Wykorzystaj je w kuchni zamiast pieczarek. Wzniesiesz swoje swoje dania na nowy poziom

Wszyscy już z niecierpliwością czekamy na grzyby z naszych lasów. Jednak zanim one się pojawią, często sięgamy po pieczarki. Nie jest to jedyne wyjście, bo warto zainteresować się też grzybami azjatyckimi. Można je dostać w większości sklepów.

Grzyb, shiitake pasują do wielu potrawGrzyb, shiitake pasują do wielu potraw
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Do najczęściej popularnych azjatyckich grzybów zaliczają się shiitake, enoki i mun. Te ostatnie rosną także w Polsce. Charakteryzują się unikalnym smakiem i mają wiele wartości odżywczych. Choć kojarzą się z egzotycznymi daniami, można je także wykorzystywać podczas przygotowywania tradycyjnych potraw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dodaj grzyby do chlebka. Nie zostaną nawet okruszki

Te azjatyckie grzyby warto znać

Shiitake, znany również jako twardnik japoński, to jeden z najpopularniejszych grzybów w kuchni azjatyckiej. Jego wyjątkowe właściwości prozdrowotne sprawiają, że jest nie tylko smacznym dodatkiem do potraw, ale także cennym składnikiem diety. Shiitake jest bogaty w beta-glukany, które wspierają układ odpornościowy i mogą obniżać poziom cholesterolu LDL. W kuchni te grzyby są niezastąpionym dodatkiem do zup, takich jak ramen czy miso, a także jako składnik farszu do pierogów.

Enoki to grzyby o długich, cienkich nóżkach i małych kapeluszach, które cenione są za delikatny smak z nutą orzechowo-owocową. W kuchni azjatyckiej enoki są wykorzystywane na wiele sposobów, od sałatek po zupy. Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy enoki pomagają neutralizować wolne rodniki, co przyczynia się do opóźnienia procesów starzenia i zmniejszenia ryzyka nowotworów. Warto je gotować lub smażyć krótko, aby zachowały chrupkość.

Grzyby mun, znane również jako uszaki bzowe, są cenione w kuchni azjatyckiej za swoją ciekawą konsystencję i zdolność do wchłaniania smaków. Rosną także u nas, ale są zdecydowanie mniej popularne. Są niskokaloryczne i bogate w błonnik, białko oraz witaminy z grupy B. Zawierają także minerały, takie jak żelazo, selen, wapń i magnez, które wspierają układ odpornościowy i poprawiają ogólną kondycję organizmu. Są świetnym dodatkiem do zup i sosów.

Wybrane dla Ciebie

Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Prawie nie ma kalorii. Je go coraz więcej osób
Prawie nie ma kalorii. Je go coraz więcej osób
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?