W kuchni nie ma rzeczy niezastąpionych. Kulinarne zamienniki jajek

Ile razy zdarzyło ci się przygotowywać jakąś potrawę, zaglądasz do lodówki, a tam nie ma ani jednego jajka, a w tym przepisie są one niezbędne? A może zaczynasz swoją przygodę z weganizmem i zastanawiasz się, jak poradzisz sobie bez jajek? Spokojnie - w kuchni nie ma rzeczy niezastąpionych! Poznaj kilka zamienników kulinarnych, które zastąpią jajka i uratują twoją potrawę w kryzysowej sytuacji.

Karolina Wójciga

Potrawy z jajem, ale bez jajka

Pasta (bez)jajeczna
Wzrok i smak bardzo łatwo oszukać. Choć w tej paście nie znajdziesz ani grama jajka, to możesz być prawie pewny, że smakuje jak tradycyjne jajeczne smarowidło. Jej sekret tkwi w czarnej soli, bo właśnie ona nadaje specyficznego, jajecznego zapachu i smaku oraz w kurkumie, dzięki której otrzymasz odpowiedni kolor pasty.
Składniki:

  • 200 g tofu,
  • pełna łyżeczka czarnej soli himalajskiej,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • ½ łyżeczki musztardy miodowej,
  • płaska łyżeczka kurkumy,
  • mały ząbek czosnku,
  • świeżo mielony pieprz,
  • szczypiorek.

Przygotowanie: tofu rozdrobnij na mniejsze kawałeczki – połowę odłóż do miseczki, a resztę lekko zblenduj. Do powstałej masy dodaj przyprawy, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec do miseczki wsyp drobno pokrojony szczypiorek, resztkę tofu (rozdrobnij go widelcem, by imitował kawałeczki białek) i jeszcze raz wszystko wymieszaj.

Omlet bez jajek
Być może wydaje ci się, że przygotowanie omletu bez jajek jest niemożliwe. A jednak! Oto dowód – równie smaczny, jak oryginał.
Składniki:

  • ulubione warzywa (np. szpinak, pomidory, cebula i papryka) ,
  • 2 szklanki mąki z ciecierzycy,
  • 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego,
  • ½ szklanki tartego sera żółtego,
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki czarnej soli,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ½ łyżeczki kurkumy,
  • olej rzepakowy.

*Przygotowanie: *warzywa umyj, jeśli to konieczne obierz i pokrój w kostkę. Podsmaż je na odrobinie rozgrzanego oleju i posól do smaku. Zabierz z patelni połowę warzyw, a pozostałe składniki wymieszaj w misce, dodaj ok. półtorej szklanki wody i wszystko wymieszaj. Połowę przygotowanej masy wylej na patelnię z warzywami i zapiecz. Kiedy Omlet podsmaży się z jednej strony, przełóż go na drugą. Kiedy będzie już usmażony, zdejmij go z patelni, wrzuć pozostałe warzywa i zalej je resztą ciasta. Smaż omlet jak za pierwszym razem.

Tofucznica
Jajecznica bez jajek? Proszę bardzo. Przygotuj tofucznicę.
Składniki:

  • opakowanie wędzonego tofu,
  • papryka czerwona,
  • pomidor obrany ze skórki,
  • cebula,
  • 5-6 pieczarek,
  • 2 łyżki płatków drożdżowych,
  • ½ łyżeczki ostrej, mielonej papryki,
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej roślinny do smażenia.

Przygotowanie: cebulę obierz z łupin, pokrój w piórka i zeszklij na oleju. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki i dodaj do podsmażonej cebulki. Teraz wrzuć pokrojone w kostkę paprykę oraz pomidora i wszystko smaż, aż warzywa staną się miękkie – wtedy osól je i popieprz do smaku. Tofu rozdrobnij na mniejsze kawałki przy pomocy widelca i wrzuć do warzyw. Wsyp płatki drożdżowe wraz z ostrą i słodką papryką. Wszytko wymieszaj i gotowe.

Zobacz także wideo: Test jajek. Jak sprawdzić które są świeże?

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru