Wiemy, skąd się bierze biały nalot na czekoladzie. Nie jest trujący

Znacie to uczucie, gdy nachodzi was ochota na coś słodkiego i nagle przypominacie sobie, że na dnie szuflady ukryliście tabliczkę czekolady? Super, prawda? Gorzej, gdy okazuje się, że upragniona słodycz pokryta jest biały nalotem. Czy to oznacza, że jest niejadalna? Na szczęście nie.

Jeśli na czekoladzie występuje biały nalot, nie oznacza, że nie nadaje się do jedzenia.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Okazuje się, że biały nalot na czekoladzie wcale nie świadczy o tym, że nadaje się tylko do wyrzucenia. Zjawisko to zależne jest od sposobu przechowywania czekolady i nazywane jest "rozkwitem tłuszczu". Jeśli trzymamy czekoladę w zbyt niskich lub zbyt wysokich temperaturach, cząsteczki tłuszczu w czekoladzie wznoszą się na powierzchnię, tworząc biały film. Jak donosi "Independent", jest to najczęstsza przyczyna reklamacji i skarg klientów. Przemysł czekoladowy traci na tym miliony funtów rocznie.

Zobacz też: Dlaczego nie powinniśmy trzymac czekolady w lodówce?

O tym, że biały nalot znaczy tylko tyle, że czekolada była źle przechowywana, przekonali się naukowcy w fabryce w Hamburgu dzięki wykorzystaniu największego na świecie promieniowania rentgenowskiego. Odkryli oni , że to tłuszcz zamienia się w proszek i wydostaje na powierzchnię przez małe pęknięcia w czekoladzie. Nie oznacza to więc, że czekolada jest niejadalna – tyle tylko, że znacznie gorzej wygląda.

Co więc możemy zrobić, aby temu zapobiec? Najlepiej przechowywać czekoladę w temperaturze od 14 do 18 stopni Celsjusza. Takie warunki skutecznie zapobiegają oddzielaniu się tłuszczu. My polecamy jeszcze lepszy sposób. Zamiast przechowywać, zjeść od razu. Zawsze działa.

Źródło: independent.co.uk

Wybrane dla Ciebie

Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy