Wszystko, co warto wiedzieć o brazylijskiej kuchni

Na kuchnię każdego kraju wpływ wywierają zazwyczaj tworzące dany naród społeczności, ich zwyczaje i tradycje, a także dostępność poszczególnych produktów spożywczych i płodów rolnych. Brazylia i jej mieszkańcy stanowią niezwykłą mieszankę kolorów, języków i zwyczajów, nie dziwi więc to, że tutejsza kuchnia jest tak różnorodna i ciekawa. Ponieważ Brazylia jest piątym pod względem powierzchni państwem na świecie, tradycyjne potrawy i składniki w dużej mierze zależą tu także od regionu i warunków klimatycznych.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Wszystko, co warto wiedzieć o brazylijskiej kuchni
(iStock.com)
WP

Ogólnie rzecz biorąc, w całym kraju powszechnie stosowane są przeróżne warzywa korzeniowe. Klimat tropikalny i podzwrotnikowy sprzyja niezwykłemu bogactwu owoców, które są łatwo dostępne, a co za tym idzie szeroko stosowane w kuchni, nawet w potrawach wytrawnych. Do ulubionych owoców Brazylijczyków należą przede wszystkim owoce egzotyczne, takie jak mango, papaje, gujawy, marakuje i ananasy, ale rosną tu także doskonale nam znane jabłka, truskawki i brzoskwinie. Świeże, lokalnie uprawiane składniki przekładają się na pyszne dania, zarówno wytrawne, jak i słodkie. Podstawą wielu potraw jest ryż lub fasola, ponieważ są to produkty powszechnie dostępne, sycące i dość pożywne. Do najbardziej popularnych mięs należą w Brazylii wołowina, wieprzowina oraz różne rodzaje ryb i owoców morza. Brazylijskie śniadania mogą być skrajnie różne: lekkie, bazujące na świeżych owocach lub wytrawne, dość ciężkie i sycące. Jednakże to obiad jako główny posiłek dnia, największy i najbardziej obfity, pozwala w pełni docenić walory tutejszej kuchni. Przeczytaj więcej o brazylijskiej kuchni na: https://r.pl/blog/kuchnia-brazylijska-czego-warto-sprobowac-w-brazylii.

Kulinarne zwyczaje Brazylijczyków

Ponieważ Brazylia jest największym na świecie producentem kawy, typowe pequeno almoço (śniadanie) składa się z kubka czarnej, mocnej kawy lub café come leite (kawy z gorącym, spienionym mlekiem) oraz słodkiej bułeczki, placka serowego lub jednej z popularnych, wytrawnych przekąsek, smażonych na głębokim tłuszczu. Obiad, stanowiący zwykle największy posiłek dnia, składa się z ryżu, fasoli, sałatki ze świeżych warzyw i mięsa. Najczęściej spożywane potrawy w dużej mierze zależą od regionu i statusu społecznego. Niektórzy Brazylijczycy uwielbiają między obiadem a kolacją umawiać się ze znajomymi na szybki podwieczorek, gdzie główną rolę odgrywa oczywiście kawa i różnego rodzaju ciasteczka. Co ciekawe, często popołudniowa przekąska nie jest wcale słodka, lecz wytrawna. Do ulubionych potraw należą różnego rodzaju empanadas, czyli coś na kształt pieczonych lub smażonych pierożków, wypełnionych farszem z krewetek, mięsa lub sera. Można je nabyć u ulicznych sprzedawców w zasadzie przez cały dzień. Późnym wieczorem Brazylijczycy zazwyczaj spożywają lekką kolację. Po posiłku często podaje się desery, takie jak pudim, czyli słodki pudding z owocami lub churros, czyli smażone na głębokim tłuszczu ciasto ptysiowe, wypełnione karmelem, czekoladą lub słodzonym skondensowanym mlekiem.

Kuchnia brazylijska od podszewki

Aby w pełni docenić i zrozumieć kuchnię Brazylii, trzeba nieco bliżej poznać skomplikowaną historię kraju. Podstawa współczesnej kuchni brazylijskiej wywodzi się niewątpliwie z jej korzeni, opiera się w dużej mierze na produktach, z których korzystali rdzenni mieszkańcy tych ziem, takich jak maniok, ignam (odmiana słodkich ziemniaków), ryby i mięso. Jednakże w tutejszej kuchni widoczne są także silne wpływy innych nacji i kultur. Swoje tradycje kulinarne przywieźli tu przede wszystkim Portugalczycy, którzy osiedlili się na tych terenach na początku XVI w. oraz afrykańscy niewolnicy sprowadzeni do pracy na plantacjach cukru. Z czasem w Brazylii osiedliły się liczne społeczności japońskie, niemieckie i arabskie, wywierając niezwykle silny wpływ na wspólną kuchnię. Dzisiejsza kuchnia Brazylii to unikatowa mieszanka tych zróżnicowanych wpływów, które na przestrzeni lat połączyły się tworząc wyjątkowy brazylijski styl kulinarny.

WP

Podstawę brazylijskiej diety stanowią warzywa korzeniowe, owoce morza i mięso. Śmiało można powiedzieć, że brazylijska kuchnia nie istnieje bez manioku jadalnego, które w różnych formach i postaciach jest spożywany do niemal każdego posiłku. Co ciekawe jedyną jadalną częścią tej rośliny są bulwy korzeniowe, które w stanie surowym są trujące. Ich właściwości trujące giną dopiero po odpowiedniej obróbce. Gorzki korzeń manioku po należytym wypłukaniu i ugotowaniu, upieczeniu lub wysuszeniu przetwarzany jest na farinhę i tapiocę, które stanowią bazę wielu regionalnych potraw. Wpływy kuchni portugalskiej widoczne są przede wszystkim w wielu potrawach opartych na świeżych owocach morza i w deserach. Portugalscy osadnicy wraz z afrykańskimi niewolnikami początkowo osiedlili się w regionie Bahia na północnym wschodzie kraju, wprowadzając do kuchni szereg składników nieznanych tubylcom, takich jak portugalski solony dorsz (bacalao), cebula i czosnek. Także Portugalczykom Brazylia zawdzięcza swoje zamiłowanie do deserów, zwłaszcza słodkich kremów na bazie żółtek jaj. Afrykańczycy przywieźli ze sobą dende (olej palmowy), kokos, banany i okrę. Podobno feijoada, jedno z dań narodowych, zostało stworzone właśnie przez afrykańskich niewolników, z suszonej fasoli, jarmużu i manioku z dodatkiem suszonej na słońcu wołowiny. Także inne niezwykle popularne danie – bobo de camarao – odzwierciedla silne afrykańskie wpływy, łącząc świeże krewetki z puree z suszonych krewetek, manioku, mleka kokosowego i orzechów z dodatkiem dende.

Południowa część Brazylii została zasiedlona później, gdy portugalscy osadnicy zaczęli tworzyć rozległe plantacje kawy, na których oprócz afrykańskich niewolników pracowali imigranci z zachodniej Europy i krajów arabskich. To wówczas wraz z nimi pojawiły się nowe wpływy kulinarne i umiejętności, takie jak produkcja sera i konserwowanie mięsa. Przyczyniły się one do powstania niezwykle różnorodnej kuchni skupionej wokół regionu Minas Gerais. Z południa Brazylii wywodzi się churrasco – tradycyjna potrawa gauchos zajmujących się wypasem bydła. Soczyste kawałki wołowiny są obtaczane w soli kamiennej i czosnku, a następnie opiekane nad ogniem na długich metalowych szpikulcach.
Brazylijczycy uwielbiają także wytrawne przekąski, zwane salgadinhos, które popijają mocną, czarną kawą lub caipirinhą. Można je dostać w restauracjach i barach, ale także na ulicznych straganach. Brazylijskie potrawy, w odróżnieniu od kuchni większości sąsiadujących krajów, są raczej orzeźwiające i słodkie, niż pikantne. Kuchnia brazylijska różni się od innych południowoamerykańskich kuchni tym, że niesie ze sobą raczej smak tropikalnej wyspy, niż gorącego wiatru pustyni. Mówi się, że kuchnia Brazylii w pełni oddaje charakter jej mieszkańców: przyjaznych, radosnych i pozytywnie nastawionych do życia.

Polub WP Kuchnia
WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP