Wiemy, skąd się bierze biały nalot na czekoladzie. Nie jest trujący

Znacie to uczucie, gdy nachodzi was ochota na coś słodkiego i nagle przypominacie sobie, że na dnie szuflady ukryliście tabliczkę czekolady? Super, prawda? Gorzej, gdy okazuje się, że upragniona słodycz pokryta jest biały nalotem. Czy to oznacza, że jest niejadalna? Na szczęście nie.

Jeśli na czekoladzie występuje biały nalot, nie oznacza, że nie nadaje się do jedzenia.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Okazuje się, że biały nalot na czekoladzie wcale nie świadczy o tym, że nadaje się tylko do wyrzucenia. Zjawisko to zależne jest od sposobu przechowywania czekolady i nazywane jest "rozkwitem tłuszczu". Jeśli trzymamy czekoladę w zbyt niskich lub zbyt wysokich temperaturach, cząsteczki tłuszczu w czekoladzie wznoszą się na powierzchnię, tworząc biały film. Jak donosi "Independent", jest to najczęstsza przyczyna reklamacji i skarg klientów. Przemysł czekoladowy traci na tym miliony funtów rocznie.

Zobacz też: Dlaczego nie powinniśmy trzymac czekolady w lodówce?

O tym, że biały nalot znaczy tylko tyle, że czekolada była źle przechowywana, przekonali się naukowcy w fabryce w Hamburgu dzięki wykorzystaniu największego na świecie promieniowania rentgenowskiego. Odkryli oni , że to tłuszcz zamienia się w proszek i wydostaje na powierzchnię przez małe pęknięcia w czekoladzie. Nie oznacza to więc, że czekolada jest niejadalna – tyle tylko, że znacznie gorzej wygląda.

Co więc możemy zrobić, aby temu zapobiec? Najlepiej przechowywać czekoladę w temperaturze od 14 do 18 stopni Celsjusza. Takie warunki skutecznie zapobiegają oddzielaniu się tłuszczu. My polecamy jeszcze lepszy sposób. Zamiast przechowywać, zjeść od razu. Zawsze działa.

Źródło: independent.co.uk

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości