WAŻNE
TERAZ

Atak Rosji na Kijów. Ucierpiał budynek polskiej ambasady

Wilgotne ciasto marchewkowe z kremem

Kiedy wpadam na kawę do sieciówek, mogę przejść obojętnie obok wielu ciast. Widok perfekcyjnego, puszystego marchewkowca sprawia jednak, że w oczekiwaniu na kawę leci mi ślinka. Od dawna szlifuję przepis w domowym zaciszu. Poniżej znajdziesz moją ulubioną wersję złocistych blatów przełożonych aksamitnym, słodko-słonym twarożkiem.

To łatwe i pyszne ciasto bez glutenu
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe | rita

Przepis pochodzi z najnowszej książki Bez glutenu. Bez wyrzeczeń. Natchnione przepisy dla bezglutenowców, wegetarian i całej reszty świata, autor: Weronika Madejska, Wydawnictwo Septem, której prapremiera przewidziana jest na czerwiec 2018. Składniki:

100 g mąki ziemniaczanej

50 g bezglutenowej mąki owsianej

50 g mąki ryżowej

2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

3 łyżeczki cynamonu

150 g cukru trzcinowego

4 jajka

150 ml oleju

200 g marchewki startej na drobnych oczkach

100 g orzechów włoskich

100 g rodzynek

Krem twarogowy

400 g serka typu Philadelphia

2 – 3 łyżki mleka

syrop klonowy do smaku

  1. Tortownicę o średnicy 22 – 24 cm natłuść i wyłóż papierem do pieczenia.
  1. Rodzynki zalej ciepłą wodą i odstaw do napęcznienia. Orzechy posiekaj.
  1. Wszystkie rodzaje mąki wymieszaj, połącz z cynamonem i przesiej z proszkiem.
  1. Jajka ubijaj z cukrem przez kilka minut do puszystości. Dodawaj po trochę oleju i kilka łyżek mąki, cały czas miksując.
  1. Na koniec wmieszaj łyżką startą marchewkę, orzechy oraz odsączone rodzynki.
  1. Połowę ciasta przełóż do foremki. Wyrównaj i piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C.
  1. Następnie w ten sam sposób upiecz drugą część ciasta. Przekrojenie jednego blatu na pół mogłoby się źle skończyć ze względu na kawałki bakalii.
  1. Gotowe ciasto dobrze wystudź.
  1. Serek zmiksuj z mlekiem i pożądaną ilością syropu.
  1. Blaty marchewkowe przełóż kremem i uwieńcz połówkami orzechów.
  1. Schładzaj przez kilka godzin w lodówce.

Smacznego!

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń