Wypieki od użytkowników WP na Światowy Dzień Pieczenia
Ciasto babkowe ze śliwkami od pani Marii
Domowe wypieki nie tylko pysznie smakują, ale też pięknie wyglądają. Nic dziwnego, że tak chętnie je robimy i uwieczniamy na zdjęciach. Udowodniliście to wysyłając zdjęcia swoich słodkich dzieł na adres mailowy dziejesie@wp.pl. Za wszystkie zdjęcia, a także przepisy, gorąco dziękujemy i prezentujemy te najciekawsze wybrane przez redakcję WP Kuchnia.
Składniki: 250 g masła lub margaryny, 4 jaja całe i 1 żółtko, 1 szklanka cukru, 1 cukier waniliowy, 2,5 szklanki mąki krupczatki (może być też tortowa, ale polecam krupczatkę), 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki mleka, opakowanie mrożonych śliwek (ok.400-450 g).
Przygotowanie: miękką margarynę lub masło zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, aż do tzw. "białości". Następnie dodawać po 1 jajku i dalej miksować. Białko z 1 jajka odstawić (przyda się na końcu). Dodając w trzech partiach mąkę zmieszaną z proszkiem, miksujemy na trochę mniejszych obrotach. Na koniec dodajemy mleko. Ciasto powinno być bardzo gęste, tak by przekładać je łyżką do foremki (24cmx28cm) natłuszczonej masłem i obsypanej bułką tartą. Pozostałe białko z 1 jajka ubijamy na sztywniejszą trochę pianę i cienką warstwę rozprowadzamy pędzelkiem na wierzchu ciasta, a następnie posypujemy szczyptą mąki. Dopiero po tym zabiegu układamy połówki śliwek - skórką do dołu, lekko dociskając. Pieczemy w piekarniku góra i dół w temp. 180 stopni ok. 40-45 min. Sprawdzamy metodą suchego patyczka. Po upieczeniu zostawić na kilka minut w piekarniku z uchylonymi drzwiami. Gwarantuję, że wykorzystanie krupczatki, ubitego białka i "posypki" z mąki uchroni nasze ciasto przed zakalcem, który zdarza się w wypiekach z owocami. Po wystudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem lub wykorzystać gotową polewę czekoladową.
Bajeczne słodkości od pani Anety
Składniki: 600 g mąki, 100 g masła, 3/4 łyżeczki oleju migdałowego, 1/2 łyżki aromatu bananowego, 2 łyżki wody kwiatowej, szczypta soli, 2 łyżki cukru pudru, woda. Nadzienie: 400 g migdałów, 150 g cukru brązowego, 3 łyżki wody kwiatowej, 1/2 łyżeczki cynamonu, 4 łyżeczki masła.
Przygotowanie: połączyć składniki, wyrobić twarde ciasto, podzielić na kawałki i dodać barwniki. Migdały z cukrem drobno zmielić, połączyć z pozostałymi składnikami. Uruchomić wyobraźnię i formować ciasteczka.
Jesienny placek od pani Małgosi
Składniki: Ciasto: 450 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku, 4 jajka, 2 szklanki mąki krupczatki, 1 i 1/3 szklanki oleju, 1 pełna szklanka (o pojemności 250 ml) cukru, cukier wanilinowy i skórka otarta ze sparzonej cytryny, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli. Krem: 500 ml kremówki, 500 g mascarpone, 3/4 szklanki cukru pudru, 1,5 szklanki jagód, 2 szklanki malin, sok z całej cytryny. Dodatkowo: jagody i maliny do dekoracji.
Przygotowanie: rozmrożony szpinak przekładamy na gęste sito i mocno odciskamy z wody. Szpinak łączymy z połową oleju i miksujemy przy pomocy malaksera (lub blendera), aby go jeszcze bardziej rozdrobnić. Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę (przez około 7 minut), a następnie - cały czas miksując - dodajemy masę szpinakową oraz pozostały olej. Kiedy składniki się połączą, dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia (dodatkowo lekko go natłuszczając). Ciasto przelewamy do formy, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 50-60 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, najlepiej na całą noc. Wystudzone ciasto przekrawamy na 3 blaty - pierwszy od góry może być cieńszy niż dwa pozostałe, ponieważ jego należy skruszyć. Płynną kremówkę ubijamy na krem łączymy z mascarpone oraz cukrem pudrem i miksujemy do chwili powstania gęstego (znacznie gęściejszego niż sama bita śmietana) kremu na końcu wlewamy cytrynę , po połączeniu składników odkładamy 4 łyżki, a do pozostałego w misce dodajemy maliny oraz jagody i delikatnie mieszamy łyżką. (Zbyt długo ubijany krem może się zwarzyć podobnie jak sama śmietana, więc kiedy tylko uzyskamy odpowiednią konsystencję, należy zaprzestać miksowania). Krem z owocami dzielimy na 2 części i przekładamy nim ciasto. Odłożonym wcześniej kremem smarujemy boki ciasta, a następnie całość posypujemy pokruszonym ciastem. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny (a najlepiej na całą noc).
Faworki z malaksera, cięte nożem od pani Aliny
Składniki: pół kilo mąki tortowej, 7 żółtek, 1 całe jajko, ćwierć kostki smalcu, duży kieliszek spirytusu, pół łyżeczki proszku do pieczenia, pół płaskiej łyżeczki soli. Kwaśna śmietana - jej użycie zależy od wielkości jajek i stopnia lepkości mąki. Oraz: trzy kostki smalcu do smażenia i 250- 300 g cukru pudru do posypania.
Przygotowanie: do misy malaksera wrzucamy mąkę z proszkiem i solą oraz ćwierć kostki smalcu. Po chwili cięcia zrobi się drobniutka kruszonka. Wlewamy spirytus, dokładamy żółtka i jajko, znów włączamy cięcie. Powinny powstać żółte kuleczki. Na tym etapie wybieramy masę, dzielimy ją na trzy części i tniemy je dalej - po kolei. Powinno się zbierać w kulkę. Jeśli jest zbyt suche dodajemy łyżeczkę śmietany kwaśnej- tylko tyle żeby się zebrało. Gdy mamy już wszystkie części pocięte i złączone w kulkę, wykładamy ciasto na stół, szybko zagniatamy, rozciągamy i parę razy walimy nim o blat. Z rozmachem. Potem trzeba ciasto owinąć ściereczką i trzymać w lodówce. Od kwadransa do nawet dwóch dni. Wałkować cieniutko, na 2-3 mm grubości, ciąć radełkiem paski z dziurką, wywinąć faworki i smażyć na gorącym smalcu na jasny złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć z tłuszczu na papierze i jeszcze gorące obficie posypać cukrem pudrem. Można zrobić te faworki tradycyjnie, rękami, bez malaksera - wtedy trzeba najpierw powycierać starannie kruszonkę palcami, a potem ugniatać, rozciągać i uderzać zagniecionym ciastem o blat stołu przynajmniej 10 minut, żeby było możliwie jak najbardziej elastyczne.
Tort komunijny od pani Justyny
Własnoręcznie przygotowany i udekorowany przez autorkę.