Wędzonki to nie tylko mięso
Wędzenie produktów, czyli konserwowanie ich za pomocą ciepłego lub zimnego dymu, jest metodą znaną od wieków. Wędzenie mięsa czy ryb było i jest bardzo popularną metodą. Dym, obowiązkowo z drewna drzew liściastych, nadaje specyficznego smaku, poprawia niektóre właściwości produkt, przede wszystkim ich trwałość i smak Wędzić jednak można nie tylko mięsa, ale również warzywa, owoce czy sery. Warto spróbować tych wciąż nie bardzo popularnych u nas produktów.
Prosto z wędzarni
Wędzenie produktów, czyli konserwowanie ich za pomocą ciepłego lub zimnego dymu, jest metodą znaną od wieków. Wędzenie mięsa czy ryb było i jest bardzo popularną metodą. Dym, obowiązkowo z drewna drzew liściastych, nadaje specyficznego smaku, poprawia niektóre właściwości produktów, przede wszystkim ich trwałość i smak. Wędzić jednak można nie tylko mięsa, ale również warzywa, owoce czy sery. Warto spróbować tych wciąż nie bardzo popularnych u nas produktów.
Wędzone śliwki
Suszone śliwki to smakołyk znany w każdej kuchni. Jednak o wiele więcej intensywnego, śliwkowego smaku mają owoce podwędzane. Jeśli dysponujemy wędzarnią, łatwo je przygotować. Wystarczy, że śliwki przetniemy wzdłuż na pół, usuniemy pestki, owoce nabijemy na patyczki i uwędzimy zimnym dymem. Takie śliwki są znakomitym składnikiem kompotów owocowych, nadają się do przygotowywania deserów oraz jako dodatek do mięs. Posiekane wędzone śliwki warto dodać również do chrzanu, by stworzyć fantastyczną pastę do pieczywa.
Wędzone jabłka
W podobny sposób można przygotować wędzone jabłka. Owoców nie obieramy, kroimy w cząstki, nabijamy na patyczki i wędzimy. Coraz częściej jednak takie jabłka możemy kupić w sklepach - są one bowiem znakomitym składnikiem np. owocowego kompotu na Boże Narodzenie. Po ugotowaniu jabłek w małej ilości wody z cukrem i zmiksowaniu, uzyskujemy znakomite nadzienie np. do naleśników.
Wędzona papryka
Ta przyprawa znana jest głównie w Hiszpanii i Meksyku. Bez wędzonej papryki nie można przygotować chociażby prawdziwej paelli, czyli dania z ryżu, mięsa kurczaka lub królika i owoców morza. Do wędzenia używa się przede wszystkim papryk mniejszych i cieńszych. W Hiszpanii wędzenie i osuszanie trwa do dwóch tygodni, w specjalnych szopach wędzarniczych, przy czym oczywiście nie trzeba dymić cały czas. Długie oczekiwanie ma na celu porządne wysuszenie papryczki. Gotowe warzywo, mielone jest na kamiennych żarnach. Dodatek takiej papryki do dań, dodaje im dymnego smaku - stosuje je się więc jako zamiennik np. wędzonego boczku.
Wędzone tofu
Tofu, czyli masę przygotowywaną z soi, znajdziemy w różnorodnych formach. Jest tofu świeże, tofu opiekane, "śmierdzące" tofu i, oczywiście wędzone. Jest ono o tyle ciekawsze od innych rodzajów, że ma smak - który zwykle tofu "łapie" dopiero w kontakcie z przyprawami. Wędzone tofu jest składnikiem warzywnych potrawek, gulaszy i zup. Przed dodaniem go do potraw nie musimy tofu podsmażać. Na pewno się nie rozpadnie.
Pomidory wędzone
Czy można uwędzić warzywo o takiej zawartości wody jak pomidor? Oczywiście że tak! Wędzi się jednak pomidory, które są najpierw lekko podsuszone. Dzięki gorącemu dymowi stają się one jeszcze bardziej suche i aromatyczne. Wędzone pomidory można kupić w sklepach z przyprawami. Używamy ich do kanapek, masła, jajecznicy, twarogu i zupy pomidorowej, do sosów, gołąbków, gulaszy, spaghetti, pizzy, zapiekanek oraz drobiu i wieprzowiny.
Wędzone owoce morza
Nie tylko ryby można wędzić. Konserwowane dymem małże również są bardzo popularne, szczególnie na Dalekim Wschodzie i np. w basenie Morza Śródziemnego. Wędzone mule, ostrygi czy małże św. Jakuba można jeść bez obróbki cieplnej, choć przygotowywane są one w wędzarni stosunkowo krótko - około dwóch godzin. Przygotowane w ten sposób mięczaki są mięsiste, słonawe i o dymnym posmaku. Idealne jako przekąska lub składnik sałatek.
Twaróg wędzony
Wędzone sery twarde nie są czymś nietypowym, ale twaróg? Okazuje się, że to także jest możliwe. Zawinięte w płótno kawałki świeżo wyprodukowanego twarogu lekko solimy i wieszamy w wędzarni z zimnym dymem. Po kilku godzinach uzyskujemy fantastyczny produkt: ma nadal konsystencję twarogu, ale zapach i posmak wędzonego sera. To dobry dodatek do kanapek, past czy sałatek.
Wędzona newella
I na koniec coś bardzo nietypowego. Newella to produkt, który na rynku pojawił się stosunkowo niedawno. To czyste białko z kurzych jaj, ugotowane i zwinięte w rulon. Mamy dwie wersje newelli - zwykłą i właśnie wędzoną. Ta druga to doskonały dodatek do zapiekanek, dań pikantnych, orientalnych czy na grilla. Stosujemy ją jako zamiennik mięsa lub tofu. Newellę często jedzą np. sportowcy - czyste białko zawsze jest dla nich pożyteczne.
AD/mp/WP Kuchnia