Trwa ładowanie...
d2bk3ux
02-02-2016 15:25

Włoskie cannoli ze słodkimi dodatkami

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d2bk3ux
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Składniki
  • ciasto:
  • 250 g mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 50 g roztopionego masła
  • 50-80 ml białego, wytrawnego wina
  • nadzienie:
  • 250 g serka ricotta
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 80-100 g cukru pudru
  • sok z 1 limonki
  • otarta skórka z 1 limonki
  • dodatkowo:
  • kolorowe posypki
  • czekoladowe groszki
  • kandyzowane owoce
Przepis

Z podanych składników na ciasto zagnieść elastyczną masę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 50-60 minut.

Po tym czasie rozwałkować ciasto na ok. 1,5-2 mm. Następnie za pomocą miseczki lub pojemnika (o średnicy ok. 7 cm) wyciąć kółka, które należy zawinąć na specjalnych rurkach cukierniczych, starając się skleić ze sobą brzegi, aby ciasto nie rozkleiło się podczas smażenia.

Tak przygotowane smażyć na głębokim tłuszczu - rurki powinny być całe zanurzone w oleju. Gotowe przełożyć na talerz z papierowymi ręcznikami.

Śmietankę ubić na sztywno. Ricottę połączyć z cukrem pudrem, sokiem i startą skórką z limonki, a następnie wymieszać powoli z ubitą śmietanką. Krem chłodzić w lodówce przez 15-20 minut.

Włoskie cannoli napełniać nadzieniem za pomocą szprycy tuż przed podaniem - dzięki temu ciasto będzie chrupiące, a krem puszysty i chłodny. Przysmaki można dekorować dodatkami według własnej inwencji twórczej i upodobań smakowych.

Przepis poleca Magdalena Pomorska

Włoskie cannoli ze słodkimi dodatkami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2bk3ux
d2bk3ux
d2bk3ux
d2bk3ux
Więcej tematów
d2bk3ux

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj