Wilgotne ciasto marchewkowe z kremem

Kiedy wpadam na kawę do sieciówek, mogę przejść obojętnie obok wielu ciast. Widok perfekcyjnego, puszystego marchewkowca sprawia jednak, że w oczekiwaniu na kawę leci mi ślinka. Od dawna szlifuję przepis w domowym zaciszu. Poniżej znajdziesz moją ulubioną wersję złocistych blatów przełożonych aksamitnym, słodko-słonym twarożkiem.

To łatwe i pyszne ciasto bez glutenu
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe | rita

Przepis pochodzi z najnowszej książki Bez glutenu. Bez wyrzeczeń. Natchnione przepisy dla bezglutenowców, wegetarian i całej reszty świata, autor: Weronika Madejska, Wydawnictwo Septem, której prapremiera przewidziana jest na czerwiec 2018. Składniki:

100 g mąki ziemniaczanej

50 g bezglutenowej mąki owsianej

50 g mąki ryżowej

2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

3 łyżeczki cynamonu

150 g cukru trzcinowego

4 jajka

150 ml oleju

200 g marchewki startej na drobnych oczkach

100 g orzechów włoskich

100 g rodzynek

Krem twarogowy

400 g serka typu Philadelphia

2 – 3 łyżki mleka

syrop klonowy do smaku

  1. Tortownicę o średnicy 22 – 24 cm natłuść i wyłóż papierem do pieczenia.
  1. Rodzynki zalej ciepłą wodą i odstaw do napęcznienia. Orzechy posiekaj.
  1. Wszystkie rodzaje mąki wymieszaj, połącz z cynamonem i przesiej z proszkiem.
  1. Jajka ubijaj z cukrem przez kilka minut do puszystości. Dodawaj po trochę oleju i kilka łyżek mąki, cały czas miksując.
  1. Na koniec wmieszaj łyżką startą marchewkę, orzechy oraz odsączone rodzynki.
  1. Połowę ciasta przełóż do foremki. Wyrównaj i piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C.
  1. Następnie w ten sam sposób upiecz drugą część ciasta. Przekrojenie jednego blatu na pół mogłoby się źle skończyć ze względu na kawałki bakalii.
  1. Gotowe ciasto dobrze wystudź.
  1. Serek zmiksuj z mlekiem i pożądaną ilością syropu.
  1. Blaty marchewkowe przełóż kremem i uwieńcz połówkami orzechów.
  1. Schładzaj przez kilka godzin w lodówce.

Smacznego!

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę