W sam raz na jeden raz. Smakowite przekąski do meczu

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 6Palce lizać

Obraz
© 123RF

Chipsy, popcorn i piwo nieodłącznie kojarzą nam się z piłkarskimi emocjami. Niestety, choć chrupiemy je z przyjemnością, są pełne soli tłuszczu i sztucznych dodatków. Proponujemy więc szybkie przekąski ze składników, które łatwo znaleźć w większości lodówek lub w pobliskim sklepie.

/ 6Pikantne kuleczki

Obraz
© 123RF

Składniki: 200 g polędwiczek z kurczaka, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki (można dodać mniej), sól i pieprz do smaku, 1 duże jajko, 4-5 łyżek mąki, 1/2 szklanki bułki tartej, olej do smażenia, do podania: ketchup i jogurt wymieszany z pesto.
Przygotowanie: mięso pokój na mniejsze kawałki, dopraw, a następnie obtocz w mące, jajku i bułce tartej. Smaż na głębokim, dobrze rozgrzanym oleju. Gotowe kawałki kurczaka wyciągaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Podawaj z sosami.

/ 6Muffinki ze szpinakiem

Obraz
© 123RF

Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki,1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, 2 jajka, 1/3 szklanki mleka, 1/4 szklanki oleju roślinnego, spora szczypta curry, 1/3 szklanki startego parmezanu, 3 garście szpinaku.
Przygotowanie: szpinak umyj i posiekaj. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W jednej misce wymieszaj suche produkty: przesianą mąkę, sodę, sól, proszek do pieczenia, pieprz i curry, a w drugiej jajka, mleko i olej. Połącz wszystkie składniki, dodaj szpinak i starty parmezan. Wymieszaj wszystko raz jeszcze, a następnie masę nakładaj za pomocą łyżki do papilotek. Piecz przez 20-25 minut.

/ 6Parówki w cieście

Obraz
© 123RF

Składniki: 200 g parówek, 1 płat ciasta francuskiego, 1 małe jajko, opcjonalnie: plasterki sera żółtego np. gouda lub morski.
Przygotowanie: ciasto podziel na długie paski i owiń nimi parówki. Wedle uznania można najpierw parówkę owinąć ciasno serem żółtym, a dopiero na to nałożyć ciasto francuskie. Przed włożeniem do piekarnika, owinięte parówki posmaruj cienko rozbełtanym jajkiem. Piecz ok. 15-20 minut w 200 stopniach. Pod koniec pieczenia przewróć na drugą stronę, aby całość równomiernie się zarumieniła.

/ 6Frytki z awokado

Obraz
© 123RF

Składniki: 2 awokado, 1 jajko, sól himalajska do smaku, pieprz czarny do smaku, ok. 1/2 szklanki bułki tartej wymieszanej z parmezanem.
Przygotowanie: obrane i pozbawione pestki awokado pokrój w plasterki. Każdy plasterek zanurz w roztrzepanym jajku z dodatkiem soli oraz pieprzu. Obtocz w bułce tartej. Wyłóż na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smaż z obu stron po kilka minut do czasu, aż bułka tarta będzie chrupiąca i delikatnie złocista. Usmażone awokado odkładaj na ręcznik papierowy w celu pozbycia się ewentualnego nadmiaru tłuszczu.

/ 6Mini pizze

Obraz
© 123RF

Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, 2/3 szklanki letniej wody, 1 jajko, 2 łyżeczki suszonych drożdży, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki oliwy Dodatki: 200 g startej mozzarelli, 1 czerwona papryka, kilka pieczarek, cebula, kilka plasterków szynki, zioła prowansalskie, sos pomidorowy.
Przygotowanie: drożdże, sól, mąkę i cukier mieszamy razem w dużej misce. Dodajemy jajko, wodę i wszystko dokładnie wyrabiamy. Ciasto powinno odchodzić od brzegów miski. Przykrywamy ciasto lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie dzielimy je 8 części i formujemy z niego małe placki. Każdy smarujemy oliwą i sosem pomidorowym. Paprykę, cebulę, pieczarki i szynkę drobno kroimy. Układamy na plackach i posypujemy startym serem mozzarella. Posypujemy ziołami. Układamy na blasze i pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach.

Wybrane dla Ciebie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca