Walczą z przeziębieniem i grypą

Gdy łamie nas w kościach i mamy gorączkę, natychmiast sięgamy po tabletkę lub proszek, który powinien postawić nas na nogi. Czasami jednak lepiej wykorzystać naturalne produkty, które warto jeść nie tylko wówczas, gdy dopadnie nas przeziębienie, ale także wcześniej, by podnieść odporność organizmu.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 8Naturalne produkty

Obraz
© 123RF

Gdy łamie nas w kościach i mamy gorączkę, natychmiast sięgamy po tabletkę lub proszek, który powinien postawić nas na nogi. Czasami jednak lepiej wykorzystać naturalne produkty, które warto jeść nie tylko wówczas, gdy dopadnie nas przeziębienie, ale także wcześniej, by podnieść odporność organizmu.

/ 8Miód

Obraz

Miód słynie ze swoich właściwości: ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, wykrztuśne oraz uodparniające. Podobno łyżeczka miodu zjadana codziennie lub też rozpuszczana w 3/4 szklanki wody i wypijana przez 30 dni sprawi, że nabierzemy odporności. Taką kurację można przeprowadzić właśnie teraz, tuż przed sezonem grypowym. Pamiętajmy tylko, by nie dodawać miodu do wrzątku, ponieważ zniszczymy w ten sposób większość prozdrowotnych związków. Gdy jesteśmy przeziębieni, miód przynosi ulgę, wzmaga produkcję śliny, która rozcieńcza śluz i nawilża górne drogi oddechowe. Wyjątkowe działanie pszczelego produktu to zasługa białka o właściwościach bakteriobójczych. Działanie tej substancji jest tak silne, że miód może być stosowany do walki z opornymi na antybiotyki bakteriami. Przy chorobach dróg oddechowych przede wszystkim sprawdza się miód spadziowy. Objawy przeziębienia, w tym gorączkę, łagodzi miód z lipy.

/ 8Czosnek

Obraz
© Shutterstock

Ostry smak nadaje mu allicyna - związek bogaty w siarkę, mający wręcz zdumiewające właściwości. Działa silnie bakteriobójczo, przeciwwirusowo oraz grzybobójczo (czosnek był zresztą stosowany do zwalczania różnych infekcji, które dziś pokonujemy z pomocą antybiotyków), ale wyłącznie w stanie świeżym, przed pieczeniem czy smażeniem. Wystarczy zmiażdżyć kilka ząbków, wcisnąć sok z dwóch cytryn i zalać niewielką ilością przegotowanej i schłodzonej wody. Wszystko wkładamy do ciemnego słoika i odstawiamy. Po kilku dniach odcedzamy i powstały syrop pijemy kilka razy dziennie. Z czosnku można zrobić także inną miksturę. Posiekać dwa ząbki i zalać szklanką gorącego mleka. Przygotowany napój najlepiej pić przed snem.

/ 8Imbir

Obraz

Ma dziesiątki odmian, które charakteryzują się ostrym smakiem i intensywnym aromatem. Doskonale sprawdza się w kuchni, bo pasuje zarówno do mięs, sałatek, jak i deserów oraz ciast. Ze względu na swoje właściwości lecznicze kłącze imbiru od wieków wykorzystuje się jako remedium na rozmaite dolegliwości, w tym na przeziębienie czy bóle żołądka. To zasługa substancji aktywnych (m.in. gingeroli, szogaoli), które także uśmierzają ból i łagodzą stany zapalne. Warto więc dodać kilka plasterków do potrawy czy sałatki owocowej albo wypić prosty napar imbirowy. W tym celu centymetrowe kłącze imbiru (pokrojone w plasterki) zalewamy wrzątkiem (ok. 1/2 l), dodajemy łyżeczkę brązowego cukru lub miodu (gdy napar nieco wystygnie) i pijemy. Można też dodać cytrynę.

/ 8Cytryna

Obraz

Picie wody (ciepłej) lub herbaty z cytryną zaleca się w przeziębieniach, ponieważ zawarte w tym owocu polifenole i witamina C wspomagają układ odpornościowy. Cytryna zmniejsza ryzyko wystąpienia zakażeń górnych dróg oddechowych. Jesienią jest to szczególnie cenne. Ten żółty owoc zawiera też saponiny o właściwościach przeciwbakteryjnych, które pomagają zwalczać objawy grypy i przeziębienia. Nie mniej ważne są właściwości przeciwzapalne kwasu askorbinowego, szczególnie pomocne podczas astmy i innych dolegliwości dróg oddechowych. Poprawia on również wchłanianie żelaza, które odgrywa bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

/ 8Cebula

Obraz

Ceniona jest ze względu na działanie bakteriobójcze, grzybobójcze i dezynfekujące wywierane przez składniki lotne (fitoncydy) oraz związki nielotne znajdujące się w miąższu. Zawiera sporo witamin: C, A, E, K, PP oraz z grupy B. Poza tym znajdziemy w niej takie pierwiastki jak cynk, fosfor, krzem, magnez, selen, siarka i wapń. Osobom, którym surowa cebula szkodzi (np. z ciężkimi przypadkami choroby nerek i wątroby, a także przewodu pokarmowego i niewydolności serca), powinny spróbować wersji gotowanej. W tej postaci jest też pomocna na kaszel i przy zaparciach.

/ 8Zielone warzywa liściaste

Obraz

Chodzi o te gatunki warzyw, które najczęściej mają jadalne zielone liście oraz łodygi. To m.in. sałata, szpinak, brukselka, brokuły (pod względem botanicznym jemy kwiatostan), kapusta pekińska, botwina, koperek, cykoria, natka pietruszki i nać selera, ale także mniej popularna w Polsce kapusta bezgłowa, eskarola, gorczyca czy jarmuż. Są prawdziwą skarbnicą witamin, potasu, związków siarki i cennych przeciwutleniaczy. Szklanka mieszanych zielonych liści aż w połowie pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C i ma tylko 30-35 kcal. Zamiast zjeść sałatkę możemy więc wypić zielony koktajl.

/ 8Fermentowane produkty mleczne

Obraz

Bakterie probiotyczne zapewniają równowagę mikroflory jelitowej, wzmacniając system obronny organizmu. Fermentowane produkty mleczne, a zwłaszcza jogurty bogate w bakterie probiotyczne także powinny stanowić nieodłączny element naszego menu. Dowiedziono bowiem, że spożywając regularnie jogurty podwyższa się we krwi poziom interferonu - substancji pobudzającej organizm do walki z infekcjami. Warto sięgać także po kefir lub maślankę.

Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców