Wytrawne ciasteczka z oliwkami i orzechami

Ciasteczka wytrawne z oliwkami i orzechami będą świetnym urozmaiceniem dla tradycyjnie słodkich wypieków. Smakują wybornie w towarzystwie kremowego serka (jako krakersy) lub zajadane solo w ramach słonej przekąski.

Obraz
Źródło zdjęć: © Justmydelicious

Ciasteczka wytrawne z oliwkami i orzechami będą świetnym urozmaiceniem dla tradycyjnie słodkich wypieków. Jak podpowiada Paulina Krajewska, autorka przepisu i bloga "Justmydelicious", smakują wybornie w towarzystwie kremowego serka (jako krakersy) lub zajadane solo w ramach słonej przekąski.

Składniki (ok. 35 szt):

100 g orzechów zblendowanych na mniejsze cząstki (jak otręby)
80 g czarnych oliwek zblendowanych na mniejsze cząstki
100 g sera parmezan (zblendowanego lub startego na tace o drobnych oczkach)
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 jajko
100 g masła schłodzonego
szczypta pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

Przygotowanie:

W misce wymieszaj ze sobą zblendowane na mniejsze cząstki orzechy, zblendowane na mniejsze cząstki (wg uznania) oliwki, starty na tarce o drobnych oczkach lub zblendowany parmezan, mąkę pszenną, sodę, jajko, masło oraz przyprawy. Zmiksuj całość do połączenia się składników. Z masy formuj w dłoniach okrągłe ciasteczka, spłaszcz je i układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piecz w 180 stopniach C przez około 15-20 minut, do czasu aż ładnie się zarumienią.

Sugestie autorki: ciasteczka podaj z kremowym serkiem, sosem czosnkowym lub innym ulubionym dipem. Możesz do nich dodać ulubione zioła i przyprawy. Możesz też użyć zielonych oliwek, ale czarne lepiej kontrastują z dość jasnym ciastem i wyglądają ładniej.

Więcej przepisów blogerki na: www.justmydelicious.com

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia