- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
- Kategoria przepisów: Makarony
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- • Makaron Spaghetti 200 g
- • Pasata pomidorowa 200 g
- • Mule 300 g
- • Szalotka 2 szt.
- • Czosnek 2 ząbki
- • Białe wino 100 ml
- • Sól, pieprz
- • Oliwa z oliwek
- • Natka pietruszki
- • Bazylia
Przepis
Mule przepłukujemy zimną wodą i oczyszczamy z tzw. wąsów.W międzyczasie gotujemy makaron wg zaleceń producenta.Na patelni rozgrzewamy delikatnie 3 łyżki oliwy i dodajemy posiekaną szalotkę i czosnek.Po chwili dodajemy mule i białe wino, całość przykrywamy na ok. 5 minut, aby mule się pootwierały.Następnie dodajemy pastę pomidorową i doprawiamy.Gdy sos zgęstnieje, dodajemy makaron i zioła.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl