Trwa ładowanie...
d39bdv2
11-10-2022 10:22

Wołowy gulasz na jesień

Przepis

Gulasz wołowy z dynią to fantastyczne danie na jesień. Jest treściwe, rozgrzewające, pyszne. Kawałki mięsa, sezonowe warzywa, dobrze doprawiony sos. Czego chcieć więcej?

d39bdv2
1.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

"50 przepisów na dynię"
Źródło: "50 przepisów na dynię"
Składniki
  • 700 g mięsa wołowego
  • 600 g dyni zważonej przed obraniem
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml czerwonego wina
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 80 ml śmietany kremówki
  • 1 liść laurowy
  • kilka ziaren jałowca
  • 50 g masła
  • 1 łyżka oleju
Przepis
  • Posiekaj cebulę i zeszklij na oleju z czosnkiem, dorzuć pokrojone w kostkę mięso. Zrumień je z każdej strony i zalej winem.
  • Kiedy odparuje, dodaj ziele angielskie i ziarna jałowca, po czym zalej całość gorącym bulionem wołowym. Gotuj pod przykryciem przez około 40 minut.
  • W tym czasie przygotuj warzywa. Marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój w grube plastry, dynię wydrąż, obierz i pokrój w kostkę. Przesmaż warzywa na maśle, po czym dorzuć do bulionu z mięsem.
  • Gotuj przez 20 minut. Na końcu zapraw gulasz śmietaną.

Więcej inspiracji na potrawy z dynią w roli głównej znajdziecie w książce "50 przepisów na dynię".

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Wołowy gulasz na jesień
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
d39bdv2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d39bdv2
d39bdv2
d39bdv2
d39bdv2
Więcej tematów
d39bdv2