Włosi zajadają na potęgę. Ma dużo białka i wzmacnia kości

Ten ser to nie tylko smakowity dodatek do wielu potraw, ale także skarbnica wartości odżywczych. Włosi cenią go za wyjątkowy smak i właściwości zdrowotne. Dlaczego parmezan jest takim hitem w tamtejszej kuchni?

Ser parmezanSer parmezan
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann
1

Parmezan (inaczej Parmigiano Reggiano) to król włoskich serów. Od wieków króluje na tamtejszych stołach, bez niego nie ma pizzy ani spaghetti carbonara. Nic dziwnego, bo ma charakterystyczny i aromat świetnie pasuje do różnych potraw. Można powiedzieć, że parmezan jest dumą narodową Włochów, a każda rodzina ma swojego ulubioną markę. Ser jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Już nie jajeczna. Ta pasta kanapkowa to wysokobiałkowy hit na wiosenne śniadanie

Parmezan od wieków robi furorę we włoskiej kuchni

Jego historia sięga czasów średniowiecza. Jest przedmiotem wielu legend, a jedna z nich mówi o tym, jak ów ser powstał. Podanie głosi, że stworzyli go cystersi i benedyktyni w XII wieku. Badacze jednak skłaniają się ku teorii, która mówi o tym, że parmezan "wynaleziono" już w czasach starożytnych. Z roku na rok popularność parmezanu rosła i coraz częściej pojawiał się na włoskich stołach. Z czasem ser dotarł do innych zakątków świata i zdobył serca smakoszy. W Polsce stał się ostatnio dość popularny i możemy znaleźć go w wielu sklepach.

Parmezan jest obowiązkowym składnikiem wielu włoskich dań. Dodaje się go do pizzy, makaronów, zapiekanek i risotto. Dzięki niemu potrawy mają unikalny słonawy smak z domieszką orzechowego aromatu. Włosi bardzo często podają ser jako przystawkę. Kroją go wtedy na cienkie plasterki i skraplają octem balsamicznym.

Parmezan jest bogaty w różne składniki odżywcze

Zawiera przede wszystkim pełnowartościowe białko, które jest odpowiedzialne za regenerację organizmu i budowę mięśni. Mało tego, składnik ten świetnie sprawdza się na redukcji, ponieważ nasyca na dłuższy czas. Musimy pamiętać, żeby nie zjadać całej dużej pepperoni, tylko raczej powinniśmy przygotować zdrowsze i bardziej sycące danie. Parmezan jest źródłem wapnia, który wzmacnia zęby i kości. Znajdziemy w nim także witaminy z grupy B, które mają ogromne znaczenie dla układu nerwowego. Oprócz tego na liście składników odżywczych znajdują się także fosfor, cynk i magnez.

Niedawne badania pokazują, że ser ten jest źródłem peptydów, które mają właściwości przeciwzapalne i mogą przyczynić się do neutralizacji wolnych rodników. Dzięki temu skóra staje się zdrowsza i bardziej promienista. Istotny jest fakt, że Parmigiano Reggiano zawiera o wiele mniej laktozy niż inny nabiał.

Parmezan warto wprowadzić już do diety rocznego dziecka (ze względu na obecność dużej ilości soli nie poleca się go na początku rozszerzania diety). Chociaż to ser niepasteryzowany, to sposób jego wytwarzania (ser długo dojrzewa) sprawia, że szkodliwe bakterie nie mają szans się rozwinąć. Trzeba jednak zwrócić uwagę na jedn ważny aspekt przy zakupie. Oryginalny parmezan na etykiecie ma napis Parmigiano Reggiano DOP lub informację o pochodzeniu.

Wybrane dla Ciebie

W przedwojennej Polsce był hitem. Dziś młodzi nawet nie znają tego deseru
W przedwojennej Polsce był hitem. Dziś młodzi nawet nie znają tego deseru
Takie kotlety robiono przed wojną. Co chwilę się nimi zajadano, bo są pyszne i tanie
Takie kotlety robiono przed wojną. Co chwilę się nimi zajadano, bo są pyszne i tanie
Wystarczy 1 łyżeczka na czczo. Cukier się unormuje, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 1 łyżeczka na czczo. Cukier się unormuje, a serce będzie jak dzwon
Magda Gessler dodaje do ogórków kiszonych. Są jędrne i chrupią tak, że sąsiedzi słyszą
Magda Gessler dodaje do ogórków kiszonych. Są jędrne i chrupią tak, że sąsiedzi słyszą
Co się stanie, jeśli połkniesz pestkę czereśni? Wiele osób nie wie
Co się stanie, jeśli połkniesz pestkę czereśni? Wiele osób nie wie
Większość z nas trzyma tam blachy. Mało kto wie, do czego naprawdę służy
Większość z nas trzyma tam blachy. Mało kto wie, do czego naprawdę służy
Najgorszy dodatek do rosołu. Poprawia smak, ale powoduje tycie i zatyka tętnice
Najgorszy dodatek do rosołu. Poprawia smak, ale powoduje tycie i zatyka tętnice
Jemy bardzo mało tego mięsa. Jest pyszne, zdrowe i wolne od antybiotyków
Jemy bardzo mało tego mięsa. Jest pyszne, zdrowe i wolne od antybiotyków
Zawsze sieję je w czerwcu. Do samego listopada zbieram piękne plony
Zawsze sieję je w czerwcu. Do samego listopada zbieram piękne plony
Moja mama wyciąga z lodówki i robi ten oprysk. Jej ogórki, pomidory czy papryka są zdrowe i piękne
Moja mama wyciąga z lodówki i robi ten oprysk. Jej ogórki, pomidory czy papryka są zdrowe i piękne
Najgroźniejsze pasożyty. Można na nie trafić w jedzeniu, a wielu nie ma świadomości
Najgroźniejsze pasożyty. Można na nie trafić w jedzeniu, a wielu nie ma świadomości
Jedli codziennie rodzynki. Oto co stało się z ich ciśnieniem po 3 miesiącach
Jedli codziennie rodzynki. Oto co stało się z ich ciśnieniem po 3 miesiącach