Wilgotne ciasto marchewkowe z kremem

Kiedy wpadam na kawę do sieciówek, mogę przejść obojętnie obok wielu ciast. Widok perfekcyjnego, puszystego marchewkowca sprawia jednak, że w oczekiwaniu na kawę leci mi ślinka. Od dawna szlifuję przepis w domowym zaciszu. Poniżej znajdziesz moją ulubioną wersję złocistych blatów przełożonych aksamitnym, słodko-słonym twarożkiem.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
To łatwe i pyszne ciasto bez glutenu
To łatwe i pyszne ciasto bez glutenu (Materiały prasowe, Fot: rita)

Przepis pochodzi z najnowszej książki Bez glutenu. Bez wyrzeczeń. Natchnione przepisy dla bezglutenowców, wegetarian i całej reszty świata, autor: Weronika Madejska, Wydawnictwo Septem, której prapremiera przewidziana jest na czerwiec 2018. Składniki:

100 g mąki ziemniaczanej

50 g bezglutenowej mąki owsianej

50 g mąki ryżowej

2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

3 łyżeczki cynamonu

150 g cukru trzcinowego

4 jajka

150 ml oleju

200 g marchewki startej na drobnych oczkach

100 g orzechów włoskich

100 g rodzynek

Krem twarogowy

400 g serka typu Philadelphia

2 – 3 łyżki mleka

syrop klonowy do smaku

  1. Tortownicę o średnicy 22 – 24 cm natłuść i wyłóż papierem do pieczenia.
  1. Rodzynki zalej ciepłą wodą i odstaw do napęcznienia. Orzechy posiekaj.
  1. Wszystkie rodzaje mąki wymieszaj, połącz z cynamonem i przesiej z proszkiem.
  1. Jajka ubijaj z cukrem przez kilka minut do puszystości. Dodawaj po trochę oleju i kilka łyżek mąki, cały czas miksując.
  1. Na koniec wmieszaj łyżką startą marchewkę, orzechy oraz odsączone rodzynki.
  1. Połowę ciasta przełóż do foremki. Wyrównaj i piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C.
  1. Następnie w ten sam sposób upiecz drugą część ciasta. Przekrojenie jednego blatu na pół mogłoby się źle skończyć ze względu na kawałki bakalii.
  1. Gotowe ciasto dobrze wystudź.
  1. Serek zmiksuj z mlekiem i pożądaną ilością syropu.
  1. Blaty marchewkowe przełóż kremem i uwieńcz połówkami orzechów.
  1. Schładzaj przez kilka godzin w lodówce.

Smacznego!

Polub WP Kuchnia
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.