Wykorzystaj je w kuchni zamiast pieczarek. Wzniesiesz swoje swoje dania na nowy poziom

Wszyscy już z niecierpliwością czekamy na grzyby z naszych lasów. Jednak zanim one się pojawią, często sięgamy po pieczarki. Nie jest to jedyne wyjście, bo warto zainteresować się też grzybami azjatyckimi. Można je dostać w większości sklepów.

Grzyb, shiitake pasują do wielu potrawGrzyb, shiitake pasują do wielu potraw
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Do najczęściej popularnych azjatyckich grzybów zaliczają się shiitake, enoki i mun. Te ostatnie rosną także w Polsce. Charakteryzują się unikalnym smakiem i mają wiele wartości odżywczych. Choć kojarzą się z egzotycznymi daniami, można je także wykorzystywać podczas przygotowywania tradycyjnych potraw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dodaj grzyby do chlebka. Nie zostaną nawet okruszki

Te azjatyckie grzyby warto znać

Shiitake, znany również jako twardnik japoński, to jeden z najpopularniejszych grzybów w kuchni azjatyckiej. Jego wyjątkowe właściwości prozdrowotne sprawiają, że jest nie tylko smacznym dodatkiem do potraw, ale także cennym składnikiem diety. Shiitake jest bogaty w beta-glukany, które wspierają układ odpornościowy i mogą obniżać poziom cholesterolu LDL. W kuchni te grzyby są niezastąpionym dodatkiem do zup, takich jak ramen czy miso, a także jako składnik farszu do pierogów.

Enoki to grzyby o długich, cienkich nóżkach i małych kapeluszach, które cenione są za delikatny smak z nutą orzechowo-owocową. W kuchni azjatyckiej enoki są wykorzystywane na wiele sposobów, od sałatek po zupy. Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy enoki pomagają neutralizować wolne rodniki, co przyczynia się do opóźnienia procesów starzenia i zmniejszenia ryzyka nowotworów. Warto je gotować lub smażyć krótko, aby zachowały chrupkość.

Grzyby mun, znane również jako uszaki bzowe, są cenione w kuchni azjatyckiej za swoją ciekawą konsystencję i zdolność do wchłaniania smaków. Rosną także u nas, ale są zdecydowanie mniej popularne. Są niskokaloryczne i bogate w błonnik, białko oraz witaminy z grupy B. Zawierają także minerały, takie jak żelazo, selen, wapń i magnez, które wspierają układ odpornościowy i poprawiają ogólną kondycję organizmu. Są świetnym dodatkiem do zup i sosów.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja