Przepis na nuggetsy z kurczaka, które smakują jak z McDonald's

Ze wszystkich dań oferowanych w McDonald's, nuggetsy wydają się zajmować szczególne miejsce w sercach miłośników fast foodów. Teraz możesz odtworzyć ten chrupiący, smakowity przysmak w zaciszu własnego domu, dzięki kulinarnej sprawności pewnej nauczycielki.

nuggetsy i frytki
Źródło zdjęć: © 123RF
Aleksandra Hangel

Bernadette, nauczycielka z liceum w Melbourne, w Australii, niedawno udostępniła swój domowy przepis na nuggetsy z kurczaka. Kobieta należy do grupy na Facebooku, która została założona w lutym przez Joela Cornell, 31-letniego artystę z Melbourne. Obecnie ma ponad 18 tys. członków, którzy rywalizują z innymi o znalezienie idealnych receptur na zamienniki oryginalnych dań z McDonald's.

Kobieta oceniła, że jej nuggetsy, w skali od 1 do 10, przypominają oryginał na 9. To duże zobowiązanie. Poznaj jej przepis.

Jak zrobić nuggetsy jak z McDonald’s?

Piersi z kurczaka pokrój w poprzek, aby kształtem przypominały nuggetsy. Weź zapinany woreczek foliowy. Wsyp tam mąkę, sól, przyprawę Vegeta, czosnek w proszku, cebulę w proszku i pieprz.

Do przypraw wrzucaj po jednym kawałku mięsa i panieruj. Później obtocz w jajku i powtórz przyprawianie. Po drugim panierowaniu umieść kawałki w zamrażarce, a po wyjęciu panieruj je po raz trzeci. Patent z mrożeniem zapewni chrupkość.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw