Warzywa, które mają imiona lepiej smakują dzieciom

Twój maluch grymasi, gdy serwujesz mu warzywa? Jest na to rada - zacznij nadawać marchewkom i pomidorom chwytliwe imiona, jak np. "Marchewka Rentgenowskiego Wzroku" czy "Eksplodujący Pomidor" - radzą amerykańscy naukowcy.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Twój maluch grymasi, gdy serwujesz mu warzywa? Jest na to rada - zacznij nadawać marchewkom i pomidorom chwytliwe imiona, jak np. "Marchewka Rentgenowskiego Wzroku" czy "Eksplodujący Pomidor" - radzą amerykańscy naukowcy.

Badacze z Cornell University doszli do takich wniosków po przebadaniu grupy 186 czterolatków.

Okazało się, że gdy maluchom nakładano na talerze "Marchewki Rentgenowskiego Wzroku" (czyli wzroku, jakim dysponuje Superman) zjadały ich niemal dwa razy więcej niż wówczas, gdy serwowano im zwyczajnie marchewkę.

Co więcej, nadawanie warzywom chwytliwych imion daje długotrwałe korzyści - dzieci, które spróbowały "Marchewki Rentgenowskiego Wzroku" jadły później o 50 proc. więcej marchwi, nawet gdy nikt nie wspominał jej ciekawego imienia.

"Czy to będzie „Groszek Mocy" czy „Brokułowe Drzewo Dinozaurów", nadawanie warzywom zabawnych imion sprawia, że dzieci uważają jedzenie ich za większą frajdę. I zdaje się, że to działa nawet następnego dnia" - wyjaśnia główny autor pracy Brian Wansink.

Zobacz w innych serwisach:

Badacze uważają, że podobne sztuczki mogą dawać efekty również u starszych dzieci. "Stosuję ten chwyt ze swoimi pociechami i wygląda na to, że to co pobudza ich wyobraźnię pobudza również ich apetyt" - mówi jeden z autorów pracy Collin Payne.

Co ciekawe, badacze uzyskali zbliżone wyniki w badaniach na dorosłych. Obserwacje prowadzone w restauracji wykazały, że gdy filet z ryby morskiej przemianowano na "Soczysty Włoski Filet z Ryby Morskiej" jego sprzedaż wzrosła o 28 proc., a klienci przyznawali mu o 12 proc. wyższe noty za smak.

"To samo jedzenie, ale inne oczekiwania i inne doświadczenia z nim związane" - konkluduje Wansink.

Naukowcy zaprezentowali wyniki swoich w poniedziałek na dorocznym spotkaniu School Nutrition Association w Waszyngtonie.

(PAP)

Zobacz w innych serwisach:

Wybrane dla Ciebie

"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb
Kiedyś w kuchni ubogich. Dziś wiemy, że pomaga na ciśnienie i problemy z jelitami
Kiedyś w kuchni ubogich. Dziś wiemy, że pomaga na ciśnienie i problemy z jelitami
Co ile powinno się myć lodówkę? Większość robi to za rzadko i w nieodpowiedni sposób
Co ile powinno się myć lodówkę? Większość robi to za rzadko i w nieodpowiedni sposób
To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię