W kuchni nie ma rzeczy niezastąpionych. Kulinarne zamienniki jajek

Ile razy zdarzyło ci się przygotowywać jakąś potrawę, zaglądasz do lodówki, a tam nie ma ani jednego jajka, a w tym przepisie są one niezbędne? A może zaczynasz swoją przygodę z weganizmem i zastanawiasz się, jak poradzisz sobie bez jajek? Spokojnie - w kuchni nie ma rzeczy niezastąpionych! Poznaj kilka zamienników kulinarnych, które zastąpią jajka i uratują twoją potrawę w kryzysowej sytuacji.

Karolina Wójciga

Potrawy z jajem, ale bez jajka

Pasta (bez)jajeczna
Wzrok i smak bardzo łatwo oszukać. Choć w tej paście nie znajdziesz ani grama jajka, to możesz być prawie pewny, że smakuje jak tradycyjne jajeczne smarowidło. Jej sekret tkwi w czarnej soli, bo właśnie ona nadaje specyficznego, jajecznego zapachu i smaku oraz w kurkumie, dzięki której otrzymasz odpowiedni kolor pasty.
Składniki:

  • 200 g tofu,
  • pełna łyżeczka czarnej soli himalajskiej,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • ½ łyżeczki musztardy miodowej,
  • płaska łyżeczka kurkumy,
  • mały ząbek czosnku,
  • świeżo mielony pieprz,
  • szczypiorek.

Przygotowanie: tofu rozdrobnij na mniejsze kawałeczki – połowę odłóż do miseczki, a resztę lekko zblenduj. Do powstałej masy dodaj przyprawy, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec do miseczki wsyp drobno pokrojony szczypiorek, resztkę tofu (rozdrobnij go widelcem, by imitował kawałeczki białek) i jeszcze raz wszystko wymieszaj.

Omlet bez jajek
Być może wydaje ci się, że przygotowanie omletu bez jajek jest niemożliwe. A jednak! Oto dowód – równie smaczny, jak oryginał.
Składniki:

  • ulubione warzywa (np. szpinak, pomidory, cebula i papryka) ,
  • 2 szklanki mąki z ciecierzycy,
  • 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego,
  • ½ szklanki tartego sera żółtego,
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki czarnej soli,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ½ łyżeczki kurkumy,
  • olej rzepakowy.

*Przygotowanie: *warzywa umyj, jeśli to konieczne obierz i pokrój w kostkę. Podsmaż je na odrobinie rozgrzanego oleju i posól do smaku. Zabierz z patelni połowę warzyw, a pozostałe składniki wymieszaj w misce, dodaj ok. półtorej szklanki wody i wszystko wymieszaj. Połowę przygotowanej masy wylej na patelnię z warzywami i zapiecz. Kiedy Omlet podsmaży się z jednej strony, przełóż go na drugą. Kiedy będzie już usmażony, zdejmij go z patelni, wrzuć pozostałe warzywa i zalej je resztą ciasta. Smaż omlet jak za pierwszym razem.

Tofucznica
Jajecznica bez jajek? Proszę bardzo. Przygotuj tofucznicę.
Składniki:

  • opakowanie wędzonego tofu,
  • papryka czerwona,
  • pomidor obrany ze skórki,
  • cebula,
  • 5-6 pieczarek,
  • 2 łyżki płatków drożdżowych,
  • ½ łyżeczki ostrej, mielonej papryki,
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej roślinny do smażenia.

Przygotowanie: cebulę obierz z łupin, pokrój w piórka i zeszklij na oleju. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki i dodaj do podsmażonej cebulki. Teraz wrzuć pokrojone w kostkę paprykę oraz pomidora i wszystko smaż, aż warzywa staną się miękkie – wtedy osól je i popieprz do smaku. Tofu rozdrobnij na mniejsze kawałki przy pomocy widelca i wrzuć do warzyw. Wsyp płatki drożdżowe wraz z ostrą i słodką papryką. Wszytko wymieszaj i gotowe.

Zobacz także wideo: Test jajek. Jak sprawdzić które są świeże?

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów