Trwa ładowanie...

Wykorzystaj je w kuchni zamiast pieczarek. Wzniesiesz swoje swoje dania na nowy poziom

Wszyscy już z niecierpliwością czekamy na grzyby z naszych lasów. Jednak zanim one się pojawią, często sięgamy po pieczarki. Nie jest to jedyne wyjście, bo warto zainteresować się też grzybami azjatyckimi. Można je dostać w większości sklepów.

Grzyb, shiitake pasują do wielu potrawGrzyb, shiitake pasują do wielu potrawŹródło: Adobe Stock
duaw8mr
duaw8mr

Do najczęściej popularnych azjatyckich grzybów zaliczają się shiitake, enoki i mun. Te ostatnie rosną także w Polsce. Charakteryzują się unikalnym smakiem i mają wiele wartości odżywczych. Choć kojarzą się z egzotycznymi daniami, można je także wykorzystywać podczas przygotowywania tradycyjnych potraw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dodaj grzyby do chlebka. Nie zostaną nawet okruszki

Te azjatyckie grzyby warto znać

Shiitake, znany również jako twardnik japoński, to jeden z najpopularniejszych grzybów w kuchni azjatyckiej. Jego wyjątkowe właściwości prozdrowotne sprawiają, że jest nie tylko smacznym dodatkiem do potraw, ale także cennym składnikiem diety. Shiitake jest bogaty w beta-glukany, które wspierają układ odpornościowy i mogą obniżać poziom cholesterolu LDL. W kuchni te grzyby są niezastąpionym dodatkiem do zup, takich jak ramen czy miso, a także jako składnik farszu do pierogów.

duaw8mr

Enoki to grzyby o długich, cienkich nóżkach i małych kapeluszach, które cenione są za delikatny smak z nutą orzechowo-owocową. W kuchni azjatyckiej enoki są wykorzystywane na wiele sposobów, od sałatek po zupy. Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy enoki pomagają neutralizować wolne rodniki, co przyczynia się do opóźnienia procesów starzenia i zmniejszenia ryzyka nowotworów. Warto je gotować lub smażyć krótko, aby zachowały chrupkość.

Grzyby mun, znane również jako uszaki bzowe, są cenione w kuchni azjatyckiej za swoją ciekawą konsystencję i zdolność do wchłaniania smaków. Rosną także u nas, ale są zdecydowanie mniej popularne. Są niskokaloryczne i bogate w błonnik, białko oraz witaminy z grupy B. Zawierają także minerały, takie jak żelazo, selen, wapń i magnez, które wspierają układ odpornościowy i poprawiają ogólną kondycję organizmu. Są świetnym dodatkiem do zup i sosów.

duaw8mr
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
duaw8mr
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj