Wybieramy dobre jajka. Warto wiedzieć przed Wielkanocą

Obraz
Źródło zdjęć: © WP.PL | Izabela Trzaska
Katarzyna Gileta

/ 5Praktyczne porady

Obraz
© WP.PL | Izabela Trzaska

Jajek na wielkanocnym stole z pewnością nie zabraknie, ale zanim je podamy, warto dowiedzieć się, jak je wybierać i sprawdzić ich świeżość.

/ 5Jak rozpoznać świeżość jajka?

Obraz
© iStock.com

Nieświeże jajo w skorupce przy energicznym potrząsaniu wydaje charakterystyczny "chlupoczący" odgłos. Zanim rozbijemy jajko, możemy zanurzyć je w wodzie. Świeże od razu opada na dno. Im jest starsze, tym bliżej powierzchni wody się utrzymuje. Dzieje się tak, ponieważ z czasem zwiększa się ilość powietrza wewnątrz skorupki. Gdy wciąż nie jesteśmy pewni, czy jest świeże, należy je rozbić, wylać do miseczki i dokładnie obejrzeć. Jeśli żółtko kształtem najbardziej zbliżone jest do kuli, czyli jest wypukłe i w całości pokryte dość grubą warstwą białka – to dobry znak. Białko świeżego jaja powinno być zwarte, lśniące i zajmować dość mały obszar wokół żółtka. Jeśli jajo jest nieświeże, wtedy rozlewa się dość szeroko wokół żółtka. A żółtko jest wówczas płaskie, może też być lekko mętne i mieć zmieniony zapach.

/ 5Rozszyfruj symbole na skorupce

Obraz
© Shutterstock.com

Jaja kurze są specjalnie znakowane, dzięki czemu można określić ich jakość. Wyróżnia się trzy klasy jaj: A, B i C. Klasa A oznacza jaja świeże, które mogą być z produkcji ekologicznej (0), chowu na wolnym wybiegu (1), chowu ściółkowego (2) lub chowu klatkowego (3). Jedynie gospodarstwa ekologiczne hodują kury zielononóżki, które znoszą najzdrowsze jaja o większych żółtkach i trzykrotnie mniejszej zawartości cholesterolu niż te od kur domowych. Takie jaja mogą rzadziej uczulać. Im niższy kod systemu hodowli, tym zdrowsze jaja. Jeśli chodzi o jaja klasy B i C, są one wykorzystywane w przemyśle użytkowym.

/ 5Kolor skorupki ma znaczenie?

Obraz
© Shutterstock.com

Błędnie zakładamy, że jajka o ciemnej skorupce są zdrowsze. Barwa skorupki i twardość jajka świadczą wyłącznie o rasie kury, nie mają więc wpływu na jego jakość.

/ 5Czas gotowania

Obraz
© 123RF.COM

Aby jajko w trakcie gotowania nie pękało, powinno mieć temperaturę pokojową, a do wody, w której się gotuje, dodamy szczyptę soli. Sól sprawi, że jajko będzie można łatwiej obrać. Pamiętajmy, by jajka wkładać do zimnej wody, a czas ich gotowania liczyć od jej zawrzenia. Jajka na miękko gotuj około 2-3 min., na półtwardo 4-5 min., a na twardo - 7-9 min. Jeżeli będziemy gotować jajka dłużej niż 10 min., wokół ich żółtka utworzy się ciemna, zielona otoczka.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia