Trwa ładowanie...

W kuchni nie ma rzeczy niezastąpionych. Kulinarne zamienniki jajek

Ile razy zdarzyło ci się przygotowywać jakąś potrawę, zaglądasz do lodówki, a tam nie ma ani jednego jajka, a w tym przepisie są one niezbędne? A może zaczynasz swoją przygodę z weganizmem i zastanawiasz się, jak poradzisz sobie bez jajek? Spokojnie - w kuchni nie ma rzeczy niezastąpionych! Poznaj kilka zamienników kulinarnych, które zastąpią jajka i uratują twoją potrawę w kryzysowej sytuacji.

d47l3go
d47l3go

Potrawy z jajem, ale bez jajka

Pasta (bez)jajeczna
Wzrok i smak bardzo łatwo oszukać. Choć w tej paście nie znajdziesz ani grama jajka, to możesz być prawie pewny, że smakuje jak tradycyjne jajeczne smarowidło. Jej sekret tkwi w czarnej soli, bo właśnie ona nadaje specyficznego, jajecznego zapachu i smaku oraz w kurkumie, dzięki której otrzymasz odpowiedni kolor pasty.
Składniki:

  • 200 g tofu,
  • pełna łyżeczka czarnej soli himalajskiej,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • ½ łyżeczki musztardy miodowej,
  • płaska łyżeczka kurkumy,
  • mały ząbek czosnku,
  • świeżo mielony pieprz,
  • szczypiorek.

Przygotowanie: tofu rozdrobnij na mniejsze kawałeczki – połowę odłóż do miseczki, a resztę lekko zblenduj. Do powstałej masy dodaj przyprawy, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec do miseczki wsyp drobno pokrojony szczypiorek, resztkę tofu (rozdrobnij go widelcem, by imitował kawałeczki białek) i jeszcze raz wszystko wymieszaj.

Omlet bez jajek
Być może wydaje ci się, że przygotowanie omletu bez jajek jest niemożliwe. A jednak! Oto dowód – równie smaczny, jak oryginał.
Składniki:

  • ulubione warzywa (np. szpinak, pomidory, cebula i papryka) ,
  • 2 szklanki mąki z ciecierzycy,
  • 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego,
  • ½ szklanki tartego sera żółtego,
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki czarnej soli,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ½ łyżeczki kurkumy,
  • olej rzepakowy.

*Przygotowanie: *warzywa umyj, jeśli to konieczne obierz i pokrój w kostkę. Podsmaż je na odrobinie rozgrzanego oleju i posól do smaku. Zabierz z patelni połowę warzyw, a pozostałe składniki wymieszaj w misce, dodaj ok. półtorej szklanki wody i wszystko wymieszaj. Połowę przygotowanej masy wylej na patelnię z warzywami i zapiecz. Kiedy Omlet podsmaży się z jednej strony, przełóż go na drugą. Kiedy będzie już usmażony, zdejmij go z patelni, wrzuć pozostałe warzywa i zalej je resztą ciasta. Smaż omlet jak za pierwszym razem.

Tofucznica
Jajecznica bez jajek? Proszę bardzo. Przygotuj tofucznicę.
Składniki:

  • opakowanie wędzonego tofu,
  • papryka czerwona,
  • pomidor obrany ze skórki,
  • cebula,
  • 5-6 pieczarek,
  • 2 łyżki płatków drożdżowych,
  • ½ łyżeczki ostrej, mielonej papryki,
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej roślinny do smażenia.

Przygotowanie: cebulę obierz z łupin, pokrój w piórka i zeszklij na oleju. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki i dodaj do podsmażonej cebulki. Teraz wrzuć pokrojone w kostkę paprykę oraz pomidora i wszystko smaż, aż warzywa staną się miękkie – wtedy osól je i popieprz do smaku. Tofu rozdrobnij na mniejsze kawałki przy pomocy widelca i wrzuć do warzyw. Wsyp płatki drożdżowe wraz z ostrą i słodką papryką. Wszytko wymieszaj i gotowe.

Zobacz także wideo: Test jajek. Jak sprawdzić które są świeże?

d47l3go
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d47l3go
Więcej tematów