Wypieki od użytkowników WP na Światowy Dzień Pieczenia
Ciasto babkowe ze śliwkami od pani Marii
Składniki: 250 g masła lub margaryny, 4 jaja całe i 1 żółtko, 1 szklanka cukru, 1 cukier waniliowy, 2,5 szklanki mąki krupczatki (może być też tortowa, ale polecam krupczatkę), 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki mleka, opakowanie mrożonych śliwek (ok.400-450 g).
Przygotowanie: miękką margarynę lub masło zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, aż do tzw. "białości". Następnie dodawać po 1 jajku i dalej miksować. Białko z 1 jajka odstawić (przyda się na końcu). Dodając w trzech partiach mąkę zmieszaną z proszkiem, miksujemy na trochę mniejszych obrotach. Na koniec dodajemy mleko. Ciasto powinno być bardzo gęste, tak by przekładać je łyżką do foremki (24cmx28cm) natłuszczonej masłem i obsypanej bułką tartą. Pozostałe białko z 1 jajka ubijamy na sztywniejszą trochę pianę i cienką warstwę rozprowadzamy pędzelkiem na wierzchu ciasta, a następnie posypujemy szczyptą mąki. Dopiero po tym zabiegu układamy połówki śliwek - skórką do dołu, lekko dociskając. Pieczemy w piekarniku góra i dół w temp. 180 stopni ok. 40-45 min. Sprawdzamy metodą suchego patyczka. Po upieczeniu zostawić na kilka minut w piekarniku z uchylonymi drzwiami. Gwarantuję, że wykorzystanie krupczatki, ubitego białka i "posypki" z mąki uchroni nasze ciasto przed zakalcem, który zdarza się w wypiekach z owocami. Po wystudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem lub wykorzystać gotową polewę czekoladową.