Wartościowa przekąska. Pestki dyni w codziennej diecie
Pestki dyni są bardzo zdrową przekąską, którą warto włączyć do codziennego menu. Pestki dyni powinny jeść osoby na diecie oraz mające problemy z jelitami. Poza tym, pestki dyni poprawiają kondycję skóry i włosów.
Pestki dyni – charakterystyk ogólna
Pestki dyni są nasionami ukrytymi w miąższu owoców dyni. Dynia jest rośliną jednoroczną, którą poza Ameryką Północną, uprawia się również w Europie. Z wydrążonej pomarańczowej dyni robi się ozdoby na święto Halloween, a z miąższu można przygotować słodkie puree, chlebek dyniowy lub ciasto z dyni. Pestki dyni mają podłużny, listkowaty kształt. Zewnętrzna powłoka pestek dyni jest brudnoszara, natomiast pestka jest biała.
Pestki dyni – wartości odżywcze
Pestki dyni zawierają wiele soli mineralnych, które pozytywnie wpływają na cały organizm. Cynk wzmacnia skórę, włosy i paznokcie, a mangan, fosfor oraz miedź wspomagają układ kostny. Zawarte w dyni minerały (żelazo, a także magnez) regulują pracę układu nerwowego i krwionośnego. Pestki dyni są również cennym źródłem witaminy E, która ma właściwości przeciwutleniające. Obniża również ryzyko wystąpienia raka wątroby oraz raka prostaty. Warto również włączyć pestki dyni do codziennego jadłospisu, ponieważ zawierają kwas linulowy i palmitynowy. Są to kwasy tłuszczowe wielokrotnie nienasycone, które wspierają proces odchudzania.
Afrodyzjaki, które znajdziesz w swojej kuchni
Pestki dyni – właściwości lecznicze
Pestki dyni mają właściwości moczopędne. Poprawiają pracę nerek oraz pęcherza. Ze względu na dużą zawartość witaminy C, pestki dyni zwiększają również odporność organizmu, dlatego warto jeść pestki w okresie jesienno-zimowym. Pestki dyni poprawiają również pracę serca oraz regulują poziom cholesterolu we krwi. Pestki dyni powinny jeść również osoby, u których wykryto tasiemca albo glistę ludzką, ponieważ zawierają kurkubitacynę, która zwalcza pasożyty.
Pestki dyni – w kosmetyce
W kosmetyce wykorzystywany jest olej z pestek dyni. Stosuje się go do każdego typu skóry, szczególnie dojrzałej, ponieważ wygładza zmarszczki. Olej z pestek dyni ma również właściwości peelingujące, nawilżające i natłuszczające. Zawarty w pestkach dyni potas rozjaśnia i oczyszcza skórę. Można go używać również do masażu ciała, jednak przed zabiegiem warto wymieszać olej z pestek dyni z innym olejem (rzepakowym czy słonecznikowym) bądź oliwą z oliwek. Olejek z pestek dyni zawiera cynk, który jest dodawany do kosmetyków zwalczających trądzik.
Pestki dyni – zastosowanie w kuchni
Pestki z dyni są łatwo dostępne w polskich sklepach. Można je jeść na surowo lub usmażyć. Warto je dodać do musli lub jogurtu naturalnego. Wzbogacają również smak sałatek np. sałatki z jajkiem, fasolą i rzodkiewką. Pestkami dyni posypuje się również placuszki z dyni, a także zupę dyniową. Można ich dodać także do chleba albo bułeczek. Pestek dyni dodaje się również do słodkich wyrobów. Warto zrobić ciasto z bananem i pestkami dyni lub ciasteczka owsiane. Ciekawym pomysłem na przygotowanie oryginalnej potrawy jest także przyrządzenie sandacza nadziewanego pestkami dyni.