Włoskie cannoli ze słodkimi dodatkami
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- ciasto:
- 250 g mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- 50 g roztopionego masła
- 50-80 ml białego, wytrawnego wina
- nadzienie:
- 250 g serka ricotta
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 80-100 g cukru pudru
- sok z 1 limonki
- otarta skórka z 1 limonki
- dodatkowo:
- kolorowe posypki
- czekoladowe groszki
- kandyzowane owoce
Z podanych składników na ciasto zagnieść elastyczną masę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 50-60 minut.
Po tym czasie rozwałkować ciasto na ok. 1,5-2 mm. Następnie za pomocą miseczki lub pojemnika (o średnicy ok. 7 cm) wyciąć kółka, które należy zawinąć na specjalnych rurkach cukierniczych, starając się skleić ze sobą brzegi, aby ciasto nie rozkleiło się podczas smażenia.
Tak przygotowane smażyć na głębokim tłuszczu - rurki powinny być całe zanurzone w oleju. Gotowe przełożyć na talerz z papierowymi ręcznikami.
Śmietankę ubić na sztywno. Ricottę połączyć z cukrem pudrem, sokiem i startą skórką z limonki, a następnie wymieszać powoli z ubitą śmietanką. Krem chłodzić w lodówce przez 15-20 minut.
Włoskie cannoli napełniać nadzieniem za pomocą szprycy tuż przed podaniem - dzięki temu ciasto będzie chrupiące, a krem puszysty i chłodny. Przysmaki można dekorować dodatkami według własnej inwencji twórczej i upodobań smakowych.
Przepis poleca Magdalena Pomorska
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze