Zamiennik klasycznych chipsów? Sprawdź, co siedzi w popularnej przekąsce
Chipsy jabłkowe to wysuszone i pokrojone jabłka w pełni zachowujące ich aromat, smak i wartości odżywcze. Nie zawierają gniazd nasiennych. Są wyśmienitą przekąską dla dzieci i dorosłych. Doskonale sprawdzają się jako smakołyk między posiłkami. Dzięki swoim składnikom chipsy jabłkowe są dobrym zamiennikiem dla słodyczy czy tradycyjnych chipsów ziemniaczanych.
Chipsy jabłkowe – powstawanie
Chipsy jabłkowe tworzone są w technologii, która pozwala zachować wartości odżywcze i nie pozbywa ich witamin. Istotnym elementem w produkcji chipsów jest dobór odpowiedniego surowca wyjściowego. Producenci z niezwykłą starannością starają się wybrać dostawców i dokładnie selekcjonują jakościowo jabłka przeznaczone na chipsy jabłkowe.
Chipsy jabłkowe – właściwości
Jabłka to owoce bogate w witaminy, minerały i przede wszystkim błonnik. Chipsy jabłkowe w przeciwieństwie do chipsów ziemniaczanych nie zawierają tłuszczu i cukru, pozbawione są soli i substancji konserwujących. Niektóre produkty mogą zawierać alergeny takie, jak gluten, orzeszki ziemne, sezam czy soję. Posiadają natomiast dużo błonnika pokarmowego. Dlatego chipsy jabłkowe polecane są osobom na diecie oraz preferującym podjadanie między posiłkami.
Chipsy jabłkowe zawierają:
- błonnik – wspomaga trawienie, działa regulująco na pracę jelit, działa kojąco na problemy trawienne. Powoduje uczucie sytości, dlatego organizm pochłania mniej tłuszczów;
- kwasy organiczne m.in. cytrynowy, jabłkowy, bursztynowy czy chinowy, które regulują gospodarkę zasadowo-kwasową organizmu;
- pektyny, które łagodzą substancje toksyczne;
- witaminę C, która wspomaga organizm w usuwaniu wolnych rodników, wzmacnia odporność oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór.
Proste ciasteczka owsiane. Idealne na drugie śniadanie
Chipsy jabłkowe – wartość odżywcza w 100 g:
- wartość energetyczna: 344 kcal;
- węglowodany: 75 g (w tym cukry 65 g);
- tłuszcz: 0,4 g ( w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g);
- błonnik: 17 g;
- sól: 0,02 g;
- białko: 1,7 g.
Chipsy jabłkowe - przeznaczenie
Chipsy jabłkowe są świetnym rozwiązaniem jako dodatek do różnego typu kaszek. Idealnie nadają się do musli, jogurtu czy mleka. Stanowią pyszną i lekką przekąskę do chrupania między posiłkami. Ze względu na niską zawartość kalorii chipsy jabłkowe nie są tuczące i polecane są osobom odchudzającym się. Są dobrym rozwiązaniem także dla osób posiadających siedzącą pracę i ciągle sięgających po coś do schrupania. Stosowanie chipsów jabłkowych w codziennej diecie wpłynie pozytywnie na wygląd włosów i paznokci oraz opóźni starzenie się skóry.
Jabłka wzmacniają układ odpornościowy oraz nerwowy, obniżają ciśnienie. Kolejnym atutem jabłek jest ich zbawienny wpływ na układ pokarmowy. Za sprawą wspomnianego błonnika usuwają toksyny z naszego organizmu, a co za tym idzie, zmniejszają poziom cholesterolu. Spożywanie jabłek wzmacnia również mięsień sercowy. Dzięki regularnej konsumpcji obniżymy ryzyko zachorowania na miażdżycę czy sklerozę, bądź osłabimy ich objawy.
Jako ciekawostkę warto dodać, że jabłka oczyszczają jamę ustną (za sprawą zbawiennych pektyn). W związku z tym, jeśli nie mamy akurat możliwości umycia zębów, to wystarczy sięgnąć po jabłko.
Chipsy jabłkowe z powodzeniem mogą zastąpić nam ten owoc, ponieważ w 98 proc. składają się z jabłek. Dzięki dopracowanym i wyszukanym metodom produkcji w pełni zachowały wartości odżywcze, witaminy i minerały, dlatego są zdrową i pyszną przekąską dla każdego.
Chipsy jabłkowe – przepis
Do przygotowania chipsów będziemy potrzebować ok. 1,5 kg jabłek. Najlepszą odmianą byłby champion, ponieważ nie ciemnieje. Jabłka powinny być nieduże – łatwiej będzie je kroić, nie mogą mieć uszkodzonej skórki. Owoce należy umyć i wysuszyć. Ostrym nożem wycinamy gniazdo nasienne i przebijamy jabłko na wylot. Jabłka wraz ze skórką kroimy w plastry 2-3 mm. Dla wzbogacenia smaku można sączyć plastry w soku z cytryną. Następnie układamy je pojedynczo na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Możemy podkreślić aromat chipsów, posypując pokrojone jabłka cynamonem lub wanilią.
Tak przygotowane owoce suszymy w temperaturze 60-80 st. C. Pieczemy je ok. 120 min. Od czasu do czasu należy przemieszać plasterki jabłek. Po dwóch godzinach wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim owoce na kolejne 40 minut. Po tym czasie chipsy jabłkowe będą gotowe do spożycia. Powinno się je przechowywać w szczelnym pojemniku, aby nie chłonęły wilgoci.