Trwa ładowanie...
d16cyqm
26-09-2020 20:41

Zakwas na barszcz biały

Przepis

Barszcz biały to jedna z potraw, które najbardziej kojarzą się z wielkanocnym śniadaniem. Jednak biały barszcz możemy również przygotować na co dzień. Ta zupa doskonale rozgrzewa i syci. Podstawą białego barszczu jest zakwas. Jak go przygotować?

d16cyqm
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 6-7 łyżek żytniej mąki
  • 2 szklanki letniej wody

Do gotowania:

Przepis
  • Mąkę rozprowadzamy w letniej wodzie w garnku glinianym (kamiennym), odstawiamy w ciepłe miejsce np. piec kaflowy na około 48 godz.(im dłużej, tym kwaśniejszy będzie barszcz.
  • Pierwszy zakwas wylewamy,zostawiamy tylko to, co na dnie garnka pozostanie. Drugi zakwas nadaje się do spożycia.
  • Do gotowania używamy osolonego mleka (aby zapobiec zważeniu), dodajemy czosnek, majeranek, kwasek cytrynowy i śmietanę.
  • Można podawać z ziemniakami i skwarkami lub z jajkiem, boczkiem,szynką i chlebem (wszystko pokrojone w kostkę).

Przepis dodał użytkownik ewaana11

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zakwas na barszcz biały
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d16cyqm
d16cyqm
d16cyqm
d16cyqm
Więcej tematów
d16cyqm