Właśnie zaczyna się sezon. 5 powodów, dla których warto jeść morele

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia
Katarzyna Gileta

/ 6Źródło zdrowia

Obraz
© Fotolia

Morele nieodłącznie kojarzą się z latem. Choć mniejsze od brzoskwiń i nektarynek, wcale nie ustępują im smakiem i wartościami odżywczymi. Najlepiej smakują na surowo, jednak sprawdzą się równie jako składnik słodkich i wytrawnych dań. Oto 5 powodów, dla których warto jeść morele.

/ 6Nie pójdą w boczki

Obraz
© 123RF

Morele stanowią źródło pektyn, które wyłapują cząsteczki cholesterolu, obniżając jego poziom. Pektyny wypełniają żołądek, przez co na długo zasycają i chronią przed atakami głodu. 100 g świeżych owoców to ok. 50 kalorii. W tej chwili możemy kupić morele w promocji. Za kilogram tych owoców zapłacimy w Lidlu 5,99 zł.

/ 6Odkwaszają organizm

Obraz
© 123RF

Morele, szczególnie suszone, mają działanie zasadotwórcze, poleca się je przy nadkwasocie, a także osobom, które spożywają duże ilości mięsa. Dzięki zawartości błonnika regularnie jedzone morele regulują trawienie i chronią przed zaparciami. Pod tym względem morele suszone są nieporównywalnie lepsze od surowych: w 100 gramach zawierają ponad 20 gramów błonnika.

/ 6Przedłużają młodość

Obraz
© 123RF

Morele zawierają silne przeciwutleniacze, które mają działanie antynowotworowe i opóźniające procesy starzenia. Najważniejszy jest beta-karoten, żółty barwnik, z którego wątroba produkuje witaminę A. Beta-karoten, chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, odpowiedzialnych za rozwój chorób cywilizacyjnych oraz przyśpieszających proces starzenia organizmu. Jest bezcenny dla oczu i nadaje skórze młody zdrowy wygląd. Poprawia również koloryt cery, nadając jej ładny złocisty odcień. Wystarczy jeść trzy morele dziennie.

/ 6Wykazują działanie antynowotworowe

Obraz
© Shutterstock.com

W morelach nie tylko cenny jest ich miąższ. Na uwagę zasługują pestki, które w zależności od odmiany - słodkie z Azji lub gorzkie spotykane w Europie - mogą zastąpić migdały. Gorzkich pestek lepiej używać z umiarem, ponieważ zaledwie połówka wystarczy, aby nadać potrawie delikatnie orzechowy posmak. Pestki moreli używane są również do przygotowania olejków do wypieku, a także w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Pestki moreli zawierają również większe źródło amigdaliny (zwanej witaminą B-17) niż inne rośliny. Ta substancja ma bardzo korzystny wpływ dla ludzkiego zdrowia. Celuje i zabija komórki nowotworowe, budując system odpornościowy w celu ochrony przed ponownym pojawieniem się raka.

/ 6Są pyszne!

Obraz
© 123RF

Morele można zjeść na surowo, zrobić z nich przetwory, galaretki, kompoty, likiery, musy, dodać je do mięs, wypieków, deserów itp. Będą bardzo dobrym nadzieniem np. do knedli czy pierogów. Kupując morele, zwróćmy uwagę, by były w pełni dojrzałe, takie są bowiem najsmaczniejsze. Powinny mieć zatem intensywnie wybarwioną skórkę z charakterystycznym różowym "rumieńcem".

Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier