Wytrawne ciasteczka z oliwkami i orzechami

Ciasteczka wytrawne z oliwkami i orzechami będą świetnym urozmaiceniem dla tradycyjnie słodkich wypieków. Smakują wybornie w towarzystwie kremowego serka (jako krakersy) lub zajadane solo w ramach słonej przekąski.

Obraz
Źródło zdjęć: © Justmydelicious

Ciasteczka wytrawne z oliwkami i orzechami będą świetnym urozmaiceniem dla tradycyjnie słodkich wypieków. Jak podpowiada Paulina Krajewska, autorka przepisu i bloga "Justmydelicious", smakują wybornie w towarzystwie kremowego serka (jako krakersy) lub zajadane solo w ramach słonej przekąski.

Składniki (ok. 35 szt):

100 g orzechów zblendowanych na mniejsze cząstki (jak otręby)
80 g czarnych oliwek zblendowanych na mniejsze cząstki
100 g sera parmezan (zblendowanego lub startego na tace o drobnych oczkach)
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 jajko
100 g masła schłodzonego
szczypta pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

Przygotowanie:

W misce wymieszaj ze sobą zblendowane na mniejsze cząstki orzechy, zblendowane na mniejsze cząstki (wg uznania) oliwki, starty na tarce o drobnych oczkach lub zblendowany parmezan, mąkę pszenną, sodę, jajko, masło oraz przyprawy. Zmiksuj całość do połączenia się składników. Z masy formuj w dłoniach okrągłe ciasteczka, spłaszcz je i układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piecz w 180 stopniach C przez około 15-20 minut, do czasu aż ładnie się zarumienią.

Sugestie autorki: ciasteczka podaj z kremowym serkiem, sosem czosnkowym lub innym ulubionym dipem. Możesz do nich dodać ulubione zioła i przyprawy. Możesz też użyć zielonych oliwek, ale czarne lepiej kontrastują z dość jasnym ciastem i wyglądają ładniej.

Więcej przepisów blogerki na: www.justmydelicious.com

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja