Włosi zajadają na potęgę. Ma dużo białka i wzmacnia kości
Ten ser to nie tylko smakowity dodatek do wielu potraw, ale także skarbnica wartości odżywczych. Włosi cenią go za wyjątkowy smak i właściwości zdrowotne. Dlaczego parmezan jest takim hitem w tamtejszej kuchni?
Parmezan (inaczej Parmigiano Reggiano) to król włoskich serów. Od wieków króluje na tamtejszych stołach, bez niego nie ma pizzy ani spaghetti carbonara. Nic dziwnego, bo ma charakterystyczny i aromat świetnie pasuje do różnych potraw. Można powiedzieć, że parmezan jest dumą narodową Włochów, a każda rodzina ma swojego ulubioną markę. Ser jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Już nie jajeczna. Ta pasta kanapkowa to wysokobiałkowy hit na wiosenne śniadanie
Parmezan od wieków robi furorę we włoskiej kuchni
Jego historia sięga czasów średniowiecza. Jest przedmiotem wielu legend, a jedna z nich mówi o tym, jak ów ser powstał. Podanie głosi, że stworzyli go cystersi i benedyktyni w XII wieku. Badacze jednak skłaniają się ku teorii, która mówi o tym, że parmezan "wynaleziono" już w czasach starożytnych. Z roku na rok popularność parmezanu rosła i coraz częściej pojawiał się na włoskich stołach. Z czasem ser dotarł do innych zakątków świata i zdobył serca smakoszy. W Polsce stał się ostatnio dość popularny i możemy znaleźć go w wielu sklepach.
Parmezan jest obowiązkowym składnikiem wielu włoskich dań. Dodaje się go do pizzy, makaronów, zapiekanek i risotto. Dzięki niemu potrawy mają unikalny słonawy smak z domieszką orzechowego aromatu. Włosi bardzo często podają ser jako przystawkę. Kroją go wtedy na cienkie plasterki i skraplają octem balsamicznym.
Parmezan jest bogaty w różne składniki odżywcze
Zawiera przede wszystkim pełnowartościowe białko, które jest odpowiedzialne za regenerację organizmu i budowę mięśni. Mało tego, składnik ten świetnie sprawdza się na redukcji, ponieważ nasyca na dłuższy czas. Musimy pamiętać, żeby nie zjadać całej dużej pepperoni, tylko raczej powinniśmy przygotować zdrowsze i bardziej sycące danie. Parmezan jest źródłem wapnia, który wzmacnia zęby i kości. Znajdziemy w nim także witaminy z grupy B, które mają ogromne znaczenie dla układu nerwowego. Oprócz tego na liście składników odżywczych znajdują się także fosfor, cynk i magnez.
Niedawne badania pokazują, że ser ten jest źródłem peptydów, które mają właściwości przeciwzapalne i mogą przyczynić się do neutralizacji wolnych rodników. Dzięki temu skóra staje się zdrowsza i bardziej promienista. Istotny jest fakt, że Parmigiano Reggiano zawiera o wiele mniej laktozy niż inny nabiał.
Parmezan warto wprowadzić już do diety rocznego dziecka (ze względu na obecność dużej ilości soli nie poleca się go na początku rozszerzania diety). Chociaż to ser niepasteryzowany, to sposób jego wytwarzania (ser długo dojrzewa) sprawia, że szkodliwe bakterie nie mają szans się rozwinąć. Trzeba jednak zwrócić uwagę na jedn ważny aspekt przy zakupie. Oryginalny parmezan na etykiecie ma napis Parmigiano Reggiano DOP lub informację o pochodzeniu.