Włoskie cannoli ze słodkimi dodatkami

Obraz

Składniki

  • ciasto:
  • 250 g mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 50 g roztopionego masła
  • 50-80 ml białego, wytrawnego wina
  • nadzienie:
  • 250 g serka ricotta
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 80-100 g cukru pudru
  • sok z 1 limonki
  • otarta skórka z 1 limonki
  • dodatkowo:
  • kolorowe posypki
  • czekoladowe groszki
  • kandyzowane owoce

Przepis

Z podanych składników na ciasto zagnieść elastyczną masę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 50-60 minut.

Przepis

Po tym czasie rozwałkować ciasto na ok. 1,5-2 mm. Następnie za pomocą miseczki lub pojemnika (o średnicy ok. 7 cm) wyciąć kółka, które należy zawinąć na specjalnych rurkach cukierniczych, starając się skleić ze sobą brzegi, aby ciasto nie rozkleiło się podczas smażenia.

Przepis

Tak przygotowane smażyć na głębokim tłuszczu - rurki powinny być całe zanurzone w oleju. Gotowe przełożyć na talerz z papierowymi ręcznikami.

Przepis

Śmietankę ubić na sztywno. Ricottę połączyć z cukrem pudrem, sokiem i startą skórką z limonki, a następnie wymieszać powoli z ubitą śmietanką. Krem chłodzić w lodówce przez 15-20 minut.

Przepis

Włoskie cannoli napełniać nadzieniem za pomocą szprycy tuż przed podaniem - dzięki temu ciasto będzie chrupiące, a krem puszysty i chłodny. Przysmaki można dekorować dodatkami według własnej inwencji twórczej i upodobań smakowych.

Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇