Warzywa, które mają imiona lepiej smakują dzieciom

Twój maluch grymasi, gdy serwujesz mu warzywa? Jest na to rada - zacznij nadawać marchewkom i pomidorom chwytliwe imiona, jak np. "Marchewka Rentgenowskiego Wzroku" czy "Eksplodujący Pomidor" - radzą amerykańscy naukowcy.

Warzywa, które mają imiona lepiej smakują dzieciom
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Twój maluch grymasi, gdy serwujesz mu warzywa? Jest na to rada - zacznij nadawać marchewkom i pomidorom chwytliwe imiona, jak np. "Marchewka Rentgenowskiego Wzroku" czy "Eksplodujący Pomidor" - radzą amerykańscy naukowcy.

Badacze z Cornell University doszli do takich wniosków po przebadaniu grupy 186 czterolatków.

Okazało się, że gdy maluchom nakładano na talerze "Marchewki Rentgenowskiego Wzroku" (czyli wzroku, jakim dysponuje Superman) zjadały ich niemal dwa razy więcej niż wówczas, gdy serwowano im zwyczajnie marchewkę.

Co więcej, nadawanie warzywom chwytliwych imion daje długotrwałe korzyści - dzieci, które spróbowały "Marchewki Rentgenowskiego Wzroku" jadły później o 50 proc. więcej marchwi, nawet gdy nikt nie wspominał jej ciekawego imienia.

"Czy to będzie „Groszek Mocy" czy „Brokułowe Drzewo Dinozaurów", nadawanie warzywom zabawnych imion sprawia, że dzieci uważają jedzenie ich za większą frajdę. I zdaje się, że to działa nawet następnego dnia" - wyjaśnia główny autor pracy Brian Wansink.

Zobacz w innych serwisach:

Badacze uważają, że podobne sztuczki mogą dawać efekty również u starszych dzieci. "Stosuję ten chwyt ze swoimi pociechami i wygląda na to, że to co pobudza ich wyobraźnię pobudza również ich apetyt" - mówi jeden z autorów pracy Collin Payne.

Co ciekawe, badacze uzyskali zbliżone wyniki w badaniach na dorosłych. Obserwacje prowadzone w restauracji wykazały, że gdy filet z ryby morskiej przemianowano na "Soczysty Włoski Filet z Ryby Morskiej" jego sprzedaż wzrosła o 28 proc., a klienci przyznawali mu o 12 proc. wyższe noty za smak.

"To samo jedzenie, ale inne oczekiwania i inne doświadczenia z nim związane" - konkluduje Wansink.

Naukowcy zaprezentowali wyniki swoich w poniedziałek na dorocznym spotkaniu School Nutrition Association w Waszyngtonie.

(PAP)

Zobacz w innych serwisach:

Wybrane dla Ciebie

Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm