Wybieramy dobre jajka. Warto wiedzieć przed Wielkanocą

Obraz
Źródło zdjęć: © WP.PL | Izabela Trzaska
Katarzyna Gileta

/ 5Praktyczne porady

Obraz
© WP.PL | Izabela Trzaska

Jajek na wielkanocnym stole z pewnością nie zabraknie, ale zanim je podamy, warto dowiedzieć się, jak je wybierać i sprawdzić ich świeżość.

/ 5Jak rozpoznać świeżość jajka?

Obraz
© iStock.com

Nieświeże jajo w skorupce przy energicznym potrząsaniu wydaje charakterystyczny "chlupoczący" odgłos. Zanim rozbijemy jajko, możemy zanurzyć je w wodzie. Świeże od razu opada na dno. Im jest starsze, tym bliżej powierzchni wody się utrzymuje. Dzieje się tak, ponieważ z czasem zwiększa się ilość powietrza wewnątrz skorupki. Gdy wciąż nie jesteśmy pewni, czy jest świeże, należy je rozbić, wylać do miseczki i dokładnie obejrzeć. Jeśli żółtko kształtem najbardziej zbliżone jest do kuli, czyli jest wypukłe i w całości pokryte dość grubą warstwą białka – to dobry znak. Białko świeżego jaja powinno być zwarte, lśniące i zajmować dość mały obszar wokół żółtka. Jeśli jajo jest nieświeże, wtedy rozlewa się dość szeroko wokół żółtka. A żółtko jest wówczas płaskie, może też być lekko mętne i mieć zmieniony zapach.

/ 5Rozszyfruj symbole na skorupce

Obraz
© Shutterstock.com

Jaja kurze są specjalnie znakowane, dzięki czemu można określić ich jakość. Wyróżnia się trzy klasy jaj: A, B i C. Klasa A oznacza jaja świeże, które mogą być z produkcji ekologicznej (0), chowu na wolnym wybiegu (1), chowu ściółkowego (2) lub chowu klatkowego (3). Jedynie gospodarstwa ekologiczne hodują kury zielononóżki, które znoszą najzdrowsze jaja o większych żółtkach i trzykrotnie mniejszej zawartości cholesterolu niż te od kur domowych. Takie jaja mogą rzadziej uczulać. Im niższy kod systemu hodowli, tym zdrowsze jaja. Jeśli chodzi o jaja klasy B i C, są one wykorzystywane w przemyśle użytkowym.

/ 5Kolor skorupki ma znaczenie?

Obraz
© Shutterstock.com

Błędnie zakładamy, że jajka o ciemnej skorupce są zdrowsze. Barwa skorupki i twardość jajka świadczą wyłącznie o rasie kury, nie mają więc wpływu na jego jakość.

/ 5Czas gotowania

Obraz
© 123RF.COM

Aby jajko w trakcie gotowania nie pękało, powinno mieć temperaturę pokojową, a do wody, w której się gotuje, dodamy szczyptę soli. Sól sprawi, że jajko będzie można łatwiej obrać. Pamiętajmy, by jajka wkładać do zimnej wody, a czas ich gotowania liczyć od jej zawrzenia. Jajka na miękko gotuj około 2-3 min., na półtwardo 4-5 min., a na twardo - 7-9 min. Jeżeli będziemy gotować jajka dłużej niż 10 min., wokół ich żółtka utworzy się ciemna, zielona otoczka.

Wybrane dla Ciebie
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce