Wielu nawet nie wie, że taki grzyb istnieje. Pachnie jak śledź, ale smakuje obłędnie pysznie

Na co dzień rośnie w cieniu innych gatunków, a wielu grzybiarzu nawet się po niego nie schyla. To błąd, bo niepozorny grzyb skrywa w sobie wiele zalet.

Mleczaj smaczny to niedoceniany grzybMleczaj smaczny to niedoceniany grzyb
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Mleczajowiec smaczny (Lactarius volemus), zwany potocznie krówką, to grzyb, który często pozostaje w cieniu bardziej popularnych borowików czy maślaków. Występuje powszechnie, ale jego charakterystyczny rybi zapach może odstraszyć od zbierania. Warto jednak dać mu szansę, bo po obróbce termicznej zapach całkowicie znika, a grzyb potrafi oczarować wyjątkowym smakiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obiadowa szynka w aromatycznym sosie. Mięso tak kruche, że wprost rozpływa się w ustach

Jak rozpoznać mleczajowca smacznego?

Mleczaj smaczny wyróżnia się specyficznym, rybim zapachem oraz gęstym mleczkiem. Jego kapelusz, o średnicy od pięciu do piętnastu centymetrów, ma gładką powierzchnię i rudopomarańczowy odcień, bez pasków czy kropek. Początkowo wypukły, z czasem staje się płaski z wgnieceniem pośrodku. Blaszki są gęste, zmieniające kolor z jasnego na pomarańczowy, a po uszkodzeniu przybierają rdzawobrązowy odcień. Trzon, o długości od sześciu do dwunastu centymetrów, jest walcowaty i pomarańczowożółty.

Mleczaj smaczny nazywany jest też krówką
Mleczaj smaczny nazywany jest też krówką © Adobe Stock

Kluczowym elementem identyfikacji jest obfite i gęste białe mleczko, które wydziela się w każdej uszkodzonej części grzyba. Wystarczy lekko naciąć blaszkę lub trzon, a natychmiast pojawia się charakterystyczna, biała ciecz. To mleczko, w przeciwieństwie do soku wielu innych gatunków, nie jest piekące ani gorzkie, a z czasem może lekko brązowieć na powietrzu.

Grzyb ten rośnie od lata do jesieni w lasach liściastych i iglastych, często pod bukami, dębami i sosnami.

Grzyb o zapachu śledzi

Choć surowy mleczaj smaczny może wydzielać silny, rybny zapach, przypominający śledzie, po obróbce termicznej przekształca się w przysmak o wyjątkowo łagodnym i słodkawym smaku. Doskonale smakuje smażony na maśle z cebulą. Można go również marynować, grillować lub dodawać do zup i sosów. Jego jędrna, mięsista struktura sprawia, że jest doskonałą alternatywą dla mięsa.

Mleczaj można jeść nawet na surowo
Mleczaj można jeść nawet na surowo © Adobe Stock

Mleczajowiec smaczny to jeden z nielicznych polskich grzybów, które można spożywać na surowo, pod warunkiem absolutnej pewności co do identyfikacji gatunku. Wystarczy pokroić go w cienkie plasterki, posypać solą i pieprzem, aby cieszyć się jego chrupiącą i delikatnie orzechową strukturą. To świetny składnik do sałatek lub oryginalna alternatywa dla carpaccio.

Oprócz jedzenia na surowo mleczajowiec sprawdza się w wielu innych daniach. Doskonale smakuje duszony z warzywami, grillowany, a nawet dodany do zup czy sosów. Jego jędrna i mięsista struktura sprawia, że jest doskonałą alternatywą dla mięsa w daniach wegetariańskich. Można go także marynować w occie, aby zachować jego smak na dłużej.

Zasady grzybobrania

Pamiętaj o najważniejsze zasadach bezpiecznego grzybobrania. Zbieraj wyłącznie te grzyby, które dobrze znasz, a najlepiej skonsultuj swoje zbiory z grzyboznawcą. Nie wyrywaj, nie niszcz grzybni oraz leśnej ściółki. Unikaj zbierania bardzo małych lub młodych grzybów, które trudno zidentyfikować. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, skontaktuj się z najbliższą stacją sanitarno-epidemiologiczną.

Pamiętaj, aby nie podawać grzybów małym dzieciom. Nie przyjmuj porad od przypadkowo spotkanych grzybiarzy i unikaj kupowania grzybów z nieznanego źródła. Co najważniejsze, nigdy nie próbuj identyfikować grzybów, smakując – to może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia.

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀