Wesoły przekładaniec z morelami, Nutellą i kremem
Pyszny, wyjątkowy przekładaniec. Z morelami, lekko brzoskwiniowy. Przełożony kremem zrobionym z Nutelli i wafelków. Na wierzchu jest gruba warstwa budyniowego kremu - po prostu pycha! Przepis prosto z bloga "Mała Cukierenka".
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Biszkopt:
- 4 duże jajka – osobno żółtka i białka
- 140 g cukru
- 140 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
Masa morelowa:
- 1 puszka moreli (850 ml)
- 2 galaretki brzoskwiniowe
Krem czekoladowy:
- 350 g Nutelli
- 3 czekoladowe wafelki
Krem budyniowy:
- 750 ml mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 150 g cukru
- 1 duże opakowanie cukru wanilinowego (32 g)
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
Dodatkowo:
- 1 galaretka morelowa (lub inna w jasnym kolorze)
Przepis
Krem budyniowy: Obie mąki z żółtkami rozmieszać w 250 ml mleka (ja zrobiłam to mikserem). Pozostałe mleko (500 ml) zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Do gotującego się mleka dodać rozmieszane mąki z żółtkami i zagotować, cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować jeszcze przez ok. minutę, mieszając. Zdjąć z ogania i odstawić do całkowitego ostygnięcia, masa ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
Przepis
Biszkopt: Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 160 stopni na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180 stopni). Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Dodać aromat, wymieszać. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić je do całkowitego ostygnięcia.
Nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i ostrożnie je wyjąć. Zdjąć papier do pieczenia i przekroić je raz w poziomie. Otrzymamy dwa blaty ciasta. Jeden blat ciasta włożyć z powrotem do blaszki.
Masa morelowa: Dwie brzoskwiniowe galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody. Odstawić do przestygnięcia. Dodać do nich syrop z moreli. Owoce pokroić i również dodać je do rozpuszczonych galaretek. Gdy masa zacznie tężeć (na co trochę trzeba będzie poczekać), rozprowadzić ją na biszkopcie w blaszce i przykryć drugim blatem ciasta.
Krem czekoladowy: Wafelki pokruszyć. Nutellę trochę podgrzać i dodać do niej wafelki, wymieszać. Krem rozprowadzić na biszkopcie w blaszce. Do masy budyniowej dodać masło i przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie jednolity, gładki krem. Rozprowadzić go po kremie czekoladowym w blaszce, wyrównać. Galaretkę morelową rozpuścić w około 2/3 szklanki wody. Gdy zacznie tężeć, posmarować nią wierzch ciasta (to będzie cienka warstwa). Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin (najlepiej na całą noc). Podawać pokrojone na prostokąty.
Przepis
Zobacz także: wyśmienita szarlotka z migdałami, rodzynkami i miodem