Wiemy, skąd się bierze biały nalot na czekoladzie. Nie jest trujący

Znacie to uczucie, gdy nachodzi was ochota na coś słodkiego i nagle przypominacie sobie, że na dnie szuflady ukryliście tabliczkę czekolady? Super, prawda? Gorzej, gdy okazuje się, że upragniona słodycz pokryta jest biały nalotem. Czy to oznacza, że jest niejadalna? Na szczęście nie.

Jeśli na czekoladzie występuje biały nalot, nie oznacza, że nie nadaje się do jedzenia.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Okazuje się, że biały nalot na czekoladzie wcale nie świadczy o tym, że nadaje się tylko do wyrzucenia. Zjawisko to zależne jest od sposobu przechowywania czekolady i nazywane jest "rozkwitem tłuszczu". Jeśli trzymamy czekoladę w zbyt niskich lub zbyt wysokich temperaturach, cząsteczki tłuszczu w czekoladzie wznoszą się na powierzchnię, tworząc biały film. Jak donosi "Independent", jest to najczęstsza przyczyna reklamacji i skarg klientów. Przemysł czekoladowy traci na tym miliony funtów rocznie.

Zobacz też: Dlaczego nie powinniśmy trzymac czekolady w lodówce?

O tym, że biały nalot znaczy tylko tyle, że czekolada była źle przechowywana, przekonali się naukowcy w fabryce w Hamburgu dzięki wykorzystaniu największego na świecie promieniowania rentgenowskiego. Odkryli oni , że to tłuszcz zamienia się w proszek i wydostaje na powierzchnię przez małe pęknięcia w czekoladzie. Nie oznacza to więc, że czekolada jest niejadalna – tyle tylko, że znacznie gorzej wygląda.

Co więc możemy zrobić, aby temu zapobiec? Najlepiej przechowywać czekoladę w temperaturze od 14 do 18 stopni Celsjusza. Takie warunki skutecznie zapobiegają oddzielaniu się tłuszczu. My polecamy jeszcze lepszy sposób. Zamiast przechowywać, zjeść od razu. Zawsze działa.

Źródło: independent.co.uk

Wybrane dla Ciebie

Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita