Włoskie słońce na talerzu. Tradycyjne cannelloni z mięsem mielonym
Cannelloni to tradycyjny włoski makaron. Zazwyczaj podawany z sosem beszamelowym lub pomidorowym. Nie musicie już lecieć do Włoch, by spróbować pysznego cannelloni. Przygotujcie je sami w domu, by poczuć smak słonecznej Italii.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1 kg mięsa mielonego
- 1 passata pomidorowa
- 1 opak. makaronu cannelloni
- 1 jajko
- 200 g startego parmezanu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- bazylia
- oregano
- sól i pieprz
Cebulę i czosnek posiekać, a następnie zeszklić na patelni. Dodać mięso mielone i podsmażyć. Wbić jajko i wrzucić połowę sera. Wszystko wymieszać. Rurki wypełnić mięsnym farszem. Po czym przełożyć je do naczynia żaroodpornego. Układać warstwami. Passatę rozcieńczyć z kilkoma łyżkami przegotowanej wody. Do sosu dodać zioła i dokładnie wymieszać.Cannelloni zalać równomiernie sosem pomidorowym. Całość posypać pozostałą częścią sera. Piec przez 50 minut w temperaturze 200 stopni.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze