Właśnie zaczyna się sezon. 5 powodów, dla których warto jeść morele

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia
Katarzyna Gileta

/ 6Źródło zdrowia

Obraz
© Fotolia

Morele nieodłącznie kojarzą się z latem. Choć mniejsze od brzoskwiń i nektarynek, wcale nie ustępują im smakiem i wartościami odżywczymi. Najlepiej smakują na surowo, jednak sprawdzą się równie jako składnik słodkich i wytrawnych dań. Oto 5 powodów, dla których warto jeść morele.

/ 6Nie pójdą w boczki

Obraz
© 123RF

Morele stanowią źródło pektyn, które wyłapują cząsteczki cholesterolu, obniżając jego poziom. Pektyny wypełniają żołądek, przez co na długo zasycają i chronią przed atakami głodu. 100 g świeżych owoców to ok. 50 kalorii. W tej chwili możemy kupić morele w promocji. Za kilogram tych owoców zapłacimy w Lidlu 5,99 zł.

/ 6Odkwaszają organizm

Obraz
© 123RF

Morele, szczególnie suszone, mają działanie zasadotwórcze, poleca się je przy nadkwasocie, a także osobom, które spożywają duże ilości mięsa. Dzięki zawartości błonnika regularnie jedzone morele regulują trawienie i chronią przed zaparciami. Pod tym względem morele suszone są nieporównywalnie lepsze od surowych: w 100 gramach zawierają ponad 20 gramów błonnika.

/ 6Przedłużają młodość

Obraz
© 123RF

Morele zawierają silne przeciwutleniacze, które mają działanie antynowotworowe i opóźniające procesy starzenia. Najważniejszy jest beta-karoten, żółty barwnik, z którego wątroba produkuje witaminę A. Beta-karoten, chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, odpowiedzialnych za rozwój chorób cywilizacyjnych oraz przyśpieszających proces starzenia organizmu. Jest bezcenny dla oczu i nadaje skórze młody zdrowy wygląd. Poprawia również koloryt cery, nadając jej ładny złocisty odcień. Wystarczy jeść trzy morele dziennie.

/ 6Wykazują działanie antynowotworowe

Obraz
© Shutterstock.com

W morelach nie tylko cenny jest ich miąższ. Na uwagę zasługują pestki, które w zależności od odmiany - słodkie z Azji lub gorzkie spotykane w Europie - mogą zastąpić migdały. Gorzkich pestek lepiej używać z umiarem, ponieważ zaledwie połówka wystarczy, aby nadać potrawie delikatnie orzechowy posmak. Pestki moreli używane są również do przygotowania olejków do wypieku, a także w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Pestki moreli zawierają również większe źródło amigdaliny (zwanej witaminą B-17) niż inne rośliny. Ta substancja ma bardzo korzystny wpływ dla ludzkiego zdrowia. Celuje i zabija komórki nowotworowe, budując system odpornościowy w celu ochrony przed ponownym pojawieniem się raka.

/ 6Są pyszne!

Obraz
© 123RF

Morele można zjeść na surowo, zrobić z nich przetwory, galaretki, kompoty, likiery, musy, dodać je do mięs, wypieków, deserów itp. Będą bardzo dobrym nadzieniem np. do knedli czy pierogów. Kupując morele, zwróćmy uwagę, by były w pełni dojrzałe, takie są bowiem najsmaczniejsze. Powinny mieć zatem intensywnie wybarwioną skórkę z charakterystycznym różowym "rumieńcem".

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę