Zacznij miło poniedziałek. Słodkie ślimaczki z makiem
Poniedziałkowe poranki nie muszą być takie złe. Słodkie bułeczki idealnie pasują do kawy. Będziecie mieli energię na cały dzień. Zjedzcie je w domu lub zabierzcie ze sobą do pracy na drugie śniadanie. Ślimaczki z makiem pokochają również wasze dzieci.
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 850 g masy makowej
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 70 g masła
- 50 g cukru
- 2 jajka
- 30 g świeżych drożdży
- 10 dag rodzynek
- szczypta soli
- 500 g mąki pszennej
Przepis
Drożdże rozkruszyć do miski, zasypać kilkoma łyżkami cukru i zalać ciepłym mlekiem. Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut. Następnie do oddzielnej miski przesiać mąkę, dodać sól i pozostałą część cukru. Wszystko wymieszać. Na środku zrobić wgłębienie, w które należy wlać odstawione drożdże. Całość zmiksować. Dodać rozpuszczone masło i jajka. Ciasto zagnieść. Zostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Przepis
Później rozwałkować ciasto i posmarować je masą makową. Równomiernie rozsypać rodzynki. Zwinąć w roladę. Pokroić na 4 cm kawałki. Ślimaczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem. Zostawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Następnie piec przez 20 minut w 180 stopniach. Ślimaczki powinny być zarumienione.