również szeregu witamin z grupy B (B1, B2, B, B6), witaminę C, E oraz niacynę, które są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Dzięki wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych gryka wykazuje także działanie antymiażdżycowe, chroniąc serce i naczynia krwionośne. Jej właściwości kojące i relaksujące pomagają walczyć ze stresem, odprężają i uspokajają.
Jedną z najważniejszych właściwości herbaty gryczanej jest jej pozytywny wpływ na układ krwionośny. Gryka jest bogatym źródłem rutyny, silnego przeciwutleniacza, który wzmacnia naczynia krwionośne, czyniąc je bardziej elastycznymi i mniej podatnymi na uszkodzenia. Regularne picie naparu może pomóc zmniejszyć przepuszczalność naczyń włosowatych, co jest kluczowe w profilaktyce i wspomaganiu leczenia żylaków. Rutyna poprawia także krążenie krwi, zmniejszając uczucie ciężkich nóg i obrzęki.
Herbata gryczana sprawdzi się również w diecie osób, które borykają się z wysokim poziomem cukru we krwi. Gryka zawiera skrobię, czyli węglowodan złożony, który podczas trawienia rozkłada się powoli, co zapobiega nagłym skokom insuliny. Dodatkowo, związki zawarte w naparze mogą stymulować wydzielanie insuliny i poprawiać wrażliwość komórek na jej działanie, co przyczynia się do stabilizacji cukru. Picie herbaty gryczanej po posiłku może być skutecznym sposobem na utrzymanie glukozy w ryzach. Co więcej, gryka ma silne działanie antyoksydacyjne, a regularne picie herbaty pomaga również w łagodzeniu dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, usuwa nadmiar wody z organizmu i zmniejsza apetyt na słodycze.
Jak przygotować i pić herbatę gryczaną?
Przygotowanie naparu z gryki jest naprawdę proste. Wystarczy 1-2 łyżeczki prażonych ziaren zalać ok. 250 ml gorącej, ale nie wrzącej wody. Później czekamy 3-5 minut, aż się zaparzy. Ma orzechowy smak, niektórzy wyczuwają w nim lekko waniliową nutę. Gdy już przestygnie, możesz wzbogacić herbatę z gryki dodatkiem miodu. Nie dodawaj go jednak do gorącego naparu, by nie stracić wszystkich cennych właściwości złocistego miodu.
Dla najlepszych efektów zaleca się pić 2-3 filiżanki dziennie, aby regularnie dostarczać organizmowi cennych składników.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.