Trwa ładowanie...
d25avye

Włoskie cannoli ze słodkimi dodatkami

Przepis
d25avye
4.3
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Składniki
  • ciasto:
  • 250 g mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 50 g roztopionego masła
  • 50-80 ml białego, wytrawnego wina
  • nadzienie:
  • 250 g serka ricotta
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 80-100 g cukru pudru
  • sok z 1 limonki
  • otarta skórka z 1 limonki
  • dodatkowo:
  • kolorowe posypki
  • czekoladowe groszki
  • kandyzowane owoce
Przepis

Z podanych składników na ciasto zagnieść elastyczną masę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 50-60 minut.

Po tym czasie rozwałkować ciasto na ok. 1,5-2 mm. Następnie za pomocą miseczki lub pojemnika (o średnicy ok. 7 cm) wyciąć kółka, które należy zawinąć na specjalnych rurkach cukierniczych, starając się skleić ze sobą brzegi, aby ciasto nie rozkleiło się podczas smażenia.

Tak przygotowane smażyć na głębokim tłuszczu - rurki powinny być całe zanurzone w oleju. Gotowe przełożyć na talerz z papierowymi ręcznikami.

Śmietankę ubić na sztywno. Ricottę połączyć z cukrem pudrem, sokiem i startą skórką z limonki, a następnie wymieszać powoli z ubitą śmietanką. Krem chłodzić w lodówce przez 15-20 minut.

Włoskie cannoli napełniać nadzieniem za pomocą szprycy tuż przed podaniem - dzięki temu ciasto będzie chrupiące, a krem puszysty i chłodny. Przysmaki można dekorować dodatkami według własnej inwencji twórczej i upodobań smakowych.

Przepis poleca Magdalena Pomorska

Włoskie cannoli ze słodkimi dodatkami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d25avye
d25avye
d25avye
d25avye
d25avye
Więcej tematów
d25avye