Wielu nawet nie wie, że taki grzyb istnieje. Pachnie jak śledź, ale smakuje obłędnie pysznie

Na co dzień rośnie w cieniu innych gatunków, a wielu grzybiarzu nawet się po niego nie schyla. To błąd, bo niepozorny grzyb skrywa w sobie wiele zalet.

Mleczaj smaczny to niedoceniany grzybMleczaj smaczny to niedoceniany grzyb
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Mleczajowiec smaczny (Lactarius volemus), zwany potocznie krówką, to grzyb, który często pozostaje w cieniu bardziej popularnych borowików czy maślaków. Występuje powszechnie, ale jego charakterystyczny rybi zapach może odstraszyć od zbierania. Warto jednak dać mu szansę, bo po obróbce termicznej zapach całkowicie znika, a grzyb potrafi oczarować wyjątkowym smakiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obiadowa szynka w aromatycznym sosie. Mięso tak kruche, że wprost rozpływa się w ustach

Jak rozpoznać mleczajowca smacznego?

Mleczaj smaczny wyróżnia się specyficznym, rybim zapachem oraz gęstym mleczkiem. Jego kapelusz, o średnicy od pięciu do piętnastu centymetrów, ma gładką powierzchnię i rudopomarańczowy odcień, bez pasków czy kropek. Początkowo wypukły, z czasem staje się płaski z wgnieceniem pośrodku. Blaszki są gęste, zmieniające kolor z jasnego na pomarańczowy, a po uszkodzeniu przybierają rdzawobrązowy odcień. Trzon, o długości od sześciu do dwunastu centymetrów, jest walcowaty i pomarańczowożółty.

Mleczaj smaczny nazywany jest też krówką
Mleczaj smaczny nazywany jest też krówką © Adobe Stock

Kluczowym elementem identyfikacji jest obfite i gęste białe mleczko, które wydziela się w każdej uszkodzonej części grzyba. Wystarczy lekko naciąć blaszkę lub trzon, a natychmiast pojawia się charakterystyczna, biała ciecz. To mleczko, w przeciwieństwie do soku wielu innych gatunków, nie jest piekące ani gorzkie, a z czasem może lekko brązowieć na powietrzu.

Grzyb ten rośnie od lata do jesieni w lasach liściastych i iglastych, często pod bukami, dębami i sosnami.

Grzyb o zapachu śledzi

Choć surowy mleczaj smaczny może wydzielać silny, rybny zapach, przypominający śledzie, po obróbce termicznej przekształca się w przysmak o wyjątkowo łagodnym i słodkawym smaku. Doskonale smakuje smażony na maśle z cebulą. Można go również marynować, grillować lub dodawać do zup i sosów. Jego jędrna, mięsista struktura sprawia, że jest doskonałą alternatywą dla mięsa.

Mleczaj można jeść nawet na surowo
Mleczaj można jeść nawet na surowo © Adobe Stock

Mleczajowiec smaczny to jeden z nielicznych polskich grzybów, które można spożywać na surowo, pod warunkiem absolutnej pewności co do identyfikacji gatunku. Wystarczy pokroić go w cienkie plasterki, posypać solą i pieprzem, aby cieszyć się jego chrupiącą i delikatnie orzechową strukturą. To świetny składnik do sałatek lub oryginalna alternatywa dla carpaccio.

Oprócz jedzenia na surowo mleczajowiec sprawdza się w wielu innych daniach. Doskonale smakuje duszony z warzywami, grillowany, a nawet dodany do zup czy sosów. Jego jędrna i mięsista struktura sprawia, że jest doskonałą alternatywą dla mięsa w daniach wegetariańskich. Można go także marynować w occie, aby zachować jego smak na dłużej.

Zasady grzybobrania

Pamiętaj o najważniejsze zasadach bezpiecznego grzybobrania. Zbieraj wyłącznie te grzyby, które dobrze znasz, a najlepiej skonsultuj swoje zbiory z grzyboznawcą. Nie wyrywaj, nie niszcz grzybni oraz leśnej ściółki. Unikaj zbierania bardzo małych lub młodych grzybów, które trudno zidentyfikować. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, skontaktuj się z najbliższą stacją sanitarno-epidemiologiczną.

Pamiętaj, aby nie podawać grzybów małym dzieciom. Nie przyjmuj porad od przypadkowo spotkanych grzybiarzy i unikaj kupowania grzybów z nieznanego źródła. Co najważniejsze, nigdy nie próbuj identyfikować grzybów, smakując – to może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia.

Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza