Wartościowa przekąska. Warzywne nuggetsy – pyszne i zdrowe
Panierowane kąski z kurczaka lubią zwłaszcza dzieci, ale często trafiają także na talerze dorosłych. Problem w tym, że skład popularnych nuggetsów pozostawia sporo do życzenia. Na szczęście ich zdrowszą i nie mniej smaczną alternatywę możemy bez trudu przyrządzić z… warzyw. Jak to zrobić?
Nuggetsy to jeden z kulinarnych przebojów naszych czasów. Można je znaleźć w ofercie wielu restauracji (zwłaszcza słynnych sieciówek oferujących dania typu fast food), ale także na sklepowych półkach, jako gotowe produkty wymagające tylko podgrzania.
Po tego typu przysmaki sięgają chętnie dzieci, lecz nie tylko. Wielkim fanem nuggetsów okazuje się Usain Bolt, sprinter wszech czasów, 8-krotny mistrz olimpijski i rekordzista świata, nazywany "Błyskawicą". Kąski z kurczaka stanowiły podstawę wyżywienia jamajskiego gwiazdora w czasie igrzysk w Pekinie, gdzie wywalczył trzy złote medale. "Na początku zjadałem pudełko z dwudziestoma sztukami na lunch, a potem kolejne na kolację. Następnego dnia dwa pudełka na śniadanie, jedno na lunch i kilka kolejnych wieczorem. Wziąłem sobie jeszcze do tego trochę frytek i jabłecznik" – wspomina Bolt w książce "Szybciej od światła". Jak wyliczył, przez dziesięć dni zjadł… blisko tysiąc nuggetsów.
Biegaczowi nie zaszkodziło to w osiągnięciu sukcesów sportowych, jednak generalnie nadmiar takich produktów w naszej diecie nie jest wskazany. Gotowe nuggetsy są bowiem zwykle "wzbogacane" licznymi dodatkami, niekorzystnie wpływającymi na zdrowie: chemicznymi spulchniaczami, polepszaczami smaku i zapachu, konserwantami oraz barwnikami. Często znajdziemy w nich także utwardzone tłuszcze roślinne, które m.in. zwiększają ryzyko otyłości i podnoszą poziom "złego" cholesterolu, co grozi miażdżycą lub zawałem serca. Dostarczają też mnóstwo soli, sprzyjającej nadciśnieniu, nowotworowi żołądka czy osteoporozie.
Siekane kotlety z kurczaka
Może zatem warto zastąpić drobiowe nuggetsy warzywnymi? Tym bardziej, że przygotowanie alternatywnej wersji nie jest skomplikowane, a efekt końcowy często okazuje się bardzo interesujący...
Z czego zrobić warzywne nuggetsy
Warzywa stanowią podstawę piramidy zdrowego żywienia i powinny dominować w naszej codziennej diecie, ponieważ dostarczają wielu cennych, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składników oraz przyczyniają się do ograniczenia ryzyka rozwoju chorób układu krążenia, cukrzycy czy nowotworów.
Które nadają się do przygotowania nuggetsów? Świetnie sprawdzi się np. marchewka, cebula, kalafior, brokuł, seler (także naciowy), buraki, zielony groszek, a nawet dynia. Należy je wcześniej obgotować (cebulę lepiej podsmażyć), a następnie zblendować z dodatkiem przypraw (oprócz soli i świeżo zmielonego pieprzu warto użyć także słodkiej lub wędzonej papryki, curry, tymianku, rozmarynu, mięty), czosnku (granulowanego lub świeżego, przeciśniętego przez praskę), posiekanego koperku albo natki pietruszki, ewentualnie także płatków drożdżowych, tartego sera (np. parmezanu), koncentratu pomidorowego, musztardy czy sosu sojowego.
Masę możemy też "związać" surowym jajkiem, tartą bułką, mąką (kukurydzianą, owsianą) albo płatkami owsianymi (najlepiej tzw. błyskawicznymi). Warto też dolać do niej trochę oliwy.
Jak widać dobór składników nuggetsów warzywnych zależy tylko od naszej fantazji i preferencji smakowych. Pyszną przekąskę przygotujemy także z produktów konserwowych, np. fasoli, groszku czy ciecierzycy.
Bez panierki ani rusz...
Prawdziwe nuggetsy powinny posiadać panierkę. Dlatego masę warzywną po przygotowaniu należy odstawić na godzinę do lodówki, następnie uformować w pożądany kształt i obtoczyć w tradycyjnej bułce tartej lub pokruszonych płatkach kukurydzianych, kaszce kukurydzianej albo mieszance orzechowej (przygotowujemy ją ze zblendowanych orzechów włoskich, orzechów pekan, pestek dyni i świeżej mięty).
Tak przygotowane nuggetsy możemy usmażyć na złoty kolor z obu stron na patelni z dość silnie rozgrzanym olejem (na koniec odsączając je z nadmiaru tłuszczu, na ręczniku papierowym). Inną metodą jest ułożenie ich na blasze pokrytej papierem do pieczenia i wstawienie do piekarnika nagrzanego do 180-200 st, na 20-25 minut. W połowie należy przewrócić nuggetsy na drugą stronę.
Jeśli chcemy, by przekąską była bardzo chrupka, możemy ją najpierw lekko podsmażyć, a następnie podpiec w piekarniku z termoobiegiem.