Wystarczy pół łyżeczki na filiżankę. Dodaj do kawy, a zmieni się w porządną porcję zdrowia.
Dla wielu kawa to rytuał. Jedni nie potrafią bez niej zacząć dnia, inni traktują ją jak chwilę oddechu w ciągu dnia. Ale co jeśli da się z niej wycisnąć jeszcze więcej korzyści? I to bez sięgania po cukier czy syropy smakowe.
Kawa to obowiązkowy element porannego rytuału wielu z nas. Najczęściej pije się ją z mlekiem lub po prostu bez żadnych dodatków. Niektórzy używają syropów, cukru albo miodu. A co jeśli powiem ci, że można taki napój nieco poprawić i to składnikiem, który znajdziesz w każdym sklepie, a do tego zdrowym i z małą ilością kalorii? Kawa z kurkumą to coś, co warto włączyć do swojej diety i pić regularnie. Twój organizm ci za to podziękuje.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kartacze - przepis na regionalne danie
Kawa z kurkumą to przepis na zdrowie
Co daje kurkuma? Więcej niż ci się wydaje, bo wspiera organizm wielotorowo. Działa przeciwutleniająco, wspiera organizm w walce z infekcjami, a do tego łagodzi stany zapalne. Jakie to daje efekty? Mniejsze ryzyko chorób przewlekłych i wsparcie w regeneracji. Oprócz tego kawa z kurkumą:
- redukuje stany zapalne powiązane z cukrzycą, chorobami serca i przewodu pokarmowego,
- zmniejsza bóle mięśniowe i nerwobóle,
- neutralizuje wolne rodniki, dzięki czemu spowalnia procesy starzenia komórek,
- wzmacnia odporność, zwłaszcza w okresach osłabienia.
Wystarczy tylko pół łyżeczki kurkumy, by efekty były realne. Większa ilość mogłaby zdominować smak kawy, a to wielu osobom nie odpowiada. Przez cały dzień możesz spożyć 6 g tej przyprawy. Większa ilość sprawi, że możesz mieć różne dolegliwości trawienne, co nie jest zbyt przyjemne.
Jak zrobić kawę z kurkumą?
Składniki:
- 30-50 ml espresso,
- szklanka mleka lub napoju roślinnego,
- pół łyżeczki kurkumy,
- dodatkowo: pieprz, cynamon, wanilia, imbir.
Sposób wykonania:
Zagotuj mleko z przyprawami, przygotuj kawę i połącz wszystko w jednej szklance. Możesz dosłodzić miodem. Pij na ciepło lub z kostkami lodu. Dodatkowo możesz wzbogacić smak o imbir, który również jest przeciwzapalny, poprawiający pracę mózgu, wspomagający koncentrację i redukujący stres oksydacyjny.
Jak wchłania się kawa z kurkumą?
Problem z kurkumą jest taki, że organizm słabo ją wchłania. A kawa – mimo że świetnie komponuje się z jej smakiem – ma pH w okolicach 5, czyli środowisko kwaśne, w którym kurkumina się gorzej rozpuszcza. Na szczęście są proste triki, które zwiększają biodostępność.
Najprostszy z nich? Po prostu dodaj trochę czarnego pieprzu. Zawarta w nim piperyna znacząco zwiększa przyswajalność kurkuminy. A do tego sprawi, że trawienie będzie jeszcze lepsze. Alternatywą są tłuszcze, na przykład mleko pełnotłuste, śmietanka albo olej kokosowy. Kurkumina rozpuszcza się w tłuszczach, więc ich dodatek czyni ją lepiej wchłanialną.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.