Wybieramy dobre jajka. Warto wiedzieć przed Wielkanocą

Obraz
Źródło zdjęć: © WP.PL | Izabela Trzaska
Katarzyna Gileta

/ 5Praktyczne porady

Obraz
© WP.PL | Izabela Trzaska

Jajek na wielkanocnym stole z pewnością nie zabraknie, ale zanim je podamy, warto dowiedzieć się, jak je wybierać i sprawdzić ich świeżość.

/ 5Jak rozpoznać świeżość jajka?

Obraz
© iStock.com

Nieświeże jajo w skorupce przy energicznym potrząsaniu wydaje charakterystyczny "chlupoczący" odgłos. Zanim rozbijemy jajko, możemy zanurzyć je w wodzie. Świeże od razu opada na dno. Im jest starsze, tym bliżej powierzchni wody się utrzymuje. Dzieje się tak, ponieważ z czasem zwiększa się ilość powietrza wewnątrz skorupki. Gdy wciąż nie jesteśmy pewni, czy jest świeże, należy je rozbić, wylać do miseczki i dokładnie obejrzeć. Jeśli żółtko kształtem najbardziej zbliżone jest do kuli, czyli jest wypukłe i w całości pokryte dość grubą warstwą białka – to dobry znak. Białko świeżego jaja powinno być zwarte, lśniące i zajmować dość mały obszar wokół żółtka. Jeśli jajo jest nieświeże, wtedy rozlewa się dość szeroko wokół żółtka. A żółtko jest wówczas płaskie, może też być lekko mętne i mieć zmieniony zapach.

/ 5Rozszyfruj symbole na skorupce

Obraz
© Shutterstock.com

Jaja kurze są specjalnie znakowane, dzięki czemu można określić ich jakość. Wyróżnia się trzy klasy jaj: A, B i C. Klasa A oznacza jaja świeże, które mogą być z produkcji ekologicznej (0), chowu na wolnym wybiegu (1), chowu ściółkowego (2) lub chowu klatkowego (3). Jedynie gospodarstwa ekologiczne hodują kury zielononóżki, które znoszą najzdrowsze jaja o większych żółtkach i trzykrotnie mniejszej zawartości cholesterolu niż te od kur domowych. Takie jaja mogą rzadziej uczulać. Im niższy kod systemu hodowli, tym zdrowsze jaja. Jeśli chodzi o jaja klasy B i C, są one wykorzystywane w przemyśle użytkowym.

/ 5Kolor skorupki ma znaczenie?

Obraz
© Shutterstock.com

Błędnie zakładamy, że jajka o ciemnej skorupce są zdrowsze. Barwa skorupki i twardość jajka świadczą wyłącznie o rasie kury, nie mają więc wpływu na jego jakość.

/ 5Czas gotowania

Obraz
© 123RF.COM

Aby jajko w trakcie gotowania nie pękało, powinno mieć temperaturę pokojową, a do wody, w której się gotuje, dodamy szczyptę soli. Sól sprawi, że jajko będzie można łatwiej obrać. Pamiętajmy, by jajka wkładać do zimnej wody, a czas ich gotowania liczyć od jej zawrzenia. Jajka na miękko gotuj około 2-3 min., na półtwardo 4-5 min., a na twardo - 7-9 min. Jeżeli będziemy gotować jajka dłużej niż 10 min., wokół ich żółtka utworzy się ciemna, zielona otoczka.

Wybrane dla Ciebie
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata