Zakwas na barszcz biały
Barszcz biały to jedna z potraw, które najbardziej kojarzą się z wielkanocnym śniadaniem. Jednak biały barszcz możemy również przygotować na co dzień. Ta zupa doskonale rozgrzewa i syci. Podstawą białego barszczu jest zakwas. Jak go przygotować?
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Okazja: |
- 6-7 łyżek żytniej mąki
- 2 szklanki letniej wody
- Mąkę rozprowadzamy w letniej wodzie w garnku glinianym (kamiennym), odstawiamy w ciepłe miejsce np. piec kaflowy na około 48 godz.(im dłużej, tym kwaśniejszy będzie barszcz.
- Pierwszy zakwas wylewamy,zostawiamy tylko to, co na dnie garnka pozostanie. Drugi zakwas nadaje się do spożycia.
- Do gotowania używamy osolonego mleka (aby zapobiec zważeniu), dodajemy czosnek, majeranek, kwasek cytrynowy i śmietanę.
- Można podawać z ziemniakami i skwarkami lub z jajkiem, boczkiem,szynką i chlebem (wszystko pokrojone w kostkę).
Przepis dodał użytkownik ewaana11
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze