Wiemy, skąd się bierze biały nalot na czekoladzie. Nie jest trujący

Znacie to uczucie, gdy nachodzi was ochota na coś słodkiego i nagle przypominacie sobie, że na dnie szuflady ukryliście tabliczkę czekolady? Super, prawda? Gorzej, gdy okazuje się, że upragniona słodycz pokryta jest biały nalotem. Czy to oznacza, że jest niejadalna? Na szczęście nie.

Jeśli na czekoladzie występuje biały nalot, nie oznacza, że nie nadaje się do jedzenia.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Okazuje się, że biały nalot na czekoladzie wcale nie świadczy o tym, że nadaje się tylko do wyrzucenia. Zjawisko to zależne jest od sposobu przechowywania czekolady i nazywane jest "rozkwitem tłuszczu". Jeśli trzymamy czekoladę w zbyt niskich lub zbyt wysokich temperaturach, cząsteczki tłuszczu w czekoladzie wznoszą się na powierzchnię, tworząc biały film. Jak donosi "Independent", jest to najczęstsza przyczyna reklamacji i skarg klientów. Przemysł czekoladowy traci na tym miliony funtów rocznie.

Zobacz też: Dlaczego nie powinniśmy trzymac czekolady w lodówce?

O tym, że biały nalot znaczy tylko tyle, że czekolada była źle przechowywana, przekonali się naukowcy w fabryce w Hamburgu dzięki wykorzystaniu największego na świecie promieniowania rentgenowskiego. Odkryli oni , że to tłuszcz zamienia się w proszek i wydostaje na powierzchnię przez małe pęknięcia w czekoladzie. Nie oznacza to więc, że czekolada jest niejadalna – tyle tylko, że znacznie gorzej wygląda.

Co więc możemy zrobić, aby temu zapobiec? Najlepiej przechowywać czekoladę w temperaturze od 14 do 18 stopni Celsjusza. Takie warunki skutecznie zapobiegają oddzielaniu się tłuszczu. My polecamy jeszcze lepszy sposób. Zamiast przechowywać, zjeść od razu. Zawsze działa.

Źródło: independent.co.uk

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz