Wielkanocna pascha w dwóch wersjach - na słodko i słono
Wielkanoc bez paschy to jak Wigilia bez kutii. Kucharz Andrzej Polan pokazał, jak przygotować ten tradycyjny deser.
Pascha stracciatella z ciepłymi bakaliami
Składniki:
3 l mleka świeżego niepasteryzowanego
1 l śmietany 18%
5 żółtek gotowanych jaj
8 jajek
1,5 szklanki cukru
100 g czekolady gorzkiej
100 g czekolady białej
Przygotowanie:
Mleko gotujemy. Żółtka gotowane ucieramy z cukrem. Śmietanę łączymy z jajkami. Dodajemy małym strużkiem do gotującego się mleka. Kiedy podczas wolnego gotowania zrobi nam się masa przypominająca domowy twarożek, wszystko przelewamy na gazę bawełnianą położoną na durszlaku, odcedzamy i studzimy. Zimną masę dodajemy do utartych żółtek, dokładnie mieszamy, dodajemy startą czekoladę i przekładamy do formy, w której chcemy przygotować paschę.
Dodatki:
100 g fig
100 g żurawiny
100 g rodzynek
100 g moreli
100 g cukru
100 ml rumu
Wszystkie bakalie zalewamy syropem cukrowym. Na koniec dodajemy alkohol. Paschę podajemy posypaną cukrem pudrem i ciepłymi bakaliami w syropie rumowym.
Pascha tropikalna
Składniki:
3 l mleka świeżego niepasteryzowanego
3 dojrzałe mango (+1 do polewy)
Jajka
700 ml śmietany 18%
5 żółtek gotowanych
2 szklanki cukru pudru
8 sztuk marakui
20 g żelatyny
Skórka z limonki
Sok z limonki
Świeża mięta
Mleko gotujemy. Żółtka gotowane ucieramy z cukrem. Śmietanę łączymy z jajkami i zmiksowanym mango, skórką i sokiem z limonki. Dodajemy małym strużkiem do gotującego się mleka. Kiedy podczas wolnego gotowania zrobi nam się masa przypominająca domowy twarożek, wszystko przelewamy na gazę bawełnianą położoną na durszlaku, odcedzamy i studzimy. Zimną masę dodajemy do utartych żółtek, dokładnie mieszamy, przekładamy do formy, w której chcemy przygotować paschę. Marakuję łączymy z żelatyną, rozpuszczoną w 100 ml wody i jednym zmiksowanym mango, następnie studzimy. Lekko tężejącym sosem owocowym zalewamy wierzch paschy. Dekorujemy listkami mięty.
Pascha wiosenna wytrawna
Składniki:
3 l mleka świeżego niepasteryzowanego
1 l śmietany 18%
5 żółtek gotowanych
8 jajek
2-3 łyżki majonezu
2 łyżki chrzanu
2-3 łyżki groszku zielonego mrożonego
2 pęczki rzodkiewki
2 ogórki zielone
Koperek, natka pietruszki, szpinak, szczypiorek
Bazylia, gałka muszkatołowa, pieprz czarny, sól, curry
Przygotowanie:
Mleko gotujemy. Żółtka gotowane ucieramy z solą, chrzanem i majonezem. Śmietanę łączymy z jajkami, gałką muszkatołową, czarnym pieprzem, curry. Dodajemy małym strużkiem do gotującego się mleka. Kiedy podczas wolnego gotowania zrobi nam się masa podobna do domowego twarożku, wszystko przelewamy na gazę bawełnianą położoną na durszlaku odcedzamy i studzimy. Zimną masę dodajemy do utartych żółtek, dokładnie mieszamy, dodajemy pokrojony drobno ogórek bez pestek, ale ze skórką, rzodkiewkę, szczypiorek, koperek, zblanszowany groszek i przekładamy do formy, w której chcemy przygotować paschę. Paschę podajemy z listkami zielonymi szpinaku, bazylii oraz natki.
POLECAMY RÓWNIEŻ:
[