Wytrawne ciasteczka z oliwkami i orzechami

Ciasteczka wytrawne z oliwkami i orzechami będą świetnym urozmaiceniem dla tradycyjnie słodkich wypieków. Smakują wybornie w towarzystwie kremowego serka (jako krakersy) lub zajadane solo w ramach słonej przekąski.

Obraz
Źródło zdjęć: © Justmydelicious

Ciasteczka wytrawne z oliwkami i orzechami będą świetnym urozmaiceniem dla tradycyjnie słodkich wypieków. Jak podpowiada Paulina Krajewska, autorka przepisu i bloga "Justmydelicious", smakują wybornie w towarzystwie kremowego serka (jako krakersy) lub zajadane solo w ramach słonej przekąski.

Składniki (ok. 35 szt):

100 g orzechów zblendowanych na mniejsze cząstki (jak otręby)
80 g czarnych oliwek zblendowanych na mniejsze cząstki
100 g sera parmezan (zblendowanego lub startego na tace o drobnych oczkach)
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 jajko
100 g masła schłodzonego
szczypta pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

Przygotowanie:

W misce wymieszaj ze sobą zblendowane na mniejsze cząstki orzechy, zblendowane na mniejsze cząstki (wg uznania) oliwki, starty na tarce o drobnych oczkach lub zblendowany parmezan, mąkę pszenną, sodę, jajko, masło oraz przyprawy. Zmiksuj całość do połączenia się składników. Z masy formuj w dłoniach okrągłe ciasteczka, spłaszcz je i układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piecz w 180 stopniach C przez około 15-20 minut, do czasu aż ładnie się zarumienią.

Sugestie autorki: ciasteczka podaj z kremowym serkiem, sosem czosnkowym lub innym ulubionym dipem. Możesz do nich dodać ulubione zioła i przyprawy. Możesz też użyć zielonych oliwek, ale czarne lepiej kontrastują z dość jasnym ciastem i wyglądają ładniej.

Więcej przepisów blogerki na: www.justmydelicious.com

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce