Właśnie zaczyna się sezon. 5 powodów, dla których warto jeść morele
Źródło zdrowia
Morele nieodłącznie kojarzą się z latem. Choć mniejsze od brzoskwiń i nektarynek, wcale nie ustępują im smakiem i wartościami odżywczymi. Najlepiej smakują na surowo, jednak sprawdzą się równie jako składnik słodkich i wytrawnych dań. Oto 5 powodów, dla których warto jeść morele.
Nie pójdą w boczki
Morele stanowią źródło pektyn, które wyłapują cząsteczki cholesterolu, obniżając jego poziom. Pektyny wypełniają żołądek, przez co na długo zasycają i chronią przed atakami głodu. 100 g świeżych owoców to ok. 50 kalorii. W tej chwili możemy kupić morele w promocji. Za kilogram tych owoców zapłacimy w Lidlu 5,99 zł.
Odkwaszają organizm
Morele, szczególnie suszone, mają działanie zasadotwórcze, poleca się je przy nadkwasocie, a także osobom, które spożywają duże ilości mięsa. Dzięki zawartości błonnika regularnie jedzone morele regulują trawienie i chronią przed zaparciami. Pod tym względem morele suszone są nieporównywalnie lepsze od surowych: w 100 gramach zawierają ponad 20 gramów błonnika.
Przedłużają młodość
Morele zawierają silne przeciwutleniacze, które mają działanie antynowotworowe i opóźniające procesy starzenia. Najważniejszy jest beta-karoten, żółty barwnik, z którego wątroba produkuje witaminę A. Beta-karoten, chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, odpowiedzialnych za rozwój chorób cywilizacyjnych oraz przyśpieszających proces starzenia organizmu. Jest bezcenny dla oczu i nadaje skórze młody zdrowy wygląd. Poprawia również koloryt cery, nadając jej ładny złocisty odcień. Wystarczy jeść trzy morele dziennie.
Wykazują działanie antynowotworowe
W morelach nie tylko cenny jest ich miąższ. Na uwagę zasługują pestki, które w zależności od odmiany - słodkie z Azji lub gorzkie spotykane w Europie - mogą zastąpić migdały. Gorzkich pestek lepiej używać z umiarem, ponieważ zaledwie połówka wystarczy, aby nadać potrawie delikatnie orzechowy posmak. Pestki moreli używane są również do przygotowania olejków do wypieku, a także w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Pestki moreli zawierają również większe źródło amigdaliny (zwanej witaminą B-17) niż inne rośliny. Ta substancja ma bardzo korzystny wpływ dla ludzkiego zdrowia. Celuje i zabija komórki nowotworowe, budując system odpornościowy w celu ochrony przed ponownym pojawieniem się raka.
Są pyszne!
Morele można zjeść na surowo, zrobić z nich przetwory, galaretki, kompoty, likiery, musy, dodać je do mięs, wypieków, deserów itp. Będą bardzo dobrym nadzieniem np. do knedli czy pierogów. Kupując morele, zwróćmy uwagę, by były w pełni dojrzałe, takie są bowiem najsmaczniejsze. Powinny mieć zatem intensywnie wybarwioną skórkę z charakterystycznym różowym "rumieńcem".