Wigilijna zupa zambijska z orzeszków ziemnych
Tradycyjna zupa, którą podajemy na wigilijnym stole to najczęściej barszczyk z uszkami. W niektórych domach podaje się też zupę grzybową, rybną czy migdałową. My mamy jednak jeszcze inną propozycję - wigilijną zupę zambijską, pełną warzyw z dodatkiem chrzanu i orzeszków ziemnych.
oprac. Katarzyna Gileta
Składniki
- cebule białe - 2 sztuki
- cebule czerwone - 2 sztuki
- pomidor - 1 sztuka
- ugotowane ziemniaki - 3 sztuki
- ugotowany ryż - 1/2 szklanki
- czosnek - 2 ząbki
- zmielone orzeszki ziemne bez soli - 1 szklanka
- wywar warzywny z kostek rosołowych - 1 litr
- masło - 1 łyżka
- łyżeczka chrzanu
Przepis
- Cebule pokrojone w talarki podsmażamy na maśle. Dodajemy do tego pokrojony w kostkę pomidor/wcześniej zdejmujemy skórkę/ i ziemniaki, chrzan oraz ryż.
- Wszystko zalewamy wywarem warzywnym i doprawiamy posiekanym czosnkiem.
- Na koniec dodajemy zmielone orzeszki ziemne i gotujemy wszystko około 10 minut.
- Po ugotowaniu miksujemy i podajemy z plackami ziemniaczanymi.
- Mozna ozdobić zieleniną. Zupa jest oryginalna w smaku i wyglądzie oraz bardzo smaczna.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl