Wielkanocna pascha w dwóch wersjach - na słodko i słono

Wielkanoc bez paschy to jak Wigilia bez kutii. Kucharz Andrzej Polan pokazał, jak przygotować ten tradycyjny deser.

Wielkanoc bez paschy to jak Wigilia bez kutii. Danie, choć przez niektórych Polaków zapomniane, w wielu domach traktowane jest jak nieodłączny element świąt. Kucharz Andrzej Polan pokazał, jak przygotować ten tradycyjny deser.

Pascha stracciatella z ciepłymi bakaliami

Składniki:
3 l mleka świeżego niepasteryzowanego
1 l śmietany 18%
5 żółtek gotowanych jaj
8 jajek
1,5 szklanki cukru
100 g czekolady gorzkiej
100 g czekolady białej

Przygotowanie:
Mleko gotujemy. Żółtka gotowane ucieramy z cukrem. Śmietanę łączymy z jajkami. Dodajemy małym strużkiem do gotującego się mleka. Kiedy podczas wolnego gotowania zrobi nam się masa przypominająca domowy twarożek, wszystko przelewamy na gazę bawełnianą położoną na durszlaku, odcedzamy i studzimy. Zimną masę dodajemy do utartych żółtek, dokładnie mieszamy, dodajemy startą czekoladę i przekładamy do formy, w której chcemy przygotować paschę.

Dodatki:
100 g fig
100 g żurawiny
100 g rodzynek
100 g moreli
100 g cukru
100 ml rumu

Wszystkie bakalie zalewamy syropem cukrowym. Na koniec dodajemy alkohol. Paschę podajemy posypaną cukrem pudrem i ciepłymi bakaliami w syropie rumowym.

Pascha tropikalna

Składniki:
3 l mleka świeżego niepasteryzowanego
3 dojrzałe mango (+1 do polewy)
Jajka
700 ml śmietany 18%
5 żółtek gotowanych
2 szklanki cukru pudru
8 sztuk marakui
20 g żelatyny
Skórka z limonki
Sok z limonki
Świeża mięta

Mleko gotujemy. Żółtka gotowane ucieramy z cukrem. Śmietanę łączymy z jajkami i zmiksowanym mango, skórką i sokiem z limonki. Dodajemy małym strużkiem do gotującego się mleka. Kiedy podczas wolnego gotowania zrobi nam się masa przypominająca domowy twarożek, wszystko przelewamy na gazę bawełnianą położoną na durszlaku, odcedzamy i studzimy. Zimną masę dodajemy do utartych żółtek, dokładnie mieszamy, przekładamy do formy, w której chcemy przygotować paschę. Marakuję łączymy z żelatyną, rozpuszczoną w 100 ml wody i jednym zmiksowanym mango, następnie studzimy. Lekko tężejącym sosem owocowym zalewamy wierzch paschy. Dekorujemy listkami mięty.

Pascha wiosenna wytrawna

Składniki:
3 l mleka świeżego niepasteryzowanego
1 l śmietany 18%
5 żółtek gotowanych
8 jajek
2-3 łyżki majonezu
2 łyżki chrzanu
2-3 łyżki groszku zielonego mrożonego
2 pęczki rzodkiewki
2 ogórki zielone
Koperek, natka pietruszki, szpinak, szczypiorek
Bazylia, gałka muszkatołowa, pieprz czarny, sól, curry

Przygotowanie:
Mleko gotujemy. Żółtka gotowane ucieramy z solą, chrzanem i majonezem. Śmietanę łączymy z jajkami, gałką muszkatołową, czarnym pieprzem, curry. Dodajemy małym strużkiem do gotującego się mleka. Kiedy podczas wolnego gotowania zrobi nam się masa podobna do domowego twarożku, wszystko przelewamy na gazę bawełnianą położoną na durszlaku odcedzamy i studzimy. Zimną masę dodajemy do utartych żółtek, dokładnie mieszamy, dodajemy pokrojony drobno ogórek bez pestek, ale ze skórką, rzodkiewkę, szczypiorek, koperek, zblanszowany groszek i przekładamy do formy, w której chcemy przygotować paschę. Paschę podajemy z listkami zielonymi szpinaku, bazylii oraz natki.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

[

Obraz

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀