Trwa ładowanie...

Wilgotne ciasto marchewkowe z kremem

Kiedy wpadam na kawę do sieciówek, mogę przejść obojętnie obok wielu ciast. Widok perfekcyjnego, puszystego marchewkowca sprawia jednak, że w oczekiwaniu na kawę leci mi ślinka. Od dawna szlifuję przepis w domowym zaciszu. Poniżej znajdziesz moją ulubioną wersję złocistych blatów przełożonych aksamitnym, słodko-słonym twarożkiem.

Wilgotne ciasto marchewkowe z krememŹródło: Materiały prasowe, fot: rita
daa46p4
daa46p4

Przepis pochodzi z najnowszej książki Bez glutenu. Bez wyrzeczeń. Natchnione przepisy dla bezglutenowców, wegetarian i całej reszty świata, autor: Weronika Madejska, Wydawnictwo Septem, której prapremiera przewidziana jest na czerwiec 2018. Składniki:

100 g mąki ziemniaczanej

50 g bezglutenowej mąki owsianej

50 g mąki ryżowej

daa46p4

2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

3 łyżeczki cynamonu

150 g cukru trzcinowego

4 jajka

150 ml oleju

200 g marchewki startej na drobnych oczkach

100 g orzechów włoskich

100 g rodzynek

Krem twarogowy

400 g serka typu Philadelphia

2 – 3 łyżki mleka

syrop klonowy do smaku

  1. Tortownicę o średnicy 22 – 24 cm natłuść i wyłóż papierem do pieczenia.
  1. Rodzynki zalej ciepłą wodą i odstaw do napęcznienia. Orzechy posiekaj.
  1. Wszystkie rodzaje mąki wymieszaj, połącz z cynamonem i przesiej z proszkiem.
  1. Jajka ubijaj z cukrem przez kilka minut do puszystości. Dodawaj po trochę oleju i kilka łyżek mąki, cały czas miksując.
  1. Na koniec wmieszaj łyżką startą marchewkę, orzechy oraz odsączone rodzynki.
  1. Połowę ciasta przełóż do foremki. Wyrównaj i piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C.
  1. Następnie w ten sam sposób upiecz drugą część ciasta. Przekrojenie jednego blatu na pół mogłoby się źle skończyć ze względu na kawałki bakalii.
  1. Gotowe ciasto dobrze wystudź.
  1. Serek zmiksuj z mlekiem i pożądaną ilością syropu.
  1. Blaty marchewkowe przełóż kremem i uwieńcz połówkami orzechów.
  1. Schładzaj przez kilka godzin w lodówce.

Smacznego!

daa46p4
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
daa46p4
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj