W kawie znajdują się robaki? To "nieunikniony defekt żywności"
Zdaniem Amerykańskiej Agencji Żywności (FDA), w wielu produktach spożywczych znajdują się fragmenty insektów. Można je znaleźć nawet w kawie i to o wiele więcej, niż myślisz.
Jak się okazuje, fragmenty insektów można znaleźć nie tylko w owocach i warzywach, ale również w czekoladzie, maśle orzechowym, mące i kawie. Są to fragmenty, które FDA określa jako "nieuniknione", całkowicie bezpieczne i nie mające żadnego wpływu na jakość produktów spożywczych.
Amerykańska firma prowadząca dystrybucję środków owadobójczych i pestycydów Torro policzyła, że w ciągu roku razem z kawą możemy przyjmować do 136 080 fragmentów robaków. Do naszej filiżanki dostają się wprost z ziarenek kawy.
Torro szacuje również, że każdego roku razem z czekoladą spożywany 5 988 fragmentów isektów, z makaronem - 7 031, a z mąką - 91 650.
Jest to wiadomość, która wielu może wprowadzić w konsternację. Choć specjaliści przekonują, że owady są cennym źródłem białka i wkrótce również Europejczycy powinni wprowadzić je do swojej diety – takie próby są już podejmowane – większość z nas nie zdawała sobie dotąd sprawy, że fragmenty insektów już mogą być w naszym jadłospisie.