Wielu Polaków zajada się tym serem. Mało kto wie, jak naprawdę wpływa na organizm

Dietetyk Antoni Sławkowski w swoim serwisie na temat zdrowego odżywiania podsumował najważniejsze informacje na temat najpopularniejszego sera do wiosennych i letnich sałatek. Mozzarella w kulkach doskonale smakuje nie tylko w klasycznym caprese, ale także w połączeniu z owocami sezonowymi, takimi jak truskawki, czereśnie czy arbuz.

Kremowe kulki można jeść bez końca, dietetyk apeluje o umiarKremowe kulki można jeść bez końca, dietetyk apeluje o umiar
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn
3

Wiele osób zachwyca się mozzarellą ze względu na delikatną konsystencję i kremowy smak. W sklepach dostępne są duże lub małe kulki, które można wrzucić do sałatki z młodym szpinakiem lub kremu pomidorowego. Topniejący ser i do tego pesto bazyliowe tworzą bajeczne połączenie, na myśl o którym ślinka cieknie. W jedzeniu sera łatwo się zapomnieć. Dietetyk wymienia wiele zalet, ale zaznacza, że kluczowy jest umiar.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy nie mam czasu, serwuję makaron caprese. Pyszny sos pomidorowy robię bez gotowania

Dla jakich składników odżywczych warto sięgnąć po mozzarellę?

Mozzarella to ser o wysokiej zawartości białka – jest więc pożądanym składnikiem w diecie ketogenicznej, a także odchudzającej, pod warunkiem, że trzymasz się zalecanych ilości. Ilość wapnia w 100 g sera pokrywa ponad 50 procent dziennego zapotrzebowania na ten składnik. W takiej ilości mozzarelli znajduje się także 2,28 mcg witaminy B12, co przekłada się na 95 procent dziennego zapotrzebowania.

"Badania naukowe potwierdzają, że regularne spożywanie produktów bogatych w witaminę B12 zmniejsza ryzyko chorób neurologicznych. Szczególnie istotne jest to dla osób starszych i wegetarian" – zaznacza Antoni Sławkowski w artykule na portalu zdrowejelita.edu.pl.

Zawartość tłuszczu budzi obawy dietetyka

Nie należy rezygnować z sera ze względu na wysoką zawartość tłuszczu – ta grupa składników odżywczych również odgrywa ważną rolę w organizmie. Obok kwasów nasyconych mozzarella zawiera także kwasy omega-3 i omega-6, które mają korzystny wpływ na układ krążenia i pracę serca.

"Organizm najlepiej przyswaja minerały z mozzarelli w obecności witaminy D. Tłuszcz zawarty w serze wspomaga ten proces" – dodaje dietetyk.

Jednak ze względu na wysoką wartość energetyczną (299 kcal w 100 g) oraz wysoką zawartość tłuszczów nasyconych warto zachować umiar. Osoby dorosłe powinny ograniczyć się do spożywania 30-50 g mozzarelli dziennie. U dzieci w wieku od 4 do 12 lat norma dzienna wynosi maksymalnie 20-30 g. Jedynie młodzież w okresie intensywnego wzrostu oraz osoby bardziej aktywne fizycznie mogą sobie pozwolić na większą porcję – do 60 g dziennie.

Dietetyk nie zaleca spożywania kremowego włoskiego sera każdego dnia:

"Mozzarellę najlepiej spożywać 2–3 razy w tygodniu. Regularne, ale umiarkowane spożycie przynosi najwięcej korzyści zdrowotnych" – pisze w artykule.

Kto powinien uważać na mozzarellę?

Proponowane przez dietetyka dzienne porcje sera dotyczą osób zdrowych. Jeśli masz problemy z cholesterolem, powinieneś ograniczyć spożywanie mozzarelli lub wybrać wersję light, która zawiera mniej tłuszczów nasyconych. W sklepach są dostępne również sery o niższej zawartości soli, które są bardziej odpowiednie dla osób z nadciśnieniem.

Możesz wybrać mozzarellę bez laktozy, jeśli masz problemy z trawieniem tego cukru. W przypadku diety odchudzającej, zmniejsz dzienną dawkę do 30 g tego sera.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie

Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały