WP
WP

Włoskie cannoli ze słodkimi dodatkami - Przepis

Trwa ładowanie...
Włoskie cannoli ze słodkimi dodatkami
Podziel się
Składniki
  • ciasto:
  • 250 g mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 50 g roztopionego masła
  • 50-80 ml białego, wytrawnego wina
  • nadzienie:
  • 250 g serka ricotta
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 80-100 g cukru pudru
  • sok z 1 limonki
  • otarta skórka z 1 limonki
  • dodatkowo:
  • kolorowe posypki
  • czekoladowe groszki
  • kandyzowane owoce
Przepis

Z podanych składników na ciasto zagnieść elastyczną masę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 50-60 minut.

Po tym czasie rozwałkować ciasto na ok. 1,5-2 mm. Następnie za pomocą miseczki lub pojemnika (o średnicy ok. 7 cm) wyciąć kółka, które należy zawinąć na specjalnych rurkach cukierniczych, starając się skleić ze sobą brzegi, aby ciasto nie rozkleiło się podczas smażenia.

Tak przygotowane smażyć na głębokim tłuszczu - rurki powinny być całe zanurzone w oleju. Gotowe przełożyć na talerz z papierowymi ręcznikami.

WP

Śmietankę ubić na sztywno. Ricottę połączyć z cukrem pudrem, sokiem i startą skórką z limonki, a następnie wymieszać powoli z ubitą śmietanką. Krem chłodzić w lodówce przez 15-20 minut.

Włoskie cannoli napełniać nadzieniem za pomocą szprycy tuż przed podaniem - dzięki temu ciasto będzie chrupiące, a krem puszysty i chłodny. Przysmaki można dekorować dodatkami według własnej inwencji twórczej i upodobań smakowych.

Przepis poleca Magdalena Pomorska

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP