Palce lizać
Chipsy, popcorn i piwo nieodłącznie kojarzą nam się z piłkarskimi emocjami. Niestety, choć chrupiemy je z przyjemnością, są pełne soli tłuszczu i sztucznych dodatków. Proponujemy więc szybkie przekąski ze składników, które łatwo znaleźć w większości lodówek lub w pobliskim sklepie.
Pikantne kuleczki
Składniki: 200 g polędwiczek z kurczaka, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki (można dodać mniej), sól i pieprz do smaku, 1 duże jajko, 4-5 łyżek mąki, 1/2 szklanki bułki tartej, olej do smażenia, do podania: ketchup i jogurt wymieszany z pesto.
Przygotowanie: mięso pokój na mniejsze kawałki, dopraw, a następnie obtocz w mące, jajku i bułce tartej. Smaż na głębokim, dobrze rozgrzanym oleju. Gotowe kawałki kurczaka wyciągaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Podawaj z sosami.
Muffinki ze szpinakiem
Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki,1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, 2 jajka, 1/3 szklanki mleka, 1/4 szklanki oleju roślinnego, spora szczypta curry, 1/3 szklanki startego parmezanu, 3 garście szpinaku.
Przygotowanie: szpinak umyj i posiekaj. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W jednej misce wymieszaj suche produkty: przesianą mąkę, sodę, sól, proszek do pieczenia, pieprz i curry, a w drugiej jajka, mleko i olej. Połącz wszystkie składniki, dodaj szpinak i starty parmezan. Wymieszaj wszystko raz jeszcze, a następnie masę nakładaj za pomocą łyżki do papilotek. Piecz przez 20-25 minut.
Parówki w cieście
Składniki: 200 g parówek, 1 płat ciasta francuskiego, 1 małe jajko, opcjonalnie: plasterki sera żółtego np. gouda lub morski.
Przygotowanie: ciasto podziel na długie paski i owiń nimi parówki. Wedle uznania można najpierw parówkę owinąć ciasno serem żółtym, a dopiero na to nałożyć ciasto francuskie. Przed włożeniem do piekarnika, owinięte parówki posmaruj cienko rozbełtanym jajkiem. Piecz ok. 15-20 minut w 200 stopniach. Pod koniec pieczenia przewróć na drugą stronę, aby całość równomiernie się zarumieniła.
Frytki z awokado
Składniki: 2 awokado, 1 jajko, sól himalajska do smaku, pieprz czarny do smaku, ok. 1/2 szklanki bułki tartej wymieszanej z parmezanem.
Przygotowanie: obrane i pozbawione pestki awokado pokrój w plasterki. Każdy plasterek zanurz w roztrzepanym jajku z dodatkiem soli oraz pieprzu. Obtocz w bułce tartej. Wyłóż na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smaż z obu stron po kilka minut do czasu, aż bułka tarta będzie chrupiąca i delikatnie złocista. Usmażone awokado odkładaj na ręcznik papierowy w celu pozbycia się ewentualnego nadmiaru tłuszczu.
Mini pizze
Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, 2/3 szklanki letniej wody, 1 jajko, 2 łyżeczki suszonych drożdży, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki oliwy Dodatki: 200 g startej mozzarelli, 1 czerwona papryka, kilka pieczarek, cebula, kilka plasterków szynki, zioła prowansalskie, sos pomidorowy.
Przygotowanie: drożdże, sól, mąkę i cukier mieszamy razem w dużej misce. Dodajemy jajko, wodę i wszystko dokładnie wyrabiamy. Ciasto powinno odchodzić od brzegów miski. Przykrywamy ciasto lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie dzielimy je 8 części i formujemy z niego małe placki. Każdy smarujemy oliwą i sosem pomidorowym. Paprykę, cebulę, pieczarki i szynkę drobno kroimy. Układamy na plackach i posypujemy startym serem mozzarella. Posypujemy ziołami. Układamy na blasze i pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach.