Wołowina zapiekana z warzywami na patelni, z zasmażanymi buraczkami i sosem koperkowym

Nie masz pomysłu na obiad? Małgorzata, autorka bloga "Daylicooking" chętnie podzieli się swoim sprawdzonym przepisem na wołowinę zapiekaną z warzywami na patelni, z zasmażanymi buraczkami i sosem koperkowym. Będzie pysznie!

Wołowina zapiekana z warzywami na patelni, z zasmażanymi buraczkami i sosem koperkowymWołowina zapiekana z warzywami na patelni, z zasmażanymi buraczkami i sosem koperkowym
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • gruby plaster giczy wołowej (około 400 g),
  • 4-6 średnich ziemniaków,
  • około 10 cm białej części pora,
  • pomidorki koktajlowe,
  • kilka pieczarek,
  • 3 średnie ząbki czosnku,
  • odrobina oleju.

Buraczki zasmażane:

  • 1 kg buraków, najlepiej mniejszych,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2-3 łyżki słodkiej śmietany,
  • 2 łyżeczki mąki pszennej,
  • sól, cukier, ocet winny - do smaku.

Sos koperkowy:

  • 200 ml dobrej kwaśnej śmietany,
  • pęczek koperku,
  • sól, świeżo zmielony pieprz - do smaku

Przepis

Gicz wołową opłukać w zimnej wodzie, osuszyć dobrze papierowym ręcznikiem. Oprószyć grubo mielonym pieprzem i przesmarować lekko olejem. Na rozgrzanej patelni (bez plastikowej rączki, patelnia musi nadawać się do użytkowania w piekarniku) obsmażyć mięso z obu stron, a następnie przykryć kawałkiem folii aluminiowej (niezbyt szczelnie i błyszczącą stroną do dołu) i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Mięso piec prawie do miękkości, odwracając co jakiś czas na drugą stronę. Pod koniec pieczenia wyjąć patelnię i dołożyć warzywa: ćwiartki obranych i opłukanych ziemniaków (osuszonych papierowym ręcznikiem), połówki koktajlowych pomidorków, kawałki pora, ząbki czosnku, połówki pieczarek. Warzywa przesmarować pędzelkiem zanurzonym w oleju, posolić lekko i posypać grubo zmielonym pieprzem. Mięso posolić. Patelnię wstawić do piekarnika i upiec wszystko razem do miękkości mięsa i lekkiego zrumienienia warzyw.

Przepis

Buraczki wyszorować i ugotować do miękkości. Wystudzić i obrać. Zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Masło stopić i zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Dodać mąkę, zrobić białą zasmażkę i dodać starte buraczki. Wszystko razem połączyć dokładnie i mieszając dusić przez 1-2 minuty na niewielkim ogniu. Doprawić solą, cukrem i octem winnym. Zdjąć z ognia, dodać śmietankę i wymieszać.

Przepis

Koperek umyć i posiekać, dodać do śmietany. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na kilkanaście minut.

Przepis

Upieczone mięso oddzielić od kostki. Przełożyć na talerze wraz z warzywami. Podawać z buraczkami zasmażanymi i sosem koperkowym. Mięso upieczone w taki sposób zachowuje wszelkie walory pieczeni, a jednocześnie nie jest suche. Warzywa podczas pieczenia zyskują doskonałego smaku, są z wierzchu delikatnie przypieczone, a w środku idealnie miękkie.
Zobacz także: domowa bulionetka - bez chemii i konserwantów

Wybrane dla Ciebie
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny