Wielkanocna pascha w dwóch wersjach - na słodko i słono

Wielkanoc bez paschy to jak Wigilia bez kutii. Kucharz Andrzej Polan pokazał, jak przygotować ten tradycyjny deser.

Wielkanoc bez paschy to jak Wigilia bez kutii. Danie, choć przez niektórych Polaków zapomniane, w wielu domach traktowane jest jak nieodłączny element świąt. Kucharz Andrzej Polan pokazał, jak przygotować ten tradycyjny deser.

Pascha stracciatella z ciepłymi bakaliami

Składniki:
3 l mleka świeżego niepasteryzowanego
1 l śmietany 18%
5 żółtek gotowanych jaj
8 jajek
1,5 szklanki cukru
100 g czekolady gorzkiej
100 g czekolady białej

Przygotowanie:
Mleko gotujemy. Żółtka gotowane ucieramy z cukrem. Śmietanę łączymy z jajkami. Dodajemy małym strużkiem do gotującego się mleka. Kiedy podczas wolnego gotowania zrobi nam się masa przypominająca domowy twarożek, wszystko przelewamy na gazę bawełnianą położoną na durszlaku, odcedzamy i studzimy. Zimną masę dodajemy do utartych żółtek, dokładnie mieszamy, dodajemy startą czekoladę i przekładamy do formy, w której chcemy przygotować paschę.

Dodatki:
100 g fig
100 g żurawiny
100 g rodzynek
100 g moreli
100 g cukru
100 ml rumu

Wszystkie bakalie zalewamy syropem cukrowym. Na koniec dodajemy alkohol. Paschę podajemy posypaną cukrem pudrem i ciepłymi bakaliami w syropie rumowym.

Pascha tropikalna

Składniki:
3 l mleka świeżego niepasteryzowanego
3 dojrzałe mango (+1 do polewy)
Jajka
700 ml śmietany 18%
5 żółtek gotowanych
2 szklanki cukru pudru
8 sztuk marakui
20 g żelatyny
Skórka z limonki
Sok z limonki
Świeża mięta

Mleko gotujemy. Żółtka gotowane ucieramy z cukrem. Śmietanę łączymy z jajkami i zmiksowanym mango, skórką i sokiem z limonki. Dodajemy małym strużkiem do gotującego się mleka. Kiedy podczas wolnego gotowania zrobi nam się masa przypominająca domowy twarożek, wszystko przelewamy na gazę bawełnianą położoną na durszlaku, odcedzamy i studzimy. Zimną masę dodajemy do utartych żółtek, dokładnie mieszamy, przekładamy do formy, w której chcemy przygotować paschę. Marakuję łączymy z żelatyną, rozpuszczoną w 100 ml wody i jednym zmiksowanym mango, następnie studzimy. Lekko tężejącym sosem owocowym zalewamy wierzch paschy. Dekorujemy listkami mięty.

Pascha wiosenna wytrawna

Składniki:
3 l mleka świeżego niepasteryzowanego
1 l śmietany 18%
5 żółtek gotowanych
8 jajek
2-3 łyżki majonezu
2 łyżki chrzanu
2-3 łyżki groszku zielonego mrożonego
2 pęczki rzodkiewki
2 ogórki zielone
Koperek, natka pietruszki, szpinak, szczypiorek
Bazylia, gałka muszkatołowa, pieprz czarny, sól, curry

Przygotowanie:
Mleko gotujemy. Żółtka gotowane ucieramy z solą, chrzanem i majonezem. Śmietanę łączymy z jajkami, gałką muszkatołową, czarnym pieprzem, curry. Dodajemy małym strużkiem do gotującego się mleka. Kiedy podczas wolnego gotowania zrobi nam się masa podobna do domowego twarożku, wszystko przelewamy na gazę bawełnianą położoną na durszlaku odcedzamy i studzimy. Zimną masę dodajemy do utartych żółtek, dokładnie mieszamy, dodajemy pokrojony drobno ogórek bez pestek, ale ze skórką, rzodkiewkę, szczypiorek, koperek, zblanszowany groszek i przekładamy do formy, w której chcemy przygotować paschę. Paschę podajemy z listkami zielonymi szpinaku, bazylii oraz natki.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

[

Obraz

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne