Wytrawne ciasteczka z oliwkami i orzechami
Ciasteczka wytrawne z oliwkami i orzechami będą świetnym urozmaiceniem dla tradycyjnie słodkich wypieków. Smakują wybornie w towarzystwie kremowego serka (jako krakersy) lub zajadane solo w ramach słonej przekąski.
Ciasteczka wytrawne z oliwkami i orzechami będą świetnym urozmaiceniem dla tradycyjnie słodkich wypieków. Jak podpowiada Paulina Krajewska, autorka przepisu i bloga "Justmydelicious", smakują wybornie w towarzystwie kremowego serka (jako krakersy) lub zajadane solo w ramach słonej przekąski.
Składniki (ok. 35 szt):
100 g orzechów zblendowanych na mniejsze cząstki (jak otręby)
80 g czarnych oliwek zblendowanych na mniejsze cząstki
100 g sera parmezan (zblendowanego lub startego na tace o drobnych oczkach)
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 jajko
100 g masła schłodzonego
szczypta pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
Przygotowanie:
W misce wymieszaj ze sobą zblendowane na mniejsze cząstki orzechy, zblendowane na mniejsze cząstki (wg uznania) oliwki, starty na tarce o drobnych oczkach lub zblendowany parmezan, mąkę pszenną, sodę, jajko, masło oraz przyprawy. Zmiksuj całość do połączenia się składników. Z masy formuj w dłoniach okrągłe ciasteczka, spłaszcz je i układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piecz w 180 stopniach C przez około 15-20 minut, do czasu aż ładnie się zarumienią.
Więcej przepisów blogerki na: www.justmydelicious.com