W kawie znajdują się robaki? To "nieunikniony defekt żywności"

Zdaniem Amerykańskiej Agencji Żywności (FDA), w wielu produktach spożywczych znajdują się fragmenty insektów. Można je znaleźć nawet w kawie i to o wiele więcej, niż myślisz.

W porannej kawie znajdują się insekty? Specjaliści wyjaśniają.
Źródło zdjęć: © 123RF
Lidia Pustelnik

Jak się okazuje, fragmenty insektów można znaleźć nie tylko w owocach i warzywach, ale również w czekoladzie, maśle orzechowym, mące i kawie. Są to fragmenty, które FDA określa jako "nieuniknione", całkowicie bezpieczne i nie mające żadnego wpływu na jakość produktów spożywczych.

Amerykańska firma prowadząca dystrybucję środków owadobójczych i pestycydów Torro policzyła, że w ciągu roku razem z kawą możemy przyjmować do 136 080 fragmentów robaków. Do naszej filiżanki dostają się wprost z ziarenek kawy.

Torro szacuje również, że każdego roku razem z czekoladą spożywany 5 988 fragmentów isektów, z makaronem - 7 031, a z mąką - 91 650.

Jest to wiadomość, która wielu może wprowadzić w konsternację. Choć specjaliści przekonują, że owady są cennym źródłem białka i wkrótce również Europejczycy powinni wprowadzić je do swojej diety – takie próby są już podejmowane – większość z nas nie zdawała sobie dotąd sprawy, że fragmenty insektów już mogą być w naszym jadłospisie.

Zobacz też: Niecodzienne przystawki na Balu Nauki w Wiedniu

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany