Ważę 37 kg i cały czas chudnę

Wydaje mi się, że moje żywienie jest normalne, jednak cały czas chudnę. Proszę o radę, czy moje menu jest poprawne.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Witam. Ponad rok temu zaczęłam jeść mniej. Mam 164 cm i ważyłam 54 kg. Zastąpiłam kolację chudym nabiałem, odstawiłam wszelkie słodycze, soki. Z czasem stałam się coraz bardziej restrykcyjna. Zaczęłam pić tylko wodę mineralną i jedną kawę z chudym mlekiem i łyżeczką cukru. Wcześniej uwielbiałam ciasta, słodycze, słone przekąski i jedzenie typu fast food, jadłam dużo i moja waga pozostawała na tym samym poziomie. Obecnie ważę 37 kg na czczo. Wydaje mi się, że moje żywienie jest normalne, jednak cały czas chudnę. Proszę o radę, czy moje menu jest poprawne: śniadanie- kanapka z ciemnego pieczywa (1 bułka), odrobina margaryny, chuda wędlina z kurczaka, pomidor, II śniadanie- kanapka jw. (zawsze w pracy, gdy jestem w domu zazwyczaj jem tylko jabłko), obiad - nie jem nic smażonego, zazwyczaj pierś z kurczaka gotowaną lub duszoną (ewent. pulpety z indyka gotowane) + 2-3 ziemniaki lub ryż + surówka lub 2 gołąbki z wody. Kolacja - serek wiejski light i jogurt naturalny. Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.

Idealna dla Pani masa ciała wg Lorenza to 57 kg, normalna masa ciała natomiast wg Broca w Pani przypadku wynosi 54,4 kg. Oczywiście są to wartości przybliżone, jakby jednak nie patrzeć obecna Pani masa ciała jest zdecydowanie zbyt niska. Na pewno nie może Pani przy niej pozostać. Nie znam Pani wieku ani poziomu aktywności, nie mogę więc dokładnie określić zapotrzebowania energetycznego. Szacuję jednak, że może to być przy tak niskiej masie ciała około 1700 kcal. W tym momencie to nie wystarczy, powinna Pani stopniowo zwiększać energetyczność posiłków, aby osiągnąć zdrową dla siebie masę ciała. Oczywiście niedopuszczalne będzie przejście na „niezdrowe” posiłki. Powinna Pani odżywiać się racjonalnie, zgodnie z zasadami piramidy zdrowego żywienia, która zaleca spożywanie kolejno:

- produktów pełnoziarnistych, warzyw do każdego posiłku,
- olejów na zimno do większości posiłków,
- owoców: 2-3 razy dziennie,
- orzechów, nasion, warzyw strączkowych 1-3 razy dziennie,
- ryb, drobiu, jaj do 2 razy dziennie,
- produktów mlecznych (mleko, kefiry, jogurty, maślanki, sery) – 1-2 razy na dzień.
- czerwonego mięsa, słodyczy, alkoholu – sporadycznie.

Proszę ponadto starać się jeść regularnie - maksymalnie co 3-4 godziny. Pierwszy posiłek proszę zjeść do dwóch godzin po przebudzeniu, ostatni – nie później niż 3 godziny przed snem. Warto też pamiętać o odpowiednim nawadnianiu – powinna Pani pić około 30 ml na każdy kilogram masy ciała. Dla poprawy samopoczucia i wyglądu warto również wprowadzić regularne ćwiczenia do rytmu dnia.

Jeśli problem okaże się poważniejszy i nie będzie Pani w stanie zwiększać ilości kalorii w swojej diecie, konieczna będzie wizyta u dietetyka i psychologa. Proszę nie bagatelizować tego problemu.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇