Wytrawne ciasteczka z oliwkami i orzechami

Ciasteczka wytrawne z oliwkami i orzechami będą świetnym urozmaiceniem dla tradycyjnie słodkich wypieków. Smakują wybornie w towarzystwie kremowego serka (jako krakersy) lub zajadane solo w ramach słonej przekąski.

Wytrawne ciasteczka z oliwkami i orzechami
Źródło zdjęć: © Justmydelicious
SKOMENTUJ

Ciasteczka wytrawne z oliwkami i orzechami będą świetnym urozmaiceniem dla tradycyjnie słodkich wypieków. Jak podpowiada Paulina Krajewska, autorka przepisu i bloga "Justmydelicious", smakują wybornie w towarzystwie kremowego serka (jako krakersy) lub zajadane solo w ramach słonej przekąski.

Składniki (ok. 35 szt):

100 g orzechów zblendowanych na mniejsze cząstki (jak otręby)
80 g czarnych oliwek zblendowanych na mniejsze cząstki
100 g sera parmezan (zblendowanego lub startego na tace o drobnych oczkach)
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 jajko
100 g masła schłodzonego
szczypta pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

Przygotowanie:

W misce wymieszaj ze sobą zblendowane na mniejsze cząstki orzechy, zblendowane na mniejsze cząstki (wg uznania) oliwki, starty na tarce o drobnych oczkach lub zblendowany parmezan, mąkę pszenną, sodę, jajko, masło oraz przyprawy. Zmiksuj całość do połączenia się składników. Z masy formuj w dłoniach okrągłe ciasteczka, spłaszcz je i układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piecz w 180 stopniach C przez około 15-20 minut, do czasu aż ładnie się zarumienią.

Sugestie autorki: ciasteczka podaj z kremowym serkiem, sosem czosnkowym lub innym ulubionym dipem. Możesz do nich dodać ulubione zioła i przyprawy. Możesz też użyć zielonych oliwek, ale czarne lepiej kontrastują z dość jasnym ciastem i wyglądają ładniej.

Więcej przepisów blogerki na: www.justmydelicious.com

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne