Wybieramy dobre jajka. Warto wiedzieć przed Wielkanocą

Obraz
Źródło zdjęć: © WP.PL | Izabela Trzaska
Katarzyna Gileta

/ 5Praktyczne porady

Obraz
© WP.PL | Izabela Trzaska

Jajek na wielkanocnym stole z pewnością nie zabraknie, ale zanim je podamy, warto dowiedzieć się, jak je wybierać i sprawdzić ich świeżość.

/ 5Jak rozpoznać świeżość jajka?

Obraz
© iStock.com

Nieświeże jajo w skorupce przy energicznym potrząsaniu wydaje charakterystyczny "chlupoczący" odgłos. Zanim rozbijemy jajko, możemy zanurzyć je w wodzie. Świeże od razu opada na dno. Im jest starsze, tym bliżej powierzchni wody się utrzymuje. Dzieje się tak, ponieważ z czasem zwiększa się ilość powietrza wewnątrz skorupki. Gdy wciąż nie jesteśmy pewni, czy jest świeże, należy je rozbić, wylać do miseczki i dokładnie obejrzeć. Jeśli żółtko kształtem najbardziej zbliżone jest do kuli, czyli jest wypukłe i w całości pokryte dość grubą warstwą białka – to dobry znak. Białko świeżego jaja powinno być zwarte, lśniące i zajmować dość mały obszar wokół żółtka. Jeśli jajo jest nieświeże, wtedy rozlewa się dość szeroko wokół żółtka. A żółtko jest wówczas płaskie, może też być lekko mętne i mieć zmieniony zapach.

/ 5Rozszyfruj symbole na skorupce

Obraz
© Shutterstock.com

Jaja kurze są specjalnie znakowane, dzięki czemu można określić ich jakość. Wyróżnia się trzy klasy jaj: A, B i C. Klasa A oznacza jaja świeże, które mogą być z produkcji ekologicznej (0), chowu na wolnym wybiegu (1), chowu ściółkowego (2) lub chowu klatkowego (3). Jedynie gospodarstwa ekologiczne hodują kury zielononóżki, które znoszą najzdrowsze jaja o większych żółtkach i trzykrotnie mniejszej zawartości cholesterolu niż te od kur domowych. Takie jaja mogą rzadziej uczulać. Im niższy kod systemu hodowli, tym zdrowsze jaja. Jeśli chodzi o jaja klasy B i C, są one wykorzystywane w przemyśle użytkowym.

/ 5Kolor skorupki ma znaczenie?

Obraz
© Shutterstock.com

Błędnie zakładamy, że jajka o ciemnej skorupce są zdrowsze. Barwa skorupki i twardość jajka świadczą wyłącznie o rasie kury, nie mają więc wpływu na jego jakość.

/ 5Czas gotowania

Obraz
© 123RF.COM

Aby jajko w trakcie gotowania nie pękało, powinno mieć temperaturę pokojową, a do wody, w której się gotuje, dodamy szczyptę soli. Sól sprawi, że jajko będzie można łatwiej obrać. Pamiętajmy, by jajka wkładać do zimnej wody, a czas ich gotowania liczyć od jej zawrzenia. Jajka na miękko gotuj około 2-3 min., na półtwardo 4-5 min., a na twardo - 7-9 min. Jeżeli będziemy gotować jajka dłużej niż 10 min., wokół ich żółtka utworzy się ciemna, zielona otoczka.

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem