W sam raz na jeden raz. Smakowite przekąski do meczu

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 6Palce lizać

Obraz
© 123RF

Chipsy, popcorn i piwo nieodłącznie kojarzą nam się z piłkarskimi emocjami. Niestety, choć chrupiemy je z przyjemnością, są pełne soli tłuszczu i sztucznych dodatków. Proponujemy więc szybkie przekąski ze składników, które łatwo znaleźć w większości lodówek lub w pobliskim sklepie.

/ 6Pikantne kuleczki

Obraz
© 123RF

Składniki: 200 g polędwiczek z kurczaka, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki (można dodać mniej), sól i pieprz do smaku, 1 duże jajko, 4-5 łyżek mąki, 1/2 szklanki bułki tartej, olej do smażenia, do podania: ketchup i jogurt wymieszany z pesto.
Przygotowanie: mięso pokój na mniejsze kawałki, dopraw, a następnie obtocz w mące, jajku i bułce tartej. Smaż na głębokim, dobrze rozgrzanym oleju. Gotowe kawałki kurczaka wyciągaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Podawaj z sosami.

/ 6Muffinki ze szpinakiem

Obraz
© 123RF

Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki,1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, 2 jajka, 1/3 szklanki mleka, 1/4 szklanki oleju roślinnego, spora szczypta curry, 1/3 szklanki startego parmezanu, 3 garście szpinaku.
Przygotowanie: szpinak umyj i posiekaj. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W jednej misce wymieszaj suche produkty: przesianą mąkę, sodę, sól, proszek do pieczenia, pieprz i curry, a w drugiej jajka, mleko i olej. Połącz wszystkie składniki, dodaj szpinak i starty parmezan. Wymieszaj wszystko raz jeszcze, a następnie masę nakładaj za pomocą łyżki do papilotek. Piecz przez 20-25 minut.

/ 6Parówki w cieście

Obraz
© 123RF

Składniki: 200 g parówek, 1 płat ciasta francuskiego, 1 małe jajko, opcjonalnie: plasterki sera żółtego np. gouda lub morski.
Przygotowanie: ciasto podziel na długie paski i owiń nimi parówki. Wedle uznania można najpierw parówkę owinąć ciasno serem żółtym, a dopiero na to nałożyć ciasto francuskie. Przed włożeniem do piekarnika, owinięte parówki posmaruj cienko rozbełtanym jajkiem. Piecz ok. 15-20 minut w 200 stopniach. Pod koniec pieczenia przewróć na drugą stronę, aby całość równomiernie się zarumieniła.

/ 6Frytki z awokado

Obraz
© 123RF

Składniki: 2 awokado, 1 jajko, sól himalajska do smaku, pieprz czarny do smaku, ok. 1/2 szklanki bułki tartej wymieszanej z parmezanem.
Przygotowanie: obrane i pozbawione pestki awokado pokrój w plasterki. Każdy plasterek zanurz w roztrzepanym jajku z dodatkiem soli oraz pieprzu. Obtocz w bułce tartej. Wyłóż na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smaż z obu stron po kilka minut do czasu, aż bułka tarta będzie chrupiąca i delikatnie złocista. Usmażone awokado odkładaj na ręcznik papierowy w celu pozbycia się ewentualnego nadmiaru tłuszczu.

/ 6Mini pizze

Obraz
© 123RF

Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, 2/3 szklanki letniej wody, 1 jajko, 2 łyżeczki suszonych drożdży, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki oliwy Dodatki: 200 g startej mozzarelli, 1 czerwona papryka, kilka pieczarek, cebula, kilka plasterków szynki, zioła prowansalskie, sos pomidorowy.
Przygotowanie: drożdże, sól, mąkę i cukier mieszamy razem w dużej misce. Dodajemy jajko, wodę i wszystko dokładnie wyrabiamy. Ciasto powinno odchodzić od brzegów miski. Przykrywamy ciasto lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie dzielimy je 8 części i formujemy z niego małe placki. Każdy smarujemy oliwą i sosem pomidorowym. Paprykę, cebulę, pieczarki i szynkę drobno kroimy. Układamy na plackach i posypujemy startym serem mozzarella. Posypujemy ziołami. Układamy na blasze i pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach.

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść