Trwa ładowanie...

Wartościowa przekąska. Warzywne nuggetsy – pyszne i zdrowe

Panierowane kąski z kurczaka lubią zwłaszcza dzieci, ale często trafiają także na talerze dorosłych. Problem w tym, że skład popularnych nuggetsów pozostawia sporo do życzenia. Na szczęście ich zdrowszą i nie mniej smaczną alternatywę możemy bez trudu przyrządzić z… warzyw. Jak to zrobić?

Dobór składników nuggetsów warzywnych zależy tylko od naszej fantazji i preferencji smakowych Dobór składników nuggetsów warzywnych zależy tylko od naszej fantazji i preferencji smakowych Źródło: Adobe Stock, fot:
d40bh9d
d40bh9d

Nuggetsy to jeden z kulinarnych przebojów naszych czasów. Można je znaleźć w ofercie wielu restauracji (zwłaszcza słynnych sieciówek oferujących dania typu fast food), ale także na sklepowych półkach, jako gotowe produkty wymagające tylko podgrzania.

Po tego typu przysmaki sięgają chętnie dzieci, lecz nie tylko. Wielkim fanem nuggetsów okazuje się Usain Bolt, sprinter wszech czasów, 8-krotny mistrz olimpijski i rekordzista świata, nazywany "Błyskawicą". Kąski z kurczaka stanowiły podstawę wyżywienia jamajskiego gwiazdora w czasie igrzysk w Pekinie, gdzie wywalczył trzy złote medale. "Na początku zjadałem pudełko z dwudziestoma sztukami na lunch, a potem kolejne na kolację. Następnego dnia dwa pudełka na śniadanie, jedno na lunch i kilka kolejnych wieczorem. Wziąłem sobie jeszcze do tego trochę frytek i jabłecznik" – wspomina Bolt w książce "Szybciej od światła". Jak wyliczył, przez dziesięć dni zjadł… blisko tysiąc nuggetsów.

Biegaczowi nie zaszkodziło to w osiągnięciu sukcesów sportowych, jednak generalnie nadmiar takich produktów w naszej diecie nie jest wskazany. Gotowe nuggetsy są bowiem zwykle "wzbogacane" licznymi dodatkami, niekorzystnie wpływającymi na zdrowie: chemicznymi spulchniaczami, polepszaczami smaku i zapachu, konserwantami oraz barwnikami. Często znajdziemy w nich także utwardzone tłuszcze roślinne, które m.in. zwiększają ryzyko otyłości i podnoszą poziom "złego" cholesterolu, co grozi miażdżycą lub zawałem serca. Dostarczają też mnóstwo soli, sprzyjającej nadciśnieniu, nowotworowi żołądka czy osteoporozie.

Siekane kotlety z kurczaka

Może zatem warto zastąpić drobiowe nuggetsy warzywnymi? Tym bardziej, że przygotowanie alternatywnej wersji nie jest skomplikowane, a efekt końcowy często okazuje się bardzo interesujący...

d40bh9d

Z czego zrobić warzywne nuggetsy

Warzywa stanowią podstawę piramidy zdrowego żywienia i powinny dominować w naszej codziennej diecie, ponieważ dostarczają wielu cennych, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składników oraz przyczyniają się do ograniczenia ryzyka rozwoju chorób układu krążenia, cukrzycy czy nowotworów.

Które nadają się do przygotowania nuggetsów? Świetnie sprawdzi się np. marchewka, cebula, kalafior, brokuł, seler (także naciowy), buraki, zielony groszek, a nawet dynia. Należy je wcześniej obgotować (cebulę lepiej podsmażyć), a następnie zblendować z dodatkiem przypraw (oprócz soli i świeżo zmielonego pieprzu warto użyć także słodkiej lub wędzonej papryki, curry, tymianku, rozmarynu, mięty), czosnku (granulowanego lub świeżego, przeciśniętego przez praskę), posiekanego koperku albo natki pietruszki, ewentualnie także płatków drożdżowych, tartego sera (np. parmezanu), koncentratu pomidorowego, musztardy czy sosu sojowego.

Masę możemy też "związać" surowym jajkiem, tartą bułką, mąką (kukurydzianą, owsianą) albo płatkami owsianymi (najlepiej tzw. błyskawicznymi). Warto też dolać do niej trochę oliwy.

Jak widać dobór składników nuggetsów warzywnych zależy tylko od naszej fantazji i preferencji smakowych. Pyszną przekąskę przygotujemy także z produktów konserwowych, np. fasoli, groszku czy ciecierzycy.

d40bh9d

Bez panierki ani rusz...

Prawdziwe nuggetsy powinny posiadać panierkę. Dlatego masę warzywną po przygotowaniu należy odstawić na godzinę do lodówki, następnie uformować w pożądany kształt i obtoczyć w tradycyjnej bułce tartej lub pokruszonych płatkach kukurydzianych, kaszce kukurydzianej albo mieszance orzechowej (przygotowujemy ją ze zblendowanych orzechów włoskich, orzechów pekan, pestek dyni i świeżej mięty).

Tak przygotowane nuggetsy możemy usmażyć na złoty kolor z obu stron na patelni z dość silnie rozgrzanym olejem (na koniec odsączając je z nadmiaru tłuszczu, na ręczniku papierowym). Inną metodą jest ułożenie ich na blasze pokrytej papierem do pieczenia i wstawienie do piekarnika nagrzanego do 180-200 st, na 20-25 minut. W połowie należy przewrócić nuggetsy na drugą stronę.

Jeśli chcemy, by przekąską była bardzo chrupka, możemy ją najpierw lekko podsmażyć, a następnie podpiec w piekarniku z termoobiegiem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d40bh9d
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d40bh9d
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj