Wędzonki to nie tylko mięso
Prosto z wędzarni
Wędzenie produktów, czyli konserwowanie ich za pomocą ciepłego lub zimnego dymu, jest metodą znaną od wieków. Wędzenie mięsa czy ryb było i jest bardzo popularną metodą. Dym, obowiązkowo z drewna drzew liściastych, nadaje specyficznego smaku, poprawia niektóre właściwości produkt, przede wszystkim ich trwałość i smak Wędzić jednak można nie tylko mięsa, ale również warzywa, owoce czy sery. Warto spróbować tych wciąż nie bardzo popularnych u nas produktów.
Wędzenie produktów, czyli konserwowanie ich za pomocą ciepłego lub zimnego dymu, jest metodą znaną od wieków. Wędzenie mięsa czy ryb było i jest bardzo popularną metodą. Dym, obowiązkowo z drewna drzew liściastych, nadaje specyficznego smaku, poprawia niektóre właściwości produktów, przede wszystkim ich trwałość i smak. Wędzić jednak można nie tylko mięsa, ale również warzywa, owoce czy sery. Warto spróbować tych wciąż nie bardzo popularnych u nas produktów.