Wielkanocna pascha w dwóch wersjach - na słodko i słono

Wielkanoc bez paschy to jak Wigilia bez kutii. Kucharz Andrzej Polan pokazał, jak przygotować ten tradycyjny deser.

Wielkanoc bez paschy to jak Wigilia bez kutii. Danie, choć przez niektórych Polaków zapomniane, w wielu domach traktowane jest jak nieodłączny element świąt. Kucharz Andrzej Polan pokazał, jak przygotować ten tradycyjny deser.

Pascha stracciatella z ciepłymi bakaliami

Składniki:
3 l mleka świeżego niepasteryzowanego
1 l śmietany 18%
5 żółtek gotowanych jaj
8 jajek
1,5 szklanki cukru
100 g czekolady gorzkiej
100 g czekolady białej

Przygotowanie:
Mleko gotujemy. Żółtka gotowane ucieramy z cukrem. Śmietanę łączymy z jajkami. Dodajemy małym strużkiem do gotującego się mleka. Kiedy podczas wolnego gotowania zrobi nam się masa przypominająca domowy twarożek, wszystko przelewamy na gazę bawełnianą położoną na durszlaku, odcedzamy i studzimy. Zimną masę dodajemy do utartych żółtek, dokładnie mieszamy, dodajemy startą czekoladę i przekładamy do formy, w której chcemy przygotować paschę.

Dodatki:
100 g fig
100 g żurawiny
100 g rodzynek
100 g moreli
100 g cukru
100 ml rumu

Wszystkie bakalie zalewamy syropem cukrowym. Na koniec dodajemy alkohol. Paschę podajemy posypaną cukrem pudrem i ciepłymi bakaliami w syropie rumowym.

Pascha tropikalna

Składniki:
3 l mleka świeżego niepasteryzowanego
3 dojrzałe mango (+1 do polewy)
Jajka
700 ml śmietany 18%
5 żółtek gotowanych
2 szklanki cukru pudru
8 sztuk marakui
20 g żelatyny
Skórka z limonki
Sok z limonki
Świeża mięta

Mleko gotujemy. Żółtka gotowane ucieramy z cukrem. Śmietanę łączymy z jajkami i zmiksowanym mango, skórką i sokiem z limonki. Dodajemy małym strużkiem do gotującego się mleka. Kiedy podczas wolnego gotowania zrobi nam się masa przypominająca domowy twarożek, wszystko przelewamy na gazę bawełnianą położoną na durszlaku, odcedzamy i studzimy. Zimną masę dodajemy do utartych żółtek, dokładnie mieszamy, przekładamy do formy, w której chcemy przygotować paschę. Marakuję łączymy z żelatyną, rozpuszczoną w 100 ml wody i jednym zmiksowanym mango, następnie studzimy. Lekko tężejącym sosem owocowym zalewamy wierzch paschy. Dekorujemy listkami mięty.

Pascha wiosenna wytrawna

Składniki:
3 l mleka świeżego niepasteryzowanego
1 l śmietany 18%
5 żółtek gotowanych
8 jajek
2-3 łyżki majonezu
2 łyżki chrzanu
2-3 łyżki groszku zielonego mrożonego
2 pęczki rzodkiewki
2 ogórki zielone
Koperek, natka pietruszki, szpinak, szczypiorek
Bazylia, gałka muszkatołowa, pieprz czarny, sól, curry

Przygotowanie:
Mleko gotujemy. Żółtka gotowane ucieramy z solą, chrzanem i majonezem. Śmietanę łączymy z jajkami, gałką muszkatołową, czarnym pieprzem, curry. Dodajemy małym strużkiem do gotującego się mleka. Kiedy podczas wolnego gotowania zrobi nam się masa podobna do domowego twarożku, wszystko przelewamy na gazę bawełnianą położoną na durszlaku odcedzamy i studzimy. Zimną masę dodajemy do utartych żółtek, dokładnie mieszamy, dodajemy pokrojony drobno ogórek bez pestek, ale ze skórką, rzodkiewkę, szczypiorek, koperek, zblanszowany groszek i przekładamy do formy, w której chcemy przygotować paschę. Paschę podajemy z listkami zielonymi szpinaku, bazylii oraz natki.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

[

Obraz

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia