Wybieramy dobre jajka. Warto wiedzieć przed Wielkanocą

Obraz
Źródło zdjęć: © WP.PL | Izabela Trzaska
Katarzyna Gileta

/ 5Praktyczne porady

Obraz
© WP.PL | Izabela Trzaska

Jajek na wielkanocnym stole z pewnością nie zabraknie, ale zanim je podamy, warto dowiedzieć się, jak je wybierać i sprawdzić ich świeżość.

/ 5Jak rozpoznać świeżość jajka?

Obraz
© iStock.com

Nieświeże jajo w skorupce przy energicznym potrząsaniu wydaje charakterystyczny "chlupoczący" odgłos. Zanim rozbijemy jajko, możemy zanurzyć je w wodzie. Świeże od razu opada na dno. Im jest starsze, tym bliżej powierzchni wody się utrzymuje. Dzieje się tak, ponieważ z czasem zwiększa się ilość powietrza wewnątrz skorupki. Gdy wciąż nie jesteśmy pewni, czy jest świeże, należy je rozbić, wylać do miseczki i dokładnie obejrzeć. Jeśli żółtko kształtem najbardziej zbliżone jest do kuli, czyli jest wypukłe i w całości pokryte dość grubą warstwą białka – to dobry znak. Białko świeżego jaja powinno być zwarte, lśniące i zajmować dość mały obszar wokół żółtka. Jeśli jajo jest nieświeże, wtedy rozlewa się dość szeroko wokół żółtka. A żółtko jest wówczas płaskie, może też być lekko mętne i mieć zmieniony zapach.

/ 5Rozszyfruj symbole na skorupce

Obraz
© Shutterstock.com

Jaja kurze są specjalnie znakowane, dzięki czemu można określić ich jakość. Wyróżnia się trzy klasy jaj: A, B i C. Klasa A oznacza jaja świeże, które mogą być z produkcji ekologicznej (0), chowu na wolnym wybiegu (1), chowu ściółkowego (2) lub chowu klatkowego (3). Jedynie gospodarstwa ekologiczne hodują kury zielononóżki, które znoszą najzdrowsze jaja o większych żółtkach i trzykrotnie mniejszej zawartości cholesterolu niż te od kur domowych. Takie jaja mogą rzadziej uczulać. Im niższy kod systemu hodowli, tym zdrowsze jaja. Jeśli chodzi o jaja klasy B i C, są one wykorzystywane w przemyśle użytkowym.

/ 5Kolor skorupki ma znaczenie?

Obraz
© Shutterstock.com

Błędnie zakładamy, że jajka o ciemnej skorupce są zdrowsze. Barwa skorupki i twardość jajka świadczą wyłącznie o rasie kury, nie mają więc wpływu na jego jakość.

/ 5Czas gotowania

Obraz
© 123RF.COM

Aby jajko w trakcie gotowania nie pękało, powinno mieć temperaturę pokojową, a do wody, w której się gotuje, dodamy szczyptę soli. Sól sprawi, że jajko będzie można łatwiej obrać. Pamiętajmy, by jajka wkładać do zimnej wody, a czas ich gotowania liczyć od jej zawrzenia. Jajka na miękko gotuj około 2-3 min., na półtwardo 4-5 min., a na twardo - 7-9 min. Jeżeli będziemy gotować jajka dłużej niż 10 min., wokół ich żółtka utworzy się ciemna, zielona otoczka.

Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców