Wielu Polaków zajada się tym serem. Mało kto wie, jak naprawdę wpływa na organizm
Dietetyk Antoni Sławkowski w swoim serwisie na temat zdrowego odżywiania podsumował najważniejsze informacje na temat najpopularniejszego sera do wiosennych i letnich sałatek. Mozzarella w kulkach doskonale smakuje nie tylko w klasycznym caprese, ale także w połączeniu z owocami sezonowymi, takimi jak truskawki, czereśnie czy arbuz.
Wiele osób zachwyca się mozzarellą ze względu na delikatną konsystencję i kremowy smak. W sklepach dostępne są duże lub małe kulki, które można wrzucić do sałatki z młodym szpinakiem lub kremu pomidorowego. Topniejący ser i do tego pesto bazyliowe tworzą bajeczne połączenie, na myśl o którym ślinka cieknie. W jedzeniu sera łatwo się zapomnieć. Dietetyk wymienia wiele zalet, ale zaznacza, że kluczowy jest umiar.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kiedy nie mam czasu, serwuję makaron caprese. Pyszny sos pomidorowy robię bez gotowania
Dla jakich składników odżywczych warto sięgnąć po mozzarellę?
Mozzarella to ser o wysokiej zawartości białka – jest więc pożądanym składnikiem w diecie ketogenicznej, a także odchudzającej, pod warunkiem, że trzymasz się zalecanych ilości. Ilość wapnia w 100 g sera pokrywa ponad 50 procent dziennego zapotrzebowania na ten składnik. W takiej ilości mozzarelli znajduje się także 2,28 mcg witaminy B12, co przekłada się na 95 procent dziennego zapotrzebowania.
"Badania naukowe potwierdzają, że regularne spożywanie produktów bogatych w witaminę B12 zmniejsza ryzyko chorób neurologicznych. Szczególnie istotne jest to dla osób starszych i wegetarian" – zaznacza Antoni Sławkowski w artykule na portalu zdrowejelita.edu.pl.
Zawartość tłuszczu budzi obawy dietetyka
Nie należy rezygnować z sera ze względu na wysoką zawartość tłuszczu – ta grupa składników odżywczych również odgrywa ważną rolę w organizmie. Obok kwasów nasyconych mozzarella zawiera także kwasy omega-3 i omega-6, które mają korzystny wpływ na układ krążenia i pracę serca.
"Organizm najlepiej przyswaja minerały z mozzarelli w obecności witaminy D. Tłuszcz zawarty w serze wspomaga ten proces" – dodaje dietetyk.
Jednak ze względu na wysoką wartość energetyczną (299 kcal w 100 g) oraz wysoką zawartość tłuszczów nasyconych warto zachować umiar. Osoby dorosłe powinny ograniczyć się do spożywania 30-50 g mozzarelli dziennie. U dzieci w wieku od 4 do 12 lat norma dzienna wynosi maksymalnie 20-30 g. Jedynie młodzież w okresie intensywnego wzrostu oraz osoby bardziej aktywne fizycznie mogą sobie pozwolić na większą porcję – do 60 g dziennie.
Dietetyk nie zaleca spożywania kremowego włoskiego sera każdego dnia:
"Mozzarellę najlepiej spożywać 2–3 razy w tygodniu. Regularne, ale umiarkowane spożycie przynosi najwięcej korzyści zdrowotnych" – pisze w artykule.
Kto powinien uważać na mozzarellę?
Proponowane przez dietetyka dzienne porcje sera dotyczą osób zdrowych. Jeśli masz problemy z cholesterolem, powinieneś ograniczyć spożywanie mozzarelli lub wybrać wersję light, która zawiera mniej tłuszczów nasyconych. W sklepach są dostępne również sery o niższej zawartości soli, które są bardziej odpowiednie dla osób z nadciśnieniem.
Możesz wybrać mozzarellę bez laktozy, jeśli masz problemy z trawieniem tego cukru. W przypadku diety odchudzającej, zmniejsz dzienną dawkę do 30 g tego sera.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.